Siirry pääsisältöön

Soili Pohjalainen: Ihon alla

Se on viillellyt taas. Jatkan tavaroiden nostamista ostoskärryistä Keravan Citymarketin kassahihnalle. Vastaan Ainolle ensin, ettei tarvitse pyytää anteeksi. Sitten sanon jotain, mitä en jälkeenpäin enää muista ja nyökkään samalla ystävällisen hymyn kassatytölle. Pelkään, että perässäni jonottava kuulee, mitä Aino sanoo puhelimen toisessa päässä. Jos se kuulee, se pitää minua hulluna, kun jään tähän enkä ryntää heti parkkihalliin ja auton rattiin ja lapseni luo.
Soili Pohjalainen: Ihon alla
Atena 2022
298 sivua

Soili Pohjalaisesta on tullut Käyttövehkeiden ja Valuvian myötä kirjailija, jonka teoksen ilmestyminen uutuuskatalogiin on ilonaihe. Ilahduin siis suuresti, kun kuulin kirjailijan kolmannen romaanin olevan tulossa. Toisaalta minua myös hieman mietitytti: Ihon alla käsittelee raskasta aihetta, lapsen vaikeuksia, ja perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin. Humoristiseen otteeseen mieltyneenä mietin, mitä mahtaa ulkoasultaan tummasävyinen teos pitää sisällään.

Kertomuksen minäkertoja on äiti, jonka lapsi alkaa viillellä itseään. Kolmihenkisen perheen tasapaino keikahtaa pahemman kerran, kun Aino-tytär joudutaan kerta toisensa jälkeen paikkaamaan sairaalassa kuntoon. Koko elämä on yhtäkkiä täynnä huolta ja pelkoa. Aino on keskipiste, jonka vointia vanhemmat tarkkailevat ja jonka vuoksi täytyy olla jatkuvasti varuillaan.

Romaani rakentaa vaikuttavan kuvan perheestä, joka kärsii. Äidin murhe koskettaa ja kokemus piirtyy esiin tavalla, joka tekee siitä todentuntuisen ja vaikuttavan. Kertomus osoittaa vivahteikkaasti, miten yhden perheenjäsenen pahoinvointi vaikuttaa kaikkiin ja muuttaa tapoja nähdä esimerkiksi oma puoliso. Oikeastaan tapa nähdä koko elämä muuttuu: vuosien takaiset yritykset olla "hyvä vanhempi" näyttäytyvät koomisessa valossa, kun vaikeudet saavat ymmärtämään, miten hyvää on tavallinen elämä.

Siinäpä oikeastaan onkin sanoma, jonka romaanista luen. Olennaista elämässä on tavallisuus, se että kaikki sujuu omalla painollaan ilman valtavia huolenaiheita. Romaani osoittaa myös elämän sattumanvaraisuuden: vaikka kuinka yrittää olla hyvä vanhempi, voi jokin mennä vikaan. Romaani ei osoita syyllisiä vaan muistuttaa, että kaikki ei suinkaan ole omissa käsissä.

Ja se humoristinen ote. Vaikka aihe on raskas, on Pohjalaisen huumori tallella. Ihastelen sitä, miten hän osaa tuoda vaikeisiinkin tilanteisiin lakonista komiikkaa ja jopa mustaa huumoria. Ihon alla itkettää ja naurattaa sortumatta kummassakaan suunnassa falskiuteen tai patetiaan. Huumori keventää tarpeellisella tavalla kokonaisuutta, joka muistuttaa siitä, miten perhe-elämä ei todellakaan aina ole helppoa ja miten voimaton vanhempi lapsensa pahoinvoinnin äärellä voi olla. Tarina tarjoaa vertaistukea ja muistuttaa, miten tärkeää on, että perheet saavat tukea.

Miten saatana voi olla olemassa niin onnellisia perheitä, että niiden koiratkin hymyilevät?

Joko saa alkaa odottaa kirjailijalta uutta luettavaa?

Myös Tuija on kirjoittanut ajatuksiaan Pohjalaisen romaanista.

Kommentit

  1. Tässä on todella tärkeä aihe, jota ei ole ehkä kovin paljon kirjallisuudessa käsitelty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella tärkeä aihe. Hienoa, että kirjailija on rohjennut aiheeseen tarttua.

      Poista
  2. Kiitos Jonna! Ihana kuulla, että odotat uutta luettavaa minulta. ❤️ Siitä voimaa tämän päivän kirjoitustyöhön!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...