Siirry pääsisältöön

Hanna Päivärinta: Pidä minua vielä

Tyttö nukkuu unipesässään minua vastapäätä, pienet kädet sivuille avautuneina, täysin vaipuneena unen salaperäiseen maailmaan. Hän näyttää niin viattomalta, kuin hänellä ei olisi mitään tekemistä sen kanssa, etten ole nukkunut kuin kaksi tuntia kerrallaan viimeisten viikkojen ajan.

Hanna Päivärinta: Pidä minua vielä
Tammi 2022
kansi Anna Makkonen
331 sivua

Hanna Päivärinnan esikoisromaanissa Pidä minua vielä Lotta totuttelee uuteen elämäntilanteeseen. Hän on tarinan minäkertoja, joka saa vauvan. Puoliso Lari on läsnä ja huolehtii, mutta äitiys ei ole kolmekymppiselle Lotalle helppoa.

Kertomuksessa nykyhetkeen limittyvät Lotan muistot menneisyydestä. Suhde äitiin ei ole aivan helppo, ja sekä lapsuuden että nuoruuden kokemukset perustelevat osaltaan sitä, mistä Lotan epävarmuus kumpuaa. Liikaa menneisyyden kokemuksia ei kuitenkaan alleviivata vaan lukijalle annetaan tilaa rakentaa yhteyksiä menneisyyden ja kerronnan nykyhetken välille omien tulkintojensa mukaisesti.

Siitä, kun tulin ensimmäistä kertaa äidiksi, on jo aikaa. Silti löydän Päivärinnan romaanista paljon tunnistettavaa. Se herättää muistoja siitä, miten vauvan saaminen muutti elämää perustavalla tavalla ja miten äitiydessä ei ole kysymys pelkästään synnytyksestä vaan se on monella tapaa vahvasti mielensisäinen prosessi. Lotan tapa pohtia mennyttä tuntuu hyvin tutulta.

Pidä minua vielä on psykologisesti vakuuttava romaani, joka ei kaihda vaikeitakaan kysymyksiä. Ote on hyvällä tavalla realistinen ja muistuttaa siitä, että uuden perheen elämä ei aina ole täynnä onnea. En voi olla pohtimatta, miten tarpeellinen tällainen romaani olisi ollut silloin, kun itse elin vauva-aikaa. Niinpä suosittelenkin Päivärinnan esikoista kaikille äitiydestä kiinnostuneille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...