Siirry pääsisältöön

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä

"Kirjablogit vievät lukijansa matkalle paitsi lukupäiväkirjamaisiin tunnelmiin, myös kohti kirjaelämyksiä, analyyttisiä arvioita sekä hauskoja ja joskus hulvattomia keskusteluja, joissa lukeminen on pääroolissa."


Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä (Avain 2013)
168 sivua
Hyvin nuorena kirjabloggarina oli mielenkiintoista tarttua Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen kirjablogikirjaan Rivien välissä. Heti alussa parivaljakko tiivistää hyvin sen, mitä kirjablogit lukijalleen antavat - sitaatin olen nostanut tuohon alkuun. Lukijana kirjabloggaamiseen tutustumisen aloittaneena otin heti toteamuksen omakseni. Kirjoittajana taas otin kirjaan tutustumisen kuin tutkimusretkenä maailmaan, josta en ole ehtinyt vielä päästä kovin syvällisesti perille. Tutkimusretki kyllä kannatti, niin kattavasti ja monipuolisesti Lumiomenan Katja ja Kirjainten virrassa -blogin Hanna kirjablogeja tarkastelevat.

Oma motiivini kirjabloggaamisen aloittamiselle oli se, että huomasin lukevani paljon mutta unohtavani monet kirjat turhan pian. Monesti ärsyynnyin, kun muistin jostain kirjasta jotain tärkeää, mutta en kuolemaksenikaan saanut päähäni kirjan nimeä - tai päinvastoin. Jonkun aikaa pidin kynän ja paperin avulla kirjapäiväkirjaa, mutta en kuitenkaan kokenut sitä omakseni. Niinpä pitkään mietittyäni päätin aloittaa bloggaamisen, jotta saisin kirjoitettua muistiin tärkeitä asioita lukemistani kirjoista. Ajattelin, että jos siihen päälle tulisi vuorovaikutusta muiden kirjoja rakastavien kanssa, olisi se vain plussaa.

Juuri yhteisöllisyys ja sosiaalinen vuorovaikutus nousevat mielestäni vahvasti esille Rivien välissä -teoksesta. Monessa kohtaa todetaan, että blogit perustuvat vuorovaikutukselle:
"Blogeja ei ole ilman lukijoita ja ilman toisia bloggaajia, joiden tekstejä linkittää ja joiden kanssa järjestää erilaisia tempauksia."
Tämän sosiaalisuuden ulottuvuuden ymmärsin kunnolla vasta tämän kirjan luettuani ja ihastuin entistä enemmän ajatukseen kirjabloggaamisesta. Mikä sen parempaa kuin jakaa ajatuksia ihmisten kanssa, joiden intohimon kohde on sama - kirjallisuus.

Rivien välissä -kirjablogikirjassa kerrotaan monipuolisesti kirjablogeista nimen valinnasta sisältöön, tekijänoikeuksia unohtamatta. Jos bloggaaminen kantaa minun kohdallani vaikkapa vuoden päähän, olisi mielenkiintoista palata kirjan ääreen uudelleen. Uskon, että silloin teoksella olisi vielä lisää annettavaa, kun huomio keskittyisi eri asioihin kuin nyt, noviisina.

Rivien välissä -teoksesta on kirjoitettu monen muun ohessa seuraavissa blogeissa: Rakkaudesta kirjoihinLuettua elämää, Erjan lukupäiväkirja, Kirsin kirjanurkka, Leena Lumi, Sinisen linnan kirjasto ja Anna minun lukea enemmän.

Kommentit

  1. Mainiot sitaattivalinnat. Kuvaavat mielestäni tosi hyvin kirjablogimaailmaa. Ja monesti juuri kommenttiboxeista löytyy se kirjablogien mehukkain anti. Sosiaalinen ulottuvuus auttaa lisäksi jaksamaan ylläpitää blogia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aina on kivaa saada kommentteja ja myös muiden kirjoittamien tekstien kommentointi on mukavaa, puhumattakaan kommenttien lukemisesta. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...