Siirry pääsisältöön

Romantiikkaa ja rikoksia äänikirjoissa

Kesällä sitä usein kaipaa hieman tavallista kepeämpää luettavaa, niin tänäkin kesänä. Kuulokkeissa on pyörinyt niin feelgood -romaaneja kuin raakuutta välittäviä dekkareita. Tässä viimeisimmät:


Lucy Diamond: Uusien alkujen talo (Otava 2022, alkuteos The House of New Beginnings, suom. Eeva Parviainen, kansi Kate Forrester, äänikirjan lukija Maija Lang). Brightonilaiseen taloon muuttaa kolme erilaista naista, joista jokaisella on niin huolia kuin haaveita. Georgie, Charlotte ja Rosa tutustuvat ja tukevat toisiaan elämän aallokoissa. Lempeä romaani, joka saa haaveilemaan matkasta Brightoniin ja ajoittain hymyilyttää huumorillaan.

Jos Lucy Diamondin Rantakahvila-sarja on ollut mieleinen, kannattaa tarttua myös tähän romaaniin. Keskeiset henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja toisistaan riittävästi erottuvia siten, että äänikirjaformaatissakin pysyy perillä eri näkökulmista.

Jenny Fagerlund: Kesän suuret ja pienet salaisuudet (Gummerus 2022, alkuteos Mitt hemliga liv, suom. Antti Saarilahti, äänikirjan lukija Karoliina Niskanen). Moa perii yllättäen isoäidiltään asunnon, joka on täynnä historiaa. Poikaystävä Ruben ei innostu perinnöstä vaan haaveilee tuliterästä kämpästä trendikkäällä asuinalueella. Ruben ei myöskään innostu Moan isoäidiltä jääneestä koirasta, joka päätyy sekin Moan hoiviin. Ristiriita on siis ilmeinen eikä lukijana tarvitse kauan miettiä, kumman puolelle asettuu. 

Fagerlundin romaani on varsin ennalta arvattava mutta sisältää kiintoisan historia-aspektin, joka saa teoksen erottumaan joukosta. Kiintoisa on myös Moan työ huutokauppakamarilla.

Satu Rämö: Hildur (WSOY 2022, kansi Ville Laihonen, äänikirjan lukija Sanna Majuri). Hildur on tämän kesän varsinainen Dekkaritapaus, eikä suotta – viihdyin mainiosti sarjan avausosan parissa. Henkilöhahmot, erityisesti kylmissä vesissä surffaava rikosetsivä Hildur ja hänen neulova suomalaiskollegansa Jakob, ovat kiinnostavia. 

Tämäkin teos saa kaipaamaan matkalle, tällä kertaa Islantiin. Miljöö on kuin yksi päähenkilö, niin elävästi ja seikkaperäisesti sitä kuvataan. 

Dekkari kaihtaa tarpeetonta väkivaltaa, joten se sopii hyvin feelgood-kirjojen seuraksi varsinkin siinä vaiheessa, jos romantiikka alkaa kyllästyttää. Jatkoa sarjalle on odotettavissa ensi maalikuussa, ja lukulistalle menee kakkososakin.

Saija Kuusela: Vyöry (Tammi 2022, kansi Sanna-Reeta Meilahti, äänikirjan lukija Sanna Majuri). Kakkososaan on ehtinyt jo norjalaisesta Nea Guttormista kertova dekkarisarja. Avausosa Katse herätti kiinnostukseni, sillä päähahmo Nea on kiehtova pidättyväisyydessään. 

Nean salaperäiset voimat ovat tällä kertaa aiempaa hienovaraisemmin esillä, kun poliisi ryhtyy selvittämään teatteriryhmän edesottamuksia ja yllättäviä kuolemantapauksia. Miljöö toimii tässäkin osassa hyvin, ja itse asiassa kakkososan perusteella sarja tuntuu paranevan edetessään. 

Helmet 2022 -lukuhaasteessa Fagerlundin teos sujahtaa kohtaan 10 (Kirjan nimi on mielestäsi tylsä -pahoittelen)ja Hildur kuittaa kohdan 4 (Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana – Islanti kyllä kiinnostaa mutta ruumiit eivät.)

Kommentit

  1. Nää kaikki kirjat kiinnostaa. Hildur on varauksessaki jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Hilduria saattaa joutua kirjastosta odottelemaan, on ilmeisesti kovin suosittu.

      Poista
  2. Itsekin olen täällä islantilaistunnelmissa. Luin eilen loppuun Vigdís Grímsdóttirin Metsän tytön ja seuraavana vuorossa on Ragnar Jónassonin Pimeys. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Metsän tyttö -vinkistä, pitääkin tutustua siihen. Pimeyden olen lukenut mutta sen jatko on jäänyt muun alle. Pitäisikin palata Huldan luokse.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...