Siirry pääsisältöön

Terveisiä kirjamessuilta!

Kirjoja, kirjoja!
Jyväskylässä on ollut kirja- ja muuta messupöhinää koko viikonvaihteen ajan: Paviljongissa saattoi kokea yhdellä kertaa niin kirja-, ruoka-, viini- kuin lemmikkieläinmessutkin. Nähtävää siis riitti hyvinkin vaikkapa kokonaiselle perheelle.

Minä keskityin - yllättäen - kirjamessuihin, ja muut osastot tuli ohitettua lähinnä vilkaisulla. Viime vuoden messuista jäi kohtuullisen laimea fiilis, mutta tällä kertaa messuilla oli mukava tunnelma. Kiinnostavaa ohjelmaa riitti varsinkin lauantaina niin, että kaikkeen ei millään ehtinyt mukaan ja valintoja oli pakko tehdä.

Lauantaina ehdin messuille puolilta päivin, ja ensimmäisenä ohjelmaani kuului Tiedon jano -paneeli, jossa keskusteltiin suomalaisesta koulutusihmeestä. Paneelissa olivat mukana koulutuksen asiantuntijat rehtori ja maailman rehtorijärjestön puheenjohtaja Ari Pokka, kasvatustieteen tohtori ja opetusneuvos Martti Hellström ja koulutussosiologian ja -politiikan professori Hannu Simola. Kaikki keskustelijat ovat julkaisseet ajatuksiaan myös kirjallisessa muodossa, ja huumorin sävyttämää keskustelua olisi mieluusti seurannut kauemminkin. Muu ohjelma kuitenkin houkutteli pois Canth-lavan ääreltä. 

Yksi etukäteen odottamani ohjelmanumero oli Tapper-lavalla, kun bloggaajat Krista ja Aino-Maria keskustelivat kirjoista ja kirjakritiikistä kirjailija Karo Hämäläisen ja Suomi lukee -palvelun tuottaja Pasi Luhtaniemen kanssa (Kristahan bloggaa myös Suomi lukee -palvelussa). Keskustelusta mieleen jäi erityisesti se, miten Karo Hämäläinen näki kirjablogien etuna niiden henkilökohtaisuuden, tunteen että blogeissa lukija kirjoittaa lukijalle. Hän toivoi, että perinteinen kirjallisuuskritiikki pysyisikin tässä suhteessa erilaisena verrattuna blogikritiikkeihin.
Tietokirjaraati meneillään.
Lauantain kiinnostaviin ohjelmanumeroihin kuului myös tietokirjaraati, jossa Raili Kivelä, Inkeri Pasanen, Keijo Siekkinen ja Tomi Tuomaala arvioivat uudehkoja tietokirjoja. Tilaisuutta juonsi varmaotteisesti Ari Elo. Raati oli erittäin kiinnostava, ja vaikka alkuun osallistujat vaikuttivat hyvinkin yksimielisiltä, alkoi tilaisuuden edetessä eroja löytyä. Eniten pisteitä keräsivät Erkki Vettenniemen Solženitsyn - Elämä ja eetos (Teos) ja Niina Junttilan Kavereita nolla - Lasten ja nuorten yksinäisyys (Tammi). 
Kiinnostavaa kirjakeskustelua ja kauniita korkoja.
Loppuun saakka en malttanut tietokirjaraatia seurata, sillä läheisellä lavalla oli jo alkamassa Katja Jalkasen ja Aino-Maria Savolaisen esittely tuoreesta teoksesta nimeltä Korot kopisten - Käytännön opas kulttuuriviidakkoon (Avain). Niin innostavasti ja kiinnostavasti (ja kauniissa koroissa) kirjoittajat opastaan esittelivät, että se piti käydä ostamassa sopuisaan messuhintaan, ennen kuin oli aika lähteä messuilta. Illan ohjelma oli osin muuta kuin kirjallista, mutta kotiin päästyä piti toki vielä tutustua tuoreeseen kirjahankintaan.
Uunituore kulttuuriopas.
Sunnuntaiaamu oli sattumalta varsin historiallinen. Ensin suuntasin kuuntelemaan Terhi Rannelaa, jota haastatteli Taija Tuominen. Esillä oli tietenkin juuri julkaistu romaani Frau (Karisto), johon sain ilokseni kirjailijan omistuskirjoituksen. Terhi Rannela kertoi kirjastaan ja sen syntyprosessista niin innostuneesti, että odotukseni kirjaa kohtaan ovat todella korkealla.
Terhi Rannela (oik.) ja Taija Tuominen.
Ihanasti aiheestaan innostunutta kirjailija päädyin kuuntelemaan myös seuraavana, kun asetuin Nisula-lavan tuntumaan. Siellä Maria Salonen kertoi kirjastaan Axel Munthen jäljillä (Avain). Kulttihahmoksi nousseesta kirjailijasta kertova teos vaikuttaa hyvin kiinnostavalta!

Sunnuntai jäi messujen suhteen osaltani lyhyeksi, sillä muut velvollisuudet kutsuivat aika pian. Kokonaisuudessaan Jyväskylän messuista jäi oikein hyvä mieli. Oli mukavaa kohdata kirjatuttuja ja kirjoista kiinnostuneita. 
Nostalgiaa.
Kirjamobiililla olisi esiintynyt ainakin
Jyri Paretskoi. Aikataulusyistä tiemme
eivät kohdanneet.




Kommentit

  1. Kiitos kirjamessukoostesta! Oli kiva sen myötä pistäytyä messuilemassa täältä satojen kilometrien päästä.

    VastaaPoista
  2. Kivalta näyttää, ja kiva juttu, että kirjamessuja on muuallakin kuin stadissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä iloinen, että meidänkin kaupungissamme messuja järjestetään. :)

      Poista
  3. Kivalta vaikuttaa! Joskus pitää pääatä itsekkin messuilemaan.

    VastaaPoista
  4. Oltiin näköjään yhtä aikaa kirjabloggajia kuuntelemassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä havaittu toisiamme. Oli kiva nähdä bloggaajia lavalla.

      Poista
  5. Hauska lukea tunnelmia näistä messuista! On aina kiva kuulla, mitä ihmiset ovat mieltä kirjablogeista. Minustakin niissä on mukavinta oman lukukokemuksen esille tuominen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karo Hämäläinen on muuten miellyttävä esiintyjä. Oli kiva kuulla hänen ajatuksiaan muutenkin, kuin myös muidenkin.

      Poista
  6. Onpa kiva messukooste! Oli mukava nähdä messuilla, ihanaa että olit kuuntelemassa meitäkin.

    Rannelan ja Tuomisen keskustelua oli kyllä ilo kuunnella. Rannela kertoi Frausta ja sen syntyhistoriasta niin hyvin, että aika kului kuin siivillä.

    Sympaattiset messut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja, oli tosiaan kiva nähdä! Sunnuntaiaamun piristyksiä olivat sekä Rannela että Tuominen, on inspiroivaa nähdä ja kuulla asiastaan innostuneita kirjailijoita.

      Poista
  7. Paljon ehditty parissa päivässä!
    Pidän Jyväskylän mielessä tulevia vuosia varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielelläni olisin ehtinyt enemmänkin, oli niin kiintoisaa ohjelmaa tarjolla.
      Tervetuloa Jyväskylään tulevina vuosina!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...