Siirry pääsisältöön

Veera Nieminen: Kottikärrykaruselli

En olisi näin äreä, jos olisin rikas, mutta hevostallin pitämisellä ei pääse rikastumaan. Edes vahingossa. Tämä on ala, jolla sinnitellään taloudellisesti äärirajoilla ja ollaan ulospäin ihan että ”mä elän mun unelmaa”. Kollegojen kanssa sitä sitten luottamuksellisissa keskusteluissa mietitään, että myisikö seuraavaksi peräkärryn vai piirongin, että saisi likakaivon tyhjennyksen maksettua.

Veera Nieminen: Kottikärrykaruselli
Tammi 2022
kansi Timo Mänttäri
234 sivua
äänikirjan lukija Minttu Mustakallio
kesto 5 t 36 min

Joskus on sanottu, että hevosalan yrittäjälle on eduksi, jos koulussa uskonto on ollut kymppi ja matematiikka nelonen: uskoa nimittäin tarvitaan, sillä hevosala ei joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ole useinkaan mikään kultakaivos. Veera Niemisen romaanin Kottikärrykaruselli päähenkilö Katri on osoitus juuri tästä: rahat ovat jatkuvasti loppu eivätkä rikkaat sukulaiset tunnu pitävän Katrin yritystoimintaa muuna kuin kivana puuhasteluna.

Rahapulassaan Katri päätyy sanomaan kyllä, kun serkku tarjoaa tytärtään Jennicaa maatilalle asumaan siksi aikaa, että perheen kuviot hieman selkenevät. Katri ei erityisemmin pidä lapsista puhumattakaan teinistä, joka tuntuu vastaavan lähes kaikkeen "juu", mutta niin vain Jennica siirtyy Katrin hoteisiin.

Katri kyllä pärjää hevosten kanssa, mutta ihmisten kanssa on usein vähän niin ja näin. Jennica ei ehkä sittenkään ole pahimmasta päästä, kun näyttämölle marssitetaan niin tallin asiakkaita kuin omissa kuvioissaan omituisesti kiemurtelevia sukulaisia. Kun kuvaan astuu vielä kiinnostava Tuukka, on Katrin pää varsinaisessa myllerryksessä.

Kottikärrykaruselli on humoristinen kuvaus hevosihmisen arjesta, ja se uppoaa kuin talikko tuoreeseen lantakasaan. Veera Niemisen sanankäyttö on terävää ja niin hersyvää, että äänikirjaa kuunnellessani nauroin paikoin ääneen. Minttu Mustakallio on lukijana kerrassaan mainio ja osaa painottaa lukemaansa juuri sopivissa kohdin niin, että elämys sen kuin vain paranee.

Kottikärrykaruselli on hulvaton ja viihdyttävä. Viihteellistä luettavaa etsivälle romaani voi olla erittäin onnistunut löytö varsinkin, jos sattuu olemaan entinen, nykyinen tai tuleva hevosihminen. Hevosmaailman tuntemus ei tosin ole välttämätöntä, vaan karikatyyriset hahmot ja hurtti huumori uponnevat muihinkin lukijoihin.

Kottikärrykaruselli sopii mainiosti jatkamaan kirjablogien naistenviikkoa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii