Siirry pääsisältöön

Merete Mazzarella: Syksystä syksyyn

Jos onkin kylmää ja tuulista, on silti kevät. Ajattelen usein, etten saa miettiä, miltä tämä tuntuu marraskuussa. Viime marraskuussa kaipasin toukokuuta kunnes tajusin, ettei minulla ole varaa pitää kokonaista puolta vuotta pelkkänä siirtymätaipaleena. Nyt kaipaan – niin, mitä?

Merete Mazzarella: Syksystä syksyyn
Tammi 2021
alkuteos Från höst till höst
suomentanut Raija Rintamäki
336 sivua

Pidän paljon Merete Mazzarellan maltillisesta tavasta tarkastella elämänmenoa, ja niinpä Syksystä syksyyn oli suorastaan pakko varata kirjastosta luettavaksi. Nimensä mukaisesti teos kuvaa yhden vuoden kulkua syksystä syksyyn: ajanjakso on merkityksellinen, sillä alussa, vuoden 2019 puolella, eletään tavalliseen tapaan, mutta keväällä 2020 koronapandemia sulkee maailman.

Mazzarella kohtaa puolisoineen saman kuin moni muu: liikkuva elämä muuttuu pysähtyneisyydeksi ja rajoitusten ja suositusten noudattamiseksi. Oma turvapaikka löytyy Tammisaaresta, missä maailman myllerrys on jotenkin kauempana. 

Suurkaupunki on pikkukaupunkia surullisempi, kun se suljetaan. Tekee hyvää palata Tammisaareen.

Samalla kirjailija tunnistaa etuoikeutetun asemansa: kaikilla ei ole mahdollisuuksia siirtyä turvallisempaan paikkaan, moni sairastuu, useat myös menehtyvät. Etuoikeus on sekin, että saa elää pandemian aikana Suomessa, sillä maailmalla koronaluvut ovat paljon kauhistuttavammat kuin Suomessa. Vertailu länsinaapuriimme Ruotsiin ei tunnu Mazzarellasta hyvältä, ja hän kritisoi perustellen sitä, miten Suomessa yli 70-vuotiaat halutaan eristää läheisistään. 75-vuotias tarkastelee maailmaa muuttavaa pandemiaa eri näkökulmasta kuin nuoremmat päätöksentekijät ja tuo keskusteluun siten lisää ulottuvuuksia.

Syksystä syksyyn ei ole kuitenkaan pelkkää pandemiaa vaan inhimillistä pohdintaa elämänkulusta, ikääntymisestä, kirjallisuudesta. Teoksessa on muistoja menneestä ja runsaasti viittauksia luettuun: kokonaisuudesta välittyy sivistyneisyys ja elämänkokemus. Kirjailija itse toteaa:

Esseistiikassa on kyse omakohtaisesta paneutumisesta, persoonallisesta puhuttelusta, siitä että pystyy välittämään, miksi pitää jotain tärkeänä ja arvelee sen voivan olla tärkeää muille. Kyse on taidosta yhdistää ajatus ja tunne, anekdootteja ja yksityiskohtia kaihtamatta.

Ja sen Mazzarella tekee: yhdistää ajatuksen ja tunteen, tuo mukaan anekdootteja ja yksityiskohtia. Hän kutsuu lukijan mukaan keskusteluun, saa ajatukset heräämään ja mielensisäisen puheen käyntiin. Kaikesta en välttämättä ole samaa mieltä, eikä tarvitsekaan olla. Olennaista on maltillinen keskustelu, kohtaaminen. Se on mielestäni nykypäivänä tärkeä viesti.

Mazzarellan teoksesta muualla: Kulttuuri kukoistaa ja Mummo matkalla.

Helmet 2021: 15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi.

Kommentit

  1. Samoin: Mazzarellalla on elämänläheinen ja rauhallisen oivaltava tapa katsoa elämää ja avata ajatuksiaan. Myös keskustelu, joka tuntuu mediaa seuratessa olevan katoava luonnonvara kirjailijan kanssa kiehtoo. Hänen tuotantonsa parissa on tullut viihdyttyä aina:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä: maltillinen ja oivaltava pohdinta herättää halun keskustella. Järkevää keskustelua kyllä kaipaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...