Siirry pääsisältöön

Anja Portin: Radio Popov

Lämmin tuuli puhalsi kylkiluideni välistä ja sai lihakseni rentoutumaan. Kaikesta yöllä kokemastani huolimatta tunsin olevani onnellinen. Ja jos minä, maailman yksinäisin poika, olin sinä yönä onnellinen, ehkä myös muut Unohdetut voisivat vielä tuntea samoin. Ainakin voisin auttaa heitä huomaamaan, että joku kuuli, niin, todellakin kuuli heidät yön pimeydessä. Ja kun viimein yön valjetessa aamuksi kävin nukkumaan, mieleni täytti vain yksi asia. Radio Popov.

Anja Portin: Radio Popov
Kuvitus Miila Westin
S&S 2020
289 sivua

Ekaluokkalainen sai joululahjaksi Radio Popovin, jota luettiin iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Kun kirja oli saatu loppuun, lapsi henkäisi: "Olipas se muuten hyvä kirja." Niin oli.

Radio Popovin päähenkilö on Alfred Unohdettu, yhdeksänvuotias lapsi, joka elää käytännössä omillaan. Äiti ei ole ollut Afredin elämässä syntymän jälkeen lainkaan, ja isä on jatkuvasti matkoilla tai henkisesti poissa. Kun Alfred on yksin kotona, alkaa öisin postiluukusta ilmaantua omenoita ja voileipiä, villasukatkin. Eräänä yönä Alfred lähtee seuraamaan salaperäistä postinkantajaa ja päätyy Amandan luokse.

Amanda on paitsi öisin saapuvien sanomalehtien jakaja, Herkkäkorvainen, jonka tehtävänä on löytää yksinäisiä lapsia. Herkkäkorvaisten erityistaito on kuulla yksinäisten lasten huokailut, ja siten Amanda kuulee Alfredin ja osaa tarjota tälle apua. Amandan mukana Alfred päätyy Maailman reunalle, idylliseen puutaloon, jota omenapuut ympäröivät. 

Varsinainen käänne tapahtuu, kun Alfred löytää vanhan radiolähettimen, jonka on suunnitellut venäläinen A. S. Popov. Radiolähetin on keino tavoittaa muita unohdettuja lapsia, ja Alfred alkaakin juontaa öistä radiolähetystä, joka on salainen ja vain tietyille lapsille tarkoitettu. 

Etukäteen pohdin, onko tarina liian vaativa seitsemänvuotiaalle. Hän ei varmastikaan ymmärtänyt ihan kaikkea mutta piti kirjaa hyvänä. Luulenpa, että Radio Popovilla on pienelle lukijalle uutta annettavaa, kunhan lapsi vähän kasvaa. Seitsemänvuotiaalle kirjassa oli sopivasti jännitystä ja kiinnostavia käänteitä, joten mielenkiinto säilyi loppuun saakka.

Radio Popov on haikea ja kaunis tarina lapsista, jotka ovat yksin ja unohdettuja. Se, miten lapset jäävät aikuisten arjessa sivuun, on riipaisevaa. Ja se, miten joku kuitenkin unohdetut lapset huomaa, luo toivoa. 

Tarinassa ilahduttaa se, että siihen ei rakennu vahvaa hyvän ja pahan vastakkainasettelua. Sen sijaan Radio Popov muistuttaa, että syitä lasten henkisen hylkäämisen taustalla voi olla monia, eivätkä tilanteet ole yksiselitteisiä. Tarina muistuttaa myös siitä, että perheissä voi olla monenlaisia tilanteita, jotka eivät näy ulospäin. Hulppeassa talossa saattaa majailla yksinäinen lapsi, joka tarvitsee huomiota ja rakkautta.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian voittanut Radio Popov on lämminhenkinen tarina, joka koskettaa monenikäisiä. Se myös välittää viestiä, jolla on merkitystä: ehkä kirja havahduttaa lisää herkkäkorvaisia aikuisia kuuntelemaan lasten tarpeita.

Anja Portinin ihastuttavasta teoksesta muualla: Kirjasähkökäyrä, Hemulin kirjahylly ja Lastenkirjahylly.

Kirjaa käsitellään myös Yle Areenan Aamun kirjassa.

Helmet 2021: 32. Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa.

Keski-kirjastot 2021: 16. Kirja kertoo yksinäisyydestä. 

Kommentit

  1. Ihana kirja, joka ei syyttele, vaan antaa keinoja selviytyä. Turvallisten aikuisten tuki, kun vanhemmuus on hukassa, on ensiarvoisen tärkeää unohdetuille lapsille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, Mai. Toivon, että tämä kirja löytää paljon lukijoita. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...