Siirry pääsisältöön

Kati Kelola: Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun

Maata pitkin liikkumiseen kytkeytyy matkailussa 2000-luvun alussa pinnalle noussut idea: hidas matkailu, slow travel. Ajatus hidastamisen ja hitaasti kokemisen ihanuudesta sai alkunsa 1980-luvulla ruokaharrastajien slow food -liikkeestä. Toimittaja Carl Honoré kiteytti koko ajatusmaailman vuonna 2004 ilmestyneessä kansainvälisessä menestyskirjassaan Slow – elä hitaammin! Sen kolme pääteemaa ovat paikallisuus, ekologisuus ja elämänlaatu.

Kati Kelola: Vaihtuvia maisemia –
100 ideaa maata pitkin matkailuun
Gummerus 2021
207 sivua

Kati Kelolan Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun lupaa antaa vinkkejä siihen, mihin voisi seuraavaksi suunnata maata pitkin matkaten. Ymmärrän ilmeisesti lupauksen suurempana kuin mitä se todellisuudessa on, ja siksi erityisesti alkuun tuntuu, että odotukseni kirjan suhteen eivät täyty.

Kirjan alkuosassa on vinkkejä, jotka liittyvät korkeintaan löyhästi maata pitkin matkaamiseen. Itä-Viron mummoja ja puutaloja tai Suomen Alvar Aalto -kohteita voi toki tavoittaa autoillen mutta sitä, miten Baskimaahan matkataan maata pitkin, ei avata. Rento pyörämatka Euroopassa on kiinnostava vinkki mutta jää kokonaisuudessaan aika pintapuoliseksi, ja taidematka Saksaan vaatii lennon Helsingistä Frankfurtiin.

Vaihtuvien maisemien äärellä ongelmani siis on se, että odotin etukäteen saavani vinkkejä siihen, kuinka matkaan Suomesta maata pitkin maailman laidalle Irlantiin tai Al-Andalusin loiston jäljille Espanjaan. Tällaisia vinkkejä ei tarjoilla vaan kirja tarjoilee ideoita siihen, miten kohtuullisen läheltä löytyy kiinnostavia kohteita. Tällaisia ideoita kaipaavalle kirjalla on kyllä annettavaa.

Kirjan alkupuolelta löytyy kyllä ajatus siitä, miten karttaa voi katsella uusin silmin sen sijaan, että tutkisi lentoreittejä. Siitä huolimatta maata pitkin matkailu tuntuu pitkälti jäävän sivuosaan. Loppupuolella kirjassa kuitenkin päästään siihen suuntaan, jota kirjan alkupuolelta kaipailin. Junareitit-osa on kiinnostava ja tarjoaa vinkkejä erilaisille junareiteille. Esimerkiksi ajatus junamatkasta Alppien halki saa unelmoinnin käynnistymään.

Pidän siitä, että kirja on moniääninen ja tarjoaa vinkkejä matkailuun esimerkiksi kirjailija Johanna Sinisalolta ja ruokakirjailija Saku Tuomiselta. Kiva lisä on myös se, että monen matkaidean yhteydestä löytyy vinkki, minkälainen matkakirja sopisi reissuun seuraksi. Myös selkeät reitti-ideat esimerkiksi ikimetsämatkalle Puolaan ovat antoisia. Jäin kuitenkin kaipaamaan enemmän karttoja ja vinkkejä siitä, miten lentämistä välttäen voi matkustaa maailmalle.

Konkreettisten kohdevinkkien rinnalla tekstit esimerkiksi matkustamisen päästölaskelmista ja reilusta matkailusta ovat tervetulleita. Kokonaisuudessaan Vaihtuvia maisemia tarjoaa siis monipuolisia vinkkejä ja ajatuksia matkailusta. Odotukset kannattaa kuitenkin asettaa minua paremmin kohdilleen, kun kirjan kannet avaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...