Siirry pääsisältöön

Maria Veitola: Toisinpäin

Miksi mikään ei koskaan muutu?
Muuttuuhan! Kaikki muuttuu koko ajan paremmaksi.
Maria Veitola: Toisinpäin
Johnny Kniga 2019
240 sivua
Äänikirjan lukija Maria Veitola
kesto 5 t 17 min

Pidin paljon Maria Veitolan esikoisteoksesta Veitola, ja kun huomasin kirjan Toisinpäin ilmestyneen Storytelin valikoimiin, oli itsestään selvää, että kuuntelen myös sen. Varsinkin, kun äänikirjan lukee Maria Veitola itse.

Kirjan ideana on se, että kysyjän rooliin tottunut Maria Veitola asettuukin kysymysten kohteeksi. Hänelle on esitetty kysymyksiä, joihin hän vastaa. Kysymykset liikkuvat niin yleisellä kuin kovin yksityiselläkin tasolla, ja niitä on ryhmitelty lukuihin, joissa pohditaan ulkonäön merkitystä ja lapsuutta; politiikkaa, uskontoa ja seksiä; mielen järkkymistä, lastenhankintaa ja häpeää; ilkeyttä, myyvyyttä ja leggingsejä; yökyläilyä ja julkisuutta; tasa-arvoa, rahaa ja kehumista; ikääntymistä, valehtelua ja musiikkia.

Vaikka Toisinpäin on paikoin hyvin henkilökohtainen, on se samalla kiehtova ajankuva ja katsaus siihen, minkälaisista asioista tällä hetkellä puhutaan. Pidän paljon siitä, miten terävästi ja älykkäästi toimittaja vastaa saamiinsa kysymyksiin, ja vaikka monesta teemasta mielisi kuulla enemmänkin, on kirjan muoto vallan mainio. Teemoistahan voi sitten jatkaa keskustelua vaikka kavereiden kanssa, kuten itse asiassa on jo tehtykin.

Veitolasta jäi päällimmäisenä mieleen se, miten kävin mielessäni keskustelua kirjasta nousevien ajatusten kanssa. Väitin vastaan tai nyökyttelin myötämielisenä, jatkoin alkanutta ajatuskulkua ja puntaroin Veitolan väitteitä. Samaan tapaan keskusteluun houkuttaa myös Toisinpäin.
Rakastan elämää. Mun on vaikea kestää ajatusta elämän rajallisuudesta ja siitä, että me kaikki kuollaan. Mitä mieltä on tehdä ylipäätään yhtään mitään, koska jonain päivänä kaikki on ohi lopullisesti? En ymmärrä, miten ihmiset kykenevät elämään miettimättä tätä ja miten asia ei riivaa samalla tavalla muita kuin minua (erityisesti öisin). Vai riivaako?
Riivaa.

Kirjasta muualla: Luettua ja maistettua ja Helmi Kekkonen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...