Siirry pääsisältöön

Ulrika Lagerlöf: Lakkasuo

Kuljettuaan lyhyen matkaa metsän tiheämmässä osassa hän lähestyy suota ja kuulee taas helinän. Hän katsahtaa edessään olevan maiseman ylitse ja sitten hän näkee sen. Kaunis vaadin, jolla on kello kaulassa. Se kääntyy katsomaan häntä ja juoksee sitten pois. Sen perässä tulee vielä kymmenisen poroa.

Ulrika Lagerlöf: Lakkasuo
Otava 2025
alkuteos Hjortonmyren 2024
suomentanut Kristiina Vaara
kansi Jenni Saari
äänikirjan lukija Sanna Majuri
kesto 12 t 17 min

1930-luvun lopulla Siv saa tehtäväkseen ryhtyä metsätyömiesten kokiksi. Talven ajan hänen työnään on valmistaa ruokaa miehille, jotka ahkeroivat päivät metsissä. 17-vuotias Siv yöpyy miesten kanssa savottakämpässä ja varmistaa, että raatajat saavat syödäkseen.

Alku on nuorelle naiselle haastava, sillä eihän hän tiedä kämpän käytänteitä eikä osaa valmistaa kaikkia ruokia, joita miehet toivovat saavansa. Mutta hän oppii ja löytää paikkansa metsästä. Siellä hän myös tapaa saamelaisen Nilan, joka on jotain aivan erityistä, Kohtaamisesta seuraa jotain, joka kantaa sukupolvien ylitse.

2020-luvulla Eva tulee kaupungista isovanhempiensa kotiseudulle Djupseleen. Hänen tehtävänsä on puolustaa metsäyhtiötä, joka on suorittamassa hakkuita alueella, eivätkä kaikki todellakaan ilahdu suunnitelmista. Eva saa vastaansa luontoa puolustavia ihmisiä mutta myös sukunsa salaisuuksia.

Evalle matka Djupseleen on myös matka nuoruuteen, sillä hän vietti seudulla paljon aikaa isovanhempiensa luona vuosia aiemmin. Matka ei ole hänelle erityisen mieleinen, ja hän aikookin hoitaa työnsä ja palata kotiin mahdollisimman pian. Helpoksi tehtävä ei kuitenkaan osoittaudu, sillä luontoarvojen puolustajat ja suuri metsäyhtiö ajautuvat eri linjoille niin, että Evaa aletaan uhkailla. Samalla, kun Eva yrittää pitää puoliaan, hän tutustuu myös isoäitinsä Sivin tarinaan.

Lakkasuo aloittaa Metsän omat -sarjan, jonka luomisessa kirjailija on innoittunut oman sukunsa naisista ja Norrlannin metsistä. Metsät ovatkin tässä sarjan avausosassa läsnä hyvin vahvasti: on lähes sadan vuoden takainen metsä, joka ympäröi metsäkämppää, ja on 2020-luvun metsä, joka voidaan nykyaikaisin menetelmin kaataa hetkessä hakkuuaukeaksi. 1930-luvulla henkilöiden elinympäristö on huomattavasti pienempi kuin lähes 90 vuotta myöhemmin. Metsän keskellä eletään omassa maailmassa, jonne kaiut muualta eivät kantaudu. 2020-luvulla tiedot suunnitelluista metsähakkuista ja häväistykset leviävät hetkessä laajalti. Toisaalta ongelmaton ei ole 1930-luvun miljöökään. Uudisasukkaat valtaavat saamelaisten maita ja tunteet kuumenevat, kun tasa-arvo ei varsinaisesti ole johtoajatuksena arjen toimissa.

Metsän omat -sarjan aloitus on kiinnostava, sillä se nivoo yhteen monenlaisia metsien käyttöön liittyviä pulmakohtia ja toisaalta tuo näkyviin myös vaikuttamisyritysten ongelmallisuutta. Pidin myös siitä, miten metsä on luontevasti ja kauniisti läsnä erityisesti 1930-luvulle sijoittuvassa kertomuksessa. Nyt, kun romaanin kuuntelemisesta on jo aikaa, huomaan, että nimenomaan 1930-luvun tunnelma on jäänyt mieleen, nykyaika ei niinkään. En tiedä, olisiko ollut pahitteeksi, jos romaani olisi keskittynyt vain aiempaan aikatasoon. Nyt kertomuksen kulku oli melkoisen helposti ennalta arvattavissa. 

Otavan sivuilta en löytänyt vielä tietoa, milloin trilogian toinen osa julkaistaan. Tässä avauksessa lankoja jätettiin siinä määrin avoimiksi, että jatko jäi hitusen kiinnostamaan. 

Muualla: Amman lukuhetki 

Helmet 2025 -lukuhaaste: 23. Pidät kirjan nimestä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...