Siirry pääsisältöön

Karoliina Niskanen: Muamo

Äiti katsoo kellastuneita koivunlehtiä ja keinulautaa ja ajattelee, että tämän kaiken Ruužu tulisi muistamaan lapsuudestaan. Kanat kotkottavat kivijalan päällä, kukko vahtii alamaisiaan. Sika röhkii kopperossa liävän perällä. Leinikki laiduntaa metsässä naapuritilan karjan mukana. Hevonen hirnuu tallissa, joka on rakennettu liävän viereen. Kaivo sijaitsee liävän ja asuintuvan välissä, sauna liävältä lähtevän polun päässä, aitat pirttiä vastapäätä ja riihi pihapiirin laidalla. Puuliiteri on saunan vieressä, maakellari takapihalla. Pihan päästä lähtee hiekkatie alas järvelle, polun varrella kasvaa heinää. Rannalla on laituri, vesi välkehtii auringossa.

Karoliina Niskanen: Muamo
Bazar 2023
kansi Sanna-Reeta Meilahti
303 sivua

On kaksi naista, sama aika, erilaiset maailmat. Toinen on Laatokan Karjalassa, toinen Pohjois-Pohjanmaalla. Kummastakin tulee tahoillaan äitejä, ja äitejä he ovat siinä vaiheessa, kun toisensa kohtaavat.

Kohtaamista tosin saa odottaa tovin, toisenkin. Naiset elävät arkeaan, synnyttävät, ovat lastensa elämässä mukana enemmän tai vähemmän. Paitsi että he ovat äitejä he ovat myös jonkun tyttäriä, molempien mukana kulkee käsitys omasta äidistä, ajatus siitä, mitä on olla äiti.

Ja nimenomaan äideistä Karoliina Niskasen hienossa Muamossa onkin kysymys. Miehet, isät, jäävät sivuosiin, kun naiset kantavat ja synnyttävät lapsensa Jos äideistä ei ole lapsistaan huolehtimaan, asettuu tilalle joku toinen – nainen hänkin. 

Kaiken ytimessä on se, mitä on olla äiti ja nainen osana sukupolvien ketjua. Mitä on kantaa mukanaan menneiden muistoja, niin hyviä kuin huonoja, ja rakentaa siinä keskellä omaa tapaa olla ja elää? Mitä siinä kaikessa merkitsee ympäröivä maailma myllerryksineen? Toinen maailmansota on näyttämö, joka jää sopivasti taustalle ja antaa tilaa eri puolilla maata asuville naisille, vaikka erityisesti toista heistä heitteleekin.

Kun erilaiset ja erilaista elämää eläneet naiset kohtaavat, keskiöön nousee äitiyden rinnalla ystävyys, joka kantaa vaikeina aikoina ja saa unelmoimaan sellaisesta, mitä ei ole aiemmin osannut ajatellakaan. Kuinka merkityksellistä voikaan olla kohdata joku, jolle saa puhua, kun on oppinut olemaan vaiti ja pärjäämään yksin.

Joskus, kun kirja loppuu, nousee jostain syvältä pitkä huokaus, jossa kaikuu ennen kaikkea haikeus. Niin kävi Muamon kohdalla – viimeiset rivit luettuani tunsin iloa siitä, että tulin tämän kertomuksen lukeneeksi, ja haikeutta siitä, että nyt olen jättämässä kaiken taakseni. Karoliina Niskasen romaani on hieno teos, joka vaikuttaa monitasoisuudessaan ja koskettavuudessaan. Muamo löytää tiensä luokseni ja jättää jälkensä.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta.

Kommentit

  1. Uskon vahvasti että Muamo löytää tiensä minunkin luokseni ja jättää jäljen 🙂 Oikeaa hetkeä odotellessa!

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä hieno! Hyvin kuvaat sitä, miten sota on näyttämö mutta antaa tilaa henkilöille. Samaa yritin kuvata jollekin, joka epäröi sotateemaa, mutta en osannut sanoittaa noin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Ja voi kiitos – pitikin miettiä aika pitkään, miten tuota sotaa sanoittaa. Minusta oli hieno valinta jättää se enemmänkin taustalle.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...