Siirry pääsisältöön

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä

"Kirjablogit vievät lukijansa matkalle paitsi lukupäiväkirjamaisiin tunnelmiin, myös kohti kirjaelämyksiä, analyyttisiä arvioita sekä hauskoja ja joskus hulvattomia keskusteluja, joissa lukeminen on pääroolissa."


Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä (Avain 2013)
168 sivua
Hyvin nuorena kirjabloggarina oli mielenkiintoista tarttua Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen kirjablogikirjaan Rivien välissä. Heti alussa parivaljakko tiivistää hyvin sen, mitä kirjablogit lukijalleen antavat - sitaatin olen nostanut tuohon alkuun. Lukijana kirjabloggaamiseen tutustumisen aloittaneena otin heti toteamuksen omakseni. Kirjoittajana taas otin kirjaan tutustumisen kuin tutkimusretkenä maailmaan, josta en ole ehtinyt vielä päästä kovin syvällisesti perille. Tutkimusretki kyllä kannatti, niin kattavasti ja monipuolisesti Lumiomenan Katja ja Kirjainten virrassa -blogin Hanna kirjablogeja tarkastelevat.

Oma motiivini kirjabloggaamisen aloittamiselle oli se, että huomasin lukevani paljon mutta unohtavani monet kirjat turhan pian. Monesti ärsyynnyin, kun muistin jostain kirjasta jotain tärkeää, mutta en kuolemaksenikaan saanut päähäni kirjan nimeä - tai päinvastoin. Jonkun aikaa pidin kynän ja paperin avulla kirjapäiväkirjaa, mutta en kuitenkaan kokenut sitä omakseni. Niinpä pitkään mietittyäni päätin aloittaa bloggaamisen, jotta saisin kirjoitettua muistiin tärkeitä asioita lukemistani kirjoista. Ajattelin, että jos siihen päälle tulisi vuorovaikutusta muiden kirjoja rakastavien kanssa, olisi se vain plussaa.

Juuri yhteisöllisyys ja sosiaalinen vuorovaikutus nousevat mielestäni vahvasti esille Rivien välissä -teoksesta. Monessa kohtaa todetaan, että blogit perustuvat vuorovaikutukselle:
"Blogeja ei ole ilman lukijoita ja ilman toisia bloggaajia, joiden tekstejä linkittää ja joiden kanssa järjestää erilaisia tempauksia."
Tämän sosiaalisuuden ulottuvuuden ymmärsin kunnolla vasta tämän kirjan luettuani ja ihastuin entistä enemmän ajatukseen kirjabloggaamisesta. Mikä sen parempaa kuin jakaa ajatuksia ihmisten kanssa, joiden intohimon kohde on sama - kirjallisuus.

Rivien välissä -kirjablogikirjassa kerrotaan monipuolisesti kirjablogeista nimen valinnasta sisältöön, tekijänoikeuksia unohtamatta. Jos bloggaaminen kantaa minun kohdallani vaikkapa vuoden päähän, olisi mielenkiintoista palata kirjan ääreen uudelleen. Uskon, että silloin teoksella olisi vielä lisää annettavaa, kun huomio keskittyisi eri asioihin kuin nyt, noviisina.

Rivien välissä -teoksesta on kirjoitettu monen muun ohessa seuraavissa blogeissa: Rakkaudesta kirjoihinLuettua elämää, Erjan lukupäiväkirja, Kirsin kirjanurkka, Leena Lumi, Sinisen linnan kirjasto ja Anna minun lukea enemmän.

Kommentit

  1. Mainiot sitaattivalinnat. Kuvaavat mielestäni tosi hyvin kirjablogimaailmaa. Ja monesti juuri kommenttiboxeista löytyy se kirjablogien mehukkain anti. Sosiaalinen ulottuvuus auttaa lisäksi jaksamaan ylläpitää blogia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aina on kivaa saada kommentteja ja myös muiden kirjoittamien tekstien kommentointi on mukavaa, puhumattakaan kommenttien lukemisesta. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...