Siirry pääsisältöön

Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu

Syyttäjä pysyi kannassaan käräjäoikeuden ja vielä hovioikeudenkin istunnoissa. Hän ei nähnyt, että kyse oli pelkästä politiikasta ja kiusanteosta, vaikka asianomistaja sanoi tämän videolla aivan suoraan. Sekä käräjäoikeuden että hovioikeuden päätöksissä video sivuutettiin täysin, vaikka tuomiossa pitäisi periaatteessa ottaa kantaa kaikkiin oikeudessa esitettyihin argumentteihin. Todiste, jonka uskoin kumoavan koko oikeusjutun perustan, ei ollutkaan edes maininnan arvoinen.

Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu
Kosmos 2021
kansi Tero Ahonen
216 sivua

Johanna Vehkoon Oikeusjuttu kertoo absurdista oikeudenkäynnistä, jossa toimittaja-kirjailija itse on syytetyn penkillä. Vehkoo joutui syytetyksi kunnianloukkauksesta käytettyään Facebook-päivityksessään asianomistajasta ilmauksia natsipelle ja rasisti.

Kirjassa kuvataan vuosien kiirastulta, joka on viedä Vehkoolta toimintakyvyn. Samaan aikaan äärioikeisto mellastaa entiseen malliin ja vedättää oikeuslaitosta minkä ehtii. Tästä kaikesta sekä sananvapaudesta ja verkkovihasta Vehkoo kirjoittaa omakohtaisesti ja asiantuntevasti, osoittamalla miten valtava ongelma meillä on käsissä.

Kun vihan pontimena on ihonvärin sijaan sukupuoli, sitä ei ole tähän asti pidetty viharikoksena. Viharikoksen koventamisperusteita ovat Suomen rikoslain mukaan rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen tai vammaisuus. Koska sukupuoli ei ole ollut viharikoksen koventamisperuste, misogynia on jäänyt myös täysin tilastoimatta poliisin rikosilmoitustilastoissa.

Kirjan nimen yhteys Franz Kafkan Oikeusjuttuun on ilmeinen ja myös perusteltu, kun syytettynä tuntuu olevan aivan väärä ihminen. Surullista on, että sotkun selvittäminen vie vuosia. Ilahduttavaa on, että korkeimmassa oikeudessa Vehkoon saama tuomio kumottiin tammikuussa 2022 (lisää esim. Ylen jutussa).

Oikeusjuttu herättää voimakkaita tunteita. Se saa ahdistumaan ja suuttumaan, niin suuria epäkohtia Vehkoo kirjassaan nostaa esille. Huolestuttavaa on esimerkiksi se, että huorittelu ja tappouhkaukset voidaan painaa villaisella, mutta tietyn sanan käytöstä voi joutua oikeuteen. Oikeuslaitoksen kyvyttömyys ymmärtää verkkovihaa, maalittamista ja häirintää pelottaa.

Teos ei ole kuitenkaan pelkästään ahdistava tai suututtava, joten tunteiden kuohahtaminen ei ole syy jättää kirjaa lukematta. Vehkoo osaa etäännyttää sopivasti, hän ei sorru voivottelemaan vaan on terävä ja toteava. Hän osoittaa vakuuttavasti sen, miten hänen kokemuksensa on kytköksissä yhteiskunnalliseen tilanteeseen.

Johanna Vehkoon teos on äärimmäisen tärkeä tietokirja, jossa tarkastellaan kriittisesti sekä oikeuslaitoksen että median toimintaa suhteessa äärioikeistoon. Sen toivoisi herättävän keskustelua vielä enemmän ja päätyvän yhä useamman luettavaksi. Erityisesti lainvalvojien käsiin toivoisin Oikeusjutun todellakin päätyvän.

Helmet 2022: 35. Kirjassa on oikeudenkäynti. 

Kommentit

  1. Tämä on kyllä lukulistalla! Aivan absurdi juttu kaikkinensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Absurdi todellakin. Toivon, että tapaus herättää oikeusjärjestelmää tarkastelemaan toimintaansa.

      Poista
  2. Tämä on todella lukemisen arvoinen kirja. Suosittelen tätä kaikille silmiä avaavaksi kirjaksi. Todella upea juttu tuo KKO:n päätös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin suosittelen minäkin ihan kaikille tätä. KKO:n ilahduttava päätös palautti jonkinlaista uskoa oikeusjärjestelmään, mutta vielä on työtä tehtävänä.

      Poista
  3. Uskomattomia tapahtuu ”oikeuden” nimissä. Olen kuunnellut Vehkoon asiantuntevia podcasteja ja mieltynyt hänen rauhallisiin analyyseihinsa. Pitkälle piti edetä, ennen kuin oikeuslaitoksen ylin taso vihelsi älyttömyydet poikki. Kuinka Vehkoo mahtanee toipua vuosien piinastaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin muuten kaivella podcasteja esille. Minua surettaa tässä erityisesti se, että Vehkoon elämästä kului viisi vuotta tähän farssiin. Se on mielestäni kohtuutonta. Toivottavaa olisi, että tästä kaikesta seuraa jotain hyvää.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...