Siirry pääsisältöön

Olga Tokarczuk: Alku ja muut ajat

Enkeli näki Misian syntymän aivan eri lailla kuin lapsenpäästäjä Kucmerka. Enkelit muutenkin näkevät kaiken eri lailla. He eivät havaitse fyysisiä muotoja, joita maailma jatkuvasti työntää kuin silmuja tuhotakseen ne sittemmin, vaan niiden merkityksen ja sielun.
Olga Tokarczuk: Alku ja muut ajat
Otava 2007
alkuteos Prawiek i inne czasy 1996
suomentanut Tapani Kärkkäinen
183 sivua
äänikirjan lukija Saga Sarkola
kesto 9 h 23 min

Naistenviikko jatkuu, ja Olgan nimipäivänä esille otetaan puolalaissyntyisen Olga Tokarczukin teos Alku ja muut ajat, joka on alun perin julkaistu suomeksi vuonna 2007. Tokarczuk palkittiin vuonna 2018 kirjallisuuden Nobel-palkinnolla.

Teoksen keskiössä on kuvitteellinen puolalainen kylä, Alku. Lukija pääsee seuraamaan kyläläisten elämää ensimmäisen maailmansodan ajoilta kohti nykypäivää, ja elämä sinänsä on tavallista. On syntymää, kuolemaa ja rakkautta. 

Henkilöitä on runsaasti, ja alkuun viekin aikaa päästä sisälle kokonaisuuteen. Mutta kun henkilöt käyvät tutuiksi, alkaa tarumaisuus ja maagisuus viedä mukanaan: vaikka elämä on tavallista, sisältyy moniin hetkiin jotain maagista ja jumalallista. Luonto on kuin yksi henkilöhahmoista, ja sitä kuvataan upeasti.

Alku ja muut ajat on hämmentävä romaani. Siinä on jotain hyvin kiehtovaa, se on kuin aikuisten satu. Samalla siinä kuitenkin on myös jotain etäännyttävää. Tuntuu, etten ihan tavoita teoksen ydintä, mutta toisaalta äänikirja ei liene aivan paras formaatti Tokarczukin romaanille. Ja vaikka jotain jää varmasti tavoittamatta, jättää Alku ja muut ajat silti jälkeensä jonkinlaisen miellyttävän jäljen. 

Naistenviikko kirjablogeissa: Tuijata.

Olga Tokarczukin romaanista muualla: Kirsin Book Club, Tarukirja ja Usva.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...