Siirry pääsisältöön

Claes Andersson: Luova mieli – kirjoittamisen vimma ja vastus

Kirjailijan on aina oltava heikomman ja alistetun ihmisen puolella. Hän ei saa koskaan asettua vallanpitäjien, etuoikeutettujen tai riistäjien puolelle tai heidän palvelukseensa. Hän ei myöskään saa ihannoida sotaa tai väkivaltaa. Hänen pitää edustaa inhimillisiä perusarvoja, humanismia, heikkojen, syrjäytettyjen ja alistettujen asiaa. Mutta näin tehdessään hänen on lähdettävä itsestään, omista kokemuksistaan ja tuntemuksistaan. Se mitä hän sanoo saa autenttisuutensa ja voimansa hänen omasta persoonallisesta äänensävystään.

Claes Andersson: Luova mieli –
kirjoittamisen vimma ja vastus
Kirjapaja 2003 (2. painos)
kansi Petri Kovács
162 sivua

Claes Anderssonin (1937–2019) kirjoittamista käsittelevä teos Luova mieli – kirjoittamisen vimma ja vastus on kohonnut yhdeksi laajalti suositelluksi kirjoittamisoppaaksi, eikä ihme. Luova mieli on syvästi inhimillinen ja humaani puheenvuoro, jossa kokenut kirjoittaja jakaa näkemyksiään ja ymmärrystään siitä, mitä kirjoittaminen on ja miten voi kirjoittaa. 

Kirjoittajan näkökulmaan yhdistyy psykiatrin käsitys siitä, minkälaisia päänsisäisiä tekijöitä kirjoittajuuden takana usein on. Onko niin, että kirjailija käsittelee kirjoittaessaan jotain, mistä on jäänyt osattomaksi – "ikään kuin luovuus, kirjoittaminen, olisi yritys palauttaa tai luoda uudelleen sellainen kadonnut maailma, jota ei ole koskaan edes ollut olemassa"?

Selvänäkijät, tiennäyttäjät, muutoksen alullepanijat ja uudistajat kuuluvat usein sivullisten joukkoon. Vieras ja vieraantunut kokee ja näkee tarkemmin ja herkemmin.

Ajatus sinänsä ei ole uusi, mutta ehkä se on nyt vielä ajankohtaisempi kuin parikymmentä vuotta sitten. Paljonhan puhutaan siitä, miten vähemmistöjen äänten kuuluisi tulla entistä enemmän ja miten vähemmistöistä eivät voi puhua muut kuin he itse.

Luova mieli on vahvasti persoonallinen: Andersson kertoo omista näkemyksistään ja kokemuksistaan. Usein näkemystä havainnollistaa ja avaa Anderssonin oman kirjoittamisen ja omien runojen käsittely. Hyvä niin: pidän persoonallisesta otteesta ja humoristisesta lämmöstä, joka tekstistä välittyy. Andersson osoittaa elävästi sen, miten vaikeaa kirjoittaminen joskus on ja suhtautuu omiin ponnisteluihinsa itseironisesti. Ehkä se rohkaisee myös lukijaa, joka kirjoittamisesta haaveilee, sitkeyteen silloin, kun tekstiä ei vain synny, vaikka kuinka haluaisi.

Luova mieli on viehättävä teos, jonka jutusteleva tyyli tekee kokonaisuudesta helposti lähestyttävän. Kirjan äärelle olisi mukavaa palata aika ajoin uudelleen. Harmi vain, että Luovaa mieltä ei enää ostettavaksi tunnu löytyvän, kirjastoista sentään sen käsiinsä saa.

Kommentit

  1. Tämä on varmasti inspiropiva kirja. En ole tainnut lukea mitään Anderssonilta, pitäisi korjata puute.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin joskus hänen runojaan ja pidin niissäkin kovasti hänen maailmankatsomuksestaan. Pitäisi lukea enemmän Anderssonin tuotantoa.

      Poista
  2. Minäkään en ole lukenut Anderssonia, varmaan pitäisi!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...