Siirry pääsisältöön

Deborah Levy: Mies joka näki kaiken

– Palaa omaan maailmaasi, Walter lopetti alakuloisesti. Sitten hän käveli pois taakseen katsomatta. Hän astui ajoradan reunalle kiinnittämättä huomiota siihen, että jonkin huonekalufirman pakettiauto lähestyi punaisia valoja kovaa vauhtia. Auto kurvasi jalkakäytävälle ja pysähtyi juuri sinne, missä hän odotti, että pääsisi kadun yli. Todennäköisesti häntä rangaistaisiin yrityksestä paeta Saksan demokraattisesta tasavallasta, ja todennäköisesti syy oli minun.

Deborah Levy: Mies joka näki kaiken
S&S 2024
alkuteos The Man Who Saw Everything 2019
suomentanut Sari Karhulahti
kansi Elina Warsta
262 sivua

Vuonna 1988 Saul Adler astuu suojatielle Abbey Roadilla Lontoossa. Auto on törmätä häneen, ja hän kaatuu lyöden samalla lonkkansa katuun. Hetkeä myöhemmin hän tulee tyttöystävänsä Jenniferin jättämäksi ja lähtee pian tekemään tutkimusta Itä-Berliiniin. Mukanaan hänellä on Jenniferin ottama Beatles-henkinen valokuva itsestään, ja sen hän vie tuliaisiksi mennessään.

Jakautuneen Saksan itäpuolella Saulia odottaa toisenlainen maailma. Jokin menee sijoiltaan ja äkkiä Saul tietää jotain, mitä muut eivät. Hän osaa ennakoida, mitä tulee tapahtumaan, mutta välttämättä hän ei tule kuulluksi.

Nojauduin eteenpäin ja kuiskasin Walterin korvaan kuin olisin hänen rakastettunsa: ”Itä- ja Länsi-Saksa yhdistyvät. Syntyy suuria mullistuksia. Romaniaa lukuun ottamatta missään ei vuodateta verta.

Vuonna 2016 Saul on jälleen Lontoossa. Tällä kertaa hän päätyy auton töytäisystä sairaalaan ja on siellä maatessaan kaikkialla.

Romaanissa aika hajoaa erikoisella tavalla. Jo 1980-luvulla Saul on sekä nykyisyydessä että tulevassa, ja myöhemmin sairaalassa hän kuvittelee olevansa 1980-luvulla, vaikka vuosi on 2016. Ajan erikoisuus ei tule kovin selvästi ilmi vielä romaanin ensimmäisessä osassa, enkä suoraan sanottuna alkuun erityisemmin romaanista innostunutkaan – sen itseriittoinen päähenkilö ei juuri kiehtonut. Mutta vähitellen jännite kasvaa, samoin erityinen tunnelma, ja huomasinkin jossain vaiheessa tempautuneeni mukaan romaanin erityiseen maailmaan.

Mies joka näki kaiken on kiehtova ja hieman ärsyttävästi häiritsevä romaani miehestä, joka näkee paljon mutta ei kuitenkaan näe sitä, mitä pitäisi. Jenniferin valokuvataiteessa hän rikkoutuu palasiksi, mutta samalla tulee miettineeksi, miten palasina hän on myös omassa elämässään.

Kiehtovaa romaanissa on se, miten täynnä se on erilaisia toistuvia elementtejä, joiden merkitystä väistämättä päätyy lukijana pohtimaan. Siniset silmät, säilykeananas… Pohtimisen arvoista on sekin, minkälaisia yhteiskuntia romaani maalaa esiin ja mitä on tehdä tutkimusta silloin, kun evästykset työhön ovat varsin ohjaavia.

Kiehtovaa tietenkin on myös ja ennen kaikkea aika ja sen muotoutuminen. Eikö meissä kaikissa lopulta ole läsnä useampia aikoja, elettyjä ja koettuja. Mutta kyetäpä kurkkaamaan tulevaisuuteen Saulin tavoin, sepä olisi kiintoisaa.

Muualla: Mitä luimme kerran.


Kommentit

  1. Olipas erikoinen! Kiinnostava, mutta onko liian vaikea pysyä kärryillä? Vaatinee ainakin täydellistä keskittymistä...

    VastaaPoista
  2. Olen säästellyt postauksesi lukemisa, koska minulla oli tämä kirja kesken. Eilen lopetin sen, ja täytyy todeta, että aikamoinen lukukokemus tämä oli. Puolessa välissä kirja imaisi täydellä mukaansa. Pidin symboliikasta ja hämäristä vihjeistä. - Postaus tulee lähipäivinä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...