Siirry pääsisältöön

Pirkko Soininen: Valosta rakentuvat huoneet

Wivi sulkee silmänsä ja kuvittelee talon mielessään – ja se auttaa, hetken päästä päänsisäinen usva hälvenee, ja hän näkee, miten rakennuksen plaani on pääosin suorakaiteen mallinen, mutta perussymmetrian hajottaisivat toisella pitkällä sivulla oleva puolipyöreä lasikuisti ja vastakkaiselle sivulle sijoittuva avokuisti. Rytmi! Se tuo rytmin rakennukseen ja samalla valoa ja avaruutta.

Pirkko Soininen: Valosta rakentuvat huoneet
Bazar 2021
382 sivua

Pirkko Soinisen romaanin Valosta rakentuvat huoneet päähenkilö on todellinen ihminen, vuosina 1872–1966 elänyt Wivi Lönn, ensimmäinen merkittävä suomalainen naisarkkitehti. Kaunokirjallisin keinoin Soininen rakentaa kuvan edelläkävijän elämästä aina lapsuudesta 1930-luvulle saakka. Lopusta löytyy vielä tärkeiden vuosilukujen aikajana.

Romaani on rakenteeltaan episodimainen ja varsinkin alussa rikkonaisuus tuntuu hieman liialliselta. Myöhemmin teksti eheytyy tai sitten rytmiin vain tottuu, ja mielelläni asetun tarkastelemaan sitä, miten töihinsä paneutuva arkkitehti suunnittelee koulun toisensa jälkeen ja jättää kädenjälkensä myös muunlaisiin rakennuksiin.

Työn ohella on tärkeää myös yksityiselämä. Suhde äitiin on läheinen, ajoittain äiti tosin on liiankin lähellä ja haluaa vaikuttaa tyttärensä elämäntapaan ja valintoihin. Kun Wivi löytää sielunkumppaninsa Hanna Parviaisesta, on äidillä nieleskeltävää. Wivin ja Hannan välistä suhdetta Soininen kuvaa hienovaraisesti, turhia alleviivaamatta.

Kiehtovaa tarinassa on sekin, miten matkat ovat Wiville tärkeitä ja merkityksellisiä. Hannaa on ensin vaikea saada mukaan, mutta kun nainen innostuu, tulee ulkomaanmatkoista naisille yhteisiä kokemuksia.

Wivi Lönnin tarina on kuvaus aikaansa edellä olevan naisen elämästä. Ajankuva vakuuttaa ja paikoin hämmästyn, kuinka moderni Lönn otteissaan on. Hän joutuu kohtaamaan pitkin uraansa ennakkoluuloja ja vakuuttamaan tämän tästä, että hän tietää, mitä tekee. Ja kaunista jälkeä Lönn tekeekin, se näkyy esimerkiksi Jyväskylässä ja Tampereella monin paikoin. Oman lisänsä lukemiseen toikin se, että keskisuomalaisena saatoin nähdä Lönnin suunnittelemia rakennuksia mielessäni samoin kuin alueen, jossa Wivi Jyväskylässä asui.

Romaanin nimi on kaunis ja kuvaa hyvin Lönnin missiota antaa rakennuksissaan valolle tilaa. Kaunista on myös Soinisen käyttämä kieli, jonka äärelle sopii pysähtyä, kuten Lönnin elämän äärelle muutoinkin. Tarina ei vie mukanaan aivan sillä intensiteetillä, jota odotin, mutta kaunis valo kirjan kansien sulkeuduttua mieleen ainakin jää.

Valo Kaukajärven kartanossa, valo Jyväskylän kaupunginkirjastossa, valo Ebenser-kodissa, valo Estonia-teatterissa. Valo tässä pappilassa. Aina hän mietti valoa, valon väriä, kirkkautta ja polarisaatiota.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Pirkko Soinisen romaanin ovat lukeneet myös ainakin AnneliTuija, Katja ja Riitta.

Helmet 2021: 37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa.

Kommentit

  1. Kiva, kun sinäkin tykkäsit. Tämä oli minulle tosi hyvä lukukokemus. Jo se, että opin paljon uutta suomalaisesta arkkitehtuurista, oli iso juttu. Ja sitten se, että sai nauttia Soinisen kauniista kielestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkkitehtuuri tulee tässä kiinnostavasti esille, ja Soininen tosiaan kirjoittaa kauniisti. Mielenkiinnolla odotan, mitä muuta kirjallisuutta Lönn-kirjallisuutta julkaistaan nyt, kun juhlavuosi on tulossa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...