Siirry pääsisältöön

Sinikka Tirkkonen: Valon halki, pimeän halki

"Aamu tyyni, pitkät valojuovat, kaikki kesän kukat,
sireenien juovuttava tuoksu, kieloja, pihlajien tuoksu,
lehvistö luo myös pitkän varjon--"

Sinikka Tirkkonen: Valon halki, pimeän halki (ntamo 2013)
81 sivua

Sinikka Tirkkosen runokokoelma Valon halki, pimeän halki on jaettu viiteen osaan. Ensimmäisessä osassa Minun on kerrottava tämä puhutaan kirjoittamisesta. Runoilija hahmottuu ikään kuin välineenä, joka tuo esille sanat, joiden on pakko tulla julki. Välillä kirjoittaminen on vaikeaa ja kirjoittaja väsyy, kokee voimattomuutta ja sanomisen vaikeutta:
"Miten kuvata tämä etäisyys, johon olen pukeutunut, minä etäinen ja / läheinen--" 
Kyllä tämä runoilija osaa sanoa, epäilyksistään huolimatta. Hän luo kokoelmassaan upeita kuvia luonnosta ja maailmasta. Esimerkiksi runo Sarastuksen aikaan sykähdyttää sanomallaan, jonka mukaan aamuauringon sarastaessa tuntuu, että "kaikki voisivat tehdä rauhan".

Toisessa osassa Sallitteko että puhun hulluudesta runojen puhuja tietää, että puhetta hulluudesta ei sallita, mutta hän puhuu silti:
"--lääkärin puhe tekee minut ehyeksi,
piirrän primitiivisiä merkkejä, sielun aakkosia, kaipaan sananjalkojen alle
nukkumaan, kerron sen muille potilaille--"
Ja:
"Mielisairaalan käytävillä kannoin huojuen omaa universumiani--"
Runojen äärellä tulee miettineeksi, mitä hulluus lopulta on ja kuka on hullu.

Kolmas osa on nimeltään Jonakin päivänä sinä tulet takaisin ja sisältää ajatuksen, että ihminen tarvitsee toista ihmistä, jonkun, joka ymmärtää:
"--sinun kaupungissasi kadun kulmatkin meditoivat,
minun parisieluni, minun kärsijäni, minun ymmärtäjäni."
Mutta ei onni aina tule eikä odottavaa palkita:
"--ei ihminen tule koskaan takaisin,
sen tähden luen sinun kirjettäsi salaa niittyvillan valossa." 
Ja joskus yksinäisyys voi olla se, mitä haluaa, oma valinta.

Neljäs osa, Eeva-Liisa Manner tuli lähelle ja puhui kuin äiti, luo runoilijat seeprojen laumaksi, joka on erilainen ja lopulta yksin. Viides osa Perhosten paluu, pihlajien kukat on osista lyhyin, siinä on vain neljä runoa. Runot muodostavat kokoelmalle sopuisan päätännön, jossa runojen puhuja toteaa, että näin on hyvä, on hyvä olla yksin putkinotkolaisessa kesässä:
"Mesiangervoniityllä. Yksin.
Vain tuoksujen suloisessa kahleessa.
Olen tullut perille."
Sinikka Tirkkosen kuudes runokokoelma on vahva ja kaunis. Runojen äärelle on hyvä pysähtyä yhä uudelleen, niin paljon niillä on annettavaa.

Myös Ritva on kirjoittanut Tirkkosen runokokoelmasta.

Sinikka Tirkkosen runokokoelma on ehdolla vuoden 2014 Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Ehdolla ovat myös Antti Heikkisen Pihkatappi, Inka Nousiaisen Kirkkaat päivä ja ilta, Marja-Leena Tiaisen Khao Lakin sydämet, Jouni Tossavaisen Kesäpäivä ja Asko Sahlbergin Herodes. Palkinnon saajan valinta ei varmasti ole helppo, niin hyviä ja erilaisia teokset ovat. Minä voin kyllä tunnustaa liputtavani Inka Nousiaisen ja Antti Heikkisen puolesta, heidän romaaninsa nousivat lukukokemuksina ylitse muiden. Ylen uutisen mukaan palkinnon saaja julkistetaan 2.1.2014.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...