Siirry pääsisältöön

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa

'Tasainen ja luja', hän toisti katsoen studioyleisöön. 'Kemiaa ja elämää ei voi erottaa toisistaan – kemia on läsnä kaikessa elämässä. Piirakan tavoin elämällä pitää olla vahva pohja. Te luotte pohjan elämälle omassa kodissanne. Tehtävä on suunnattoman vastuullinen ja aliarvostettu, vaikka ilman sitä mikään ei pysyisi koossa.'

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa
Tammi 2022
alkuteos Lessons in Chemistry 2022
suomentanut Mari Hallivuori
kansi Beci Kelly/TW
421 sivua

Elizabeth Zott on raikas ilmestys 1960-luvun Amerikassa – monen mielestä myös epäilyttävä, hankala ja jopa ärsyttävä. Elizabethia kiehtoo kemia valtavasti, ja hän haluaa tutkia, löytää uutta ja edetä urallaan. Hänen haaveidensa tiellä on vain yksi ongelma: sukupuoli. Ja se onkin sitten valtava ongelma.

Kaikki on kemiaa kuvaa kiinnostavasti, lennokkaasti ja eloisasti sitä, miten suuria haasteita nuori, älykäs, eteenpäin pyrkivä ja kaiken lisäksi kaunis tutkija kohtaa. Hänen ammattitaitoaan kyseenalaistetaan jatkuvasti, ja oikeastaan kaikkia Elizabethin tekemisiä tarkastellaan hänen sukupuolensa kautta. 

Kertomus onnistuu herättämään tunteita erityisesti sen vuoksi, miten epäoikeudenmukainen 60-lukulainen maailma on. Romaanin päähenkilöä ei pelkästään syrjitä vaan myös kohdellaan järkyttävän huonosti. On selvää, että lukijana tulee asettuneeksi hänen puolelleen, ja onneksi hänenkin maailmastaan löytyy puolelle asettujia ja puolustajia. Ilman heitä kokonaisuus olisikin varmasti jo tarpeettoman surullinen.

Elizabeth ei pääse elämässä helpolla, mutta hän on periaatteissaan varsin järkähtämätön. Hän ei suostu antamaan periksi aikansa tunkkaisille ihanteille vaan vaalii omaa käsitystään arvokkaasta tavasta elää. Hahmona hän on persoonallinen ja ihastuttava!

Kaikki on kemiaa ei todennäköisesti olisi päätynyt lukulistalleni, ellen olisi sitä eräänä päivänä postilaatikosta löytänyt. Ennakkoon kuvittelin päätyväni lukemaan höttöistä rakkaustarinaa, mutta sain yllättyä: vahvan feministisellä romaanilla on sanottavaa. Lukijana huomasin toivovani Elizabethille niin palavasti hyvää kaiken ikävän keskellä, että kirjaa oli vaikea laskea käsistä kesken kaiken.

Bonnie Garmus on luonut esikoisromaanin, jonka kirkas tähti on Elizabet Zott. Romaani yhdistää onnistuneesti tiedettä, tunteita, feminismiä ja elämänvalintoja; se on yhtä aikaa ilahduttava ja sydäntä kaihertava, ei liian kepeä mutta ei myöskään liian syvissä vesissä soutava. Mainio kokonaisuus, jota suosittelen lämpimästi.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta!

Helmet 2022 -lukuhaasteessa asetan tämän kirjan kohtaan 41. Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista – Elizabeth Zott on oman aikansa supersankari!

Kommentit

  1. Tuo epäreilu 60-luku juolauttaa mieleeni jonkin Karin Slaughterin romaaneista. Siinä kuvattiin nuoren poliisinaisen ja hänen ystävänsä elämää Amerikan poliisivoimissa. Kuulostaa varsin samanlaiselta, hyvin suututtavalta. Ehkäpä tartun tähänkin kirjaan joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Slaughteria en ole tainnut muuten koskaan lukea, vaikka häntä on kehuttu. Pitäisikin tutustua.

      Poista
  2. Tää meni kyllä lukulistalle! Kiinnostava jo tuo 1960-luku.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...