Siirry pääsisältöön

Tiina Raevaara: Kaksoiskierre ja Polaaripyörre

Kahden ihmisen soluista muodostuneille kimeereilleni ei ollut kotia. Kukaan ei tiennyt niistä. Olin halunnut vain kokeilla, lähtisikö kimeerinmuodostus ollenkaan käyntiin, ja nyt yhtäkkiä silmieni edessä oli eläviä ihmiskimeereitä, laboratoriossa luotuja, maailman kahdeksas ihme, jotain yhtä aikaa niin salaista ja vaiettua ja silti niin kaunista. Luonto oli ihmeellinen; vaikka ihminen puhaltaa kimeereihin hengen, luonto ottaa nopeasti ohjat. (Kaksoiskierre)

Tiina Raevaara:
Kaksoiskierre (Like 2020)
260 sivua
Polaaripyörre (Like 2021)
317 sivua

Kaksoiskierre aloittaa kirjasarjan, jonka päähenkilö on Eerika, yksinhuoltajaäiti ja tutkija. Tutkijan työstään Eerika tosin on luopunut, mutta Kaksoiskierteen alussa hän joutuu vastentahtoisesti palaamaan geenitutkimuksen pariin. 

Eerikan entinen pomo Kari S. Pajusuo on palannut Suomeen ja haluaa jatkaa tutkimusta, joka jäi aiemmin kesken ja jonka jatkumiselle Eerika on tärkeä. Pajusuo tietää salaisuuden, jonka Eerika ei halua paljastuvan, joten vaihtoehtoja ei juuri ole. Työhön on tartuttava, halusi tai ei. 

Niinpä Eerika palaa Viikin kampukselle ja ryhtyy tutkimaan kimeereitä, joissa yhdistyy eri eläinlajien soluja. Tutkimus ei varsinaisesti noudata tieteen eettisiä pelisääntöjä, mutta sellainen ei ole Pajusuota ennenkään pysäyttänyt. Pelisääntöjen rikkominen kuitenkin heijastuu koko tutkimusryhmän toimintaan, ja tunnelma kampuksella on painostava.

Vaan eipä ole kovin kepeä tunnelma kotonakaan. Eerika jakaa kotinsa tyttärensä Tuulikin ja ystävänsä Kristiinan kanssa. Ystävyksiä yhdistää yhteinen menneisyys, ja Tuulikki tarvitsee suojelua. Eerika kokee olevansa vastuussa molemmista, eikä henkistä painetta helpota Kristiinan ilmeinen tasapainottomuus saati se, että Tuulikki tuntee olevansa jonkun ulkopuolisen katseen alla.

Tiina Raevaara rakentaa tarinaa taitavasti. Uhka on läsnä alusta saakka, mutta sitä ei alleviivata liikaa vaan jännite syntyy pienistä asioista vaivihkaa. Geenimanipulaatio on aiheena äärimmäisen ajankohtainen ja kiinnostava, samalla myös pelottava ja huolestuttava. Kaksoiskierre osoittaa, miten ihminen voi manipuloida luontoa omilla tarkoitusperillään, jotka eivät aina ole kovin yleviä.

Kaksoiskierre on vaikuttava ja tiukasti otteessaan pitävä trilleri. Teoksessa kuvattu tieteen maailma tuntuu hyvin mahdolliselta ja kirjoittajan asiantuntemus näkyy. Oman twistinsä tarinaan tuo se, miten tiede kohtaa taiteen ja miten kumpikaan ei jätä kovin kaunista jälkeä: lukiessa ei voi olla pohtimatta, mikä kaikki on tieteen tai taiteen perusteella sallittua.

Pidän siitäkin ajatuksesta, että elämä on pohjimmiltaan kemiaa, ja kemia on pohjimmiltaan fysiikkaa. Elämä on purettavissa koeputkiin ja liuoksiin. Elämää voi saostaa ja denaturoida. Kun elämän purkaa tarpeeksi pieniin osiin, siinä ei ole mitään arvaamatonta. (Polaaripyörre)

Eerikan tarina jatkuu Polaaripyörteessä, mutta vaikka päähenkilö on sama kuin edellisosassa, on miljöö toinen. Eerika ja Tuulikki ovat muuttaneet Huippuvuorille, missä tapahtuu ja tutkitaan monenlaista, vaikka toisin voisi luulla. Tasainen elämä jää vain haaveeksi, kun maanvyörymä paljastaa maaperästä jotain pelottavaa. Pieni löydös saa aikaan tapahtumaketjun, joka voisi johtaa vähintäänkin Longyearbyenin asukkaiden tuhoon – ehkä pahempaankin.

Erityisesti löydöksestä kiinnostuu merentutkimusyksikön tutkija Kirsi, joka haluaa ennen kaikkea sulan hattuunsa tutkijana. Ja jälleen ollaan sen kysymyksen äärellä, mitä kaikkea tieteen nimissä voi tehdä. Samalla Eerika joutuu kerta toisensa jälkeen salaamaan menneisyytensä, eikä Eerikan taustasta kiinnostunut suomalaistoimittaja, joka saapuu paikalle, helpota naisen ahdinkoa. Taloudellinen ahdinko puolestaan ajaa Eerikan työskentelemään epämääräisen laitoksen palveluksessa, eikä sekään varsinaisesti henkistä painetta helpota.

Kaksoiskierteen tapaan myös Polaaripyörteessä on tiivis tunnelma, joka pakottaa kääntämään sivun toisensa perään ja selvittämään, mitä tuleman pitää. Salaperäinen ja mystinen miljöö sopii hyvin tapahtumien näyttämöksi: maailman äärillä oleminen vahvistaa käsitystä Eerikan henkisestä eristäytyneisyydestä. Kiehtovaa on sekin, miten Huippuvuoret on monen suurvallan kiinnostuksen kohde ja miten samaan aikaan tuntuu siltä, että luonto elää omaa elämäänsä piittaamatta ihmisten kotkotuksista.

Ihmiselle Huippuvuorten elinympäristöt ovat tappavia, mutta niin kuin Panu minulle joskus sanoi: todellisuudessa ne kuhisevat elämää, ja toisin kuin usein ajatellaan, mikään ei ole elämälle niin otollinen ympäristö kuin Arktis.

Kirjasarjan avauskaksikko on vetävä ja mielikuvitusta kutkuttava teospari, jossa tiede on upeasti osa fiktiota – ja jonka äärellä jatkuvasti miettii, kuinka paljon kirjat kuvaavat lopulta myös todellisuutta. Innolla odotan, minkälaisia käänteitä Eerika seuraavaksi kohtaa.

Keski-kirjastot 2021: 27. Kirjan nimessä on jokin säätila: Polaaripyörre on Wikipedian mukaan "planeetan tai kuun pohjois- tai etelänavan lähistölle muodostuva tuulijärjestelmä".

Kommentit

  1. Tiina Raevaaralta olen muistaakseni lukenut jonkun teoksen, mutta en millään muista että minkä. Näihin voisi mahdollisesti tarttua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hän kyllä tuottelias kirjailija. Nämä Kaksoiskierre ja Polaaripyörre ovat aivan omanlaisiaan: suosittelen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...