Siirry pääsisältöön

Claire Keegan: Nämä pienet asiat

Kun hän ajoi ylämäkeen luostarille, kuormurin ajovalot heijastuivat talojen ikkunoista ja tuntui kuin hän olisi tavannut kuvajaisissa itsensä. Hän ajoi hiljaa luostarin pääoven ohi, käänsi sitten tien toiselle puolelle hiilivajan eteen ja sammutti moottorin. Hän kapusi unisena ulos ja katsoi yli piikkipaatsamien ja pensasaitojen ja näki syvennyksen, jossa Neitsyt Maria seisoi katse maahan painettuna, ikään kuin olisi hävennyt jalkoihinsa tuotuja muovikukkia. Ja kuura kimalteli maassa niissä kohdin mihin korkeiden ikkunoiden valo lankesi.

Claire Keegan: Nämä pienet asiat
Tammi 2023
alkuteos Small Things Like These 2021
suomentanut Kristiina Rikman
116 sivua

Kirjasomessa tuli vastaan varsin vaatimattomalta näyttävä teos, Claire Keeganin Nämä pienet asiat, ja moni sitä ylisti. Niinpä oli otettava selvää, eikä kynnys ollut korkealla, onhan teos varsin pieni, alle 140-sivuinen. Mutta se toden totta on kokoaan suurempi, kuten moni kirjabloggaaja ja -grammaaja on todennutkin.

Eletään joulunalusaikaa irlantilaisessa pikkukylässä vuonna 1985. Bill Furlong on kiireinen, sillä moni tarvitsee hiiltä pitääkseen kotinsa lämpimänä. Furlong toimittaa hiiliä myös luostariin, missä hän kohtaa nuoren tytön. Tytön tilanne saa miehen järkyttymään perin pohjin, eikä hän voi jättää asiaa sikseen, vaikka sellaista häneltä odotetaankin.

Nämä pienet asiat kuvaa yhden kuvitellun kohtalon kautta Irlannin pahamaineisia ja vaiettuja Magdalena-pesuloita, joihin vietiin nuoria naisia pakkotyöhön vuosikausien ajan. Moni menetti lapsensa, moni myös henkensä.

Romaanissa kuva tuomitsevasta yhteisöstä ja sen vaietusta osasesta muodostuu arkisen ja toteavan kerronnan kautta. Teos ei saarnaa vaan kertoo niukoin elein, että näinkin saattoi käydä, ja näin sallittiin käyvän. Nämä pienet asiat on niukkuudessaan vaikuttava ja hieno romaani, joka jää mieleen.

Helmet 2024 -lukuhaasteessa asetan Keeganin romaanin kohtaan 47. Kaksi kirjaa, jotka on kääntänyt sama kääntäjä. Olen varma, että löydän kohtaan 48 myöskin teoksen Kristiina Rikmanilta, jota ihailen.

Kommentit

  1. Tämä oli kyllä ihastuttava lukukokemus. Jäi elämään mieleen pitkäksi aikaa.

    VastaaPoista
  2. Tärkeä teos tärkeästä aiheesta. Keeganilta on tulossa tänä vuonna toinen suomennettu teos. Rikmanin suomennoksia on ilo lukea.

    VastaaPoista
  3. Sivumääräänsä suurempi, taidokkaasti kirjoitettu teos, joka piti mielenkiinnon vireillä alusta loppuun ja jonka luin yhdellä istumalla joskin pysähtyen välillä miettimään, mutta malttamatta laskea välillä käsistäni.
    Laadulla on kirjoittajansa kuin myös suomentajalla eli Kristiina Rikman tekee jälleen kerran takuvarmaa jälkeä. Todellinen edukseen poikkeava helmi syksyn runsaassa kirjatarjonnassa.

    VastaaPoista
  4. Tämä on palkittu romaani ja täällä Briteissäkin kohkattu. Minulla ei periaatteessa ole varsinaista intohimoa tätä lukea, mutta luulen lukevani jossain vaiheessa silti, koska haluan tietää mistä hypessä on kyse ja tutkailla, mihin oma milipide asettuu. Kyseessä on tosiaan sen verran lyhyt kirja, ettei tuottane ongelmaa lukea. Ja kyllähän tuo aihe tietysti kiinnostaakin eli ihan uteliaalla mielellä lähestyn tätä teosta sitten.

    VastaaPoista
  5. Tämä meni kyllä ihon alle. Tuntui uskomattomalta, ettei kirjassa eletty vaikkapa toissa vuosisataa, vaan ihan omaa elinaikaa.

    VastaaPoista
  6. Tämä on minullakin ollut harkinnassa, ei ole tosiaan voinut välttyä kuulemasta siitä. En oikein ymmärtänyt juonta, joten se jäi. Jotenkin kuvaus vaikuttaa myös ahdistavalta. Vaikka kirja on niin lyhyt, se ehkä jää siitä syystä minulta kokematta, vaikka sinä tai muut edellä olevat kommentoijat eivät ahdistavuuteen viittaakaan. Ehkä tulkitsen jotenkin väärin ideaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...