Siirry pääsisältöön

Heli Koskinen: Zeta – Paras peli voittakoon!

Ehkä paikka pelinkehittäjänä ei sittenkään ollut vielä menetetty. Ensimmäinen tehtävä oli oikeastaan aika helppo. Pelata peliä ja miettiä parannusehdotuksia. Pelaamisen Zeta osasi vaikka unissaan. Hän voisi näyttää Adalle ja Eveliinalle, että hänestä oli hyötyä.

Heli Koskinen: Zeta – Paras peli voittakoon!
Kustannus-Mäkelä 2023
kuvitus Mari Luoma
135 sivua

Zeta – Paras peli voittakoon! on jatkoa sarjalle, jonka avausosa Zeta – Uskallatko pelata? ilmestyi pari vuotta sitten. Kakkososa jatkaa avausosan tarinaa mutta toimii hyvin myös itsenäisenä teoksena.

Aloitusosassahan Zeta oli Pedossa eli peliriippuvaisten toipumiskeskuksessa. Siellä hän paljasti ystävineen kavalan taustajuonen, johon kietoutui peliyhtiö DIO Games. Samainen peliyhtiö on mukana myös tässä kertomuksessa, jonka ytimessä on mahdollisuus päästä kehittämään kokonaan uutta peliä Levelin leivissä.

Itse asiassa Zeta on alkuun siinä käsityksessä, että pelinkehittäjän paikka on jo hänen. Sittemmin selviää, että Zeta joutuu kavereineen kilpailemaan pelinkehittäjän paikasta. Vastapuolella ovat Zetaa aiemmin huijannut Oskar ja Ailu, joka todellakin osaa koodata.

Tieto kilpailusta on Zetalle pettymys, ja hän lähtee kisaan mukaan tappiomielialalla. Samoihin aikoihin käynnistyy toinenkin kilpailu: livepelissä on mahdollisuus voittaa 10 000 euroa. Lisäksi Zetan mieltä hämmentää äiti, joka tuntuu olevan aivan muissa maailmoissa.

Zeta – Paras peli voittakoon! on mainio kertomus pelimaailman kiemuroista ja siitä, mitä kulissien takana voi tapahtua. Se muistuttaa, että pelien kehittäminen on todellista työtä ja myös raakaa kilpailua siitä, kuka onnistuu lopulta parhaiten ja vetoaa voimallisimmin kohdeyleisöön. Kovassa pelissä ei välttämättä kaihdeta kataliakaan keinoja, ja Zetakin joutuu puntaroimaan, mikä on moraalisesti oikein.

Luin tätä kirjaa yhdessä viitosluokalle siirtyvän kuopukseni kanssa, ja me molemmat pidimme kertomuksesta paljon. Se on sopivan vauhdikkaasti etenevä ja rytmittyy mukavasti erilaisten tehtävien ja niiden suorittamisen mukaan. Zeta-sarjan kakkososa on jopa ykkösosaa vetävämpi, vaikkei avaustakaan voi hitaudesta syyttää. Mari Luoman ihanan ilmeikäs kuvitus täydentää tälläkin kertaa tarinaa hienosti.

Pidän teoksessa siitä, miten sillä on annettavaa niin lapsille kuin aikuisille. Lapsilukijaa tuntui kiehtovan pelimaailma kaikkineen, ja aikuislukijana ilahduin siitä, miten moninaisesti pelaamista kuvataan. Se ei ole vain uhkakuvien täyttämää vieroksuttavaa harrastetoimintaa vaan myös sosiaalista ja opettavaista tekemistä, jos toki myös pelien koukuttavuuden vaarasta ja tietoturvariskeistäkin hienovaraisesti muistutetaan.

Zeta-sarjaa voi hyvin suositella noin kolmosluokkalaisille ja sitä vanhemmille. Olipa muuten hauskaa huomata, että sarja saa jatkoa, kuten lapsilukijan kanssa toivoimme. Zeta – Kaikki pelissä! ilmestyy lokakuussa 2024.

Kommentit

  1. Lasten- ja nuortenkirjoja tulee luettua kovin vähän, vaikka aina kun niitä luen, pidän niistä. Pelienkehittämismaailma ja pelit (paitsi lauta- ja palapelit) eivät oikein kiinnosta, joten ehkä en ihan ensimmäiseksi tätä valitse, kun seuraavan kerran päädyn lanua lukemaan.

    VastaaPoista
  2. Voih, tuntuu haikealta, ettei ole enää alakoululaista, jonka kanssa lukea kirjoja! No, aikaa aikaansa kutakin.
    Aihepiiri kuulostaa kiinnostavalta ja nykylapsille sopivalta. Luulen, että joitakin vuosia sitten tämä olisi voinut olla suosittu kirja myös meillä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...