Siirry pääsisältöön

Minna Salami: Aistien viisaus

Europatriarkaatti vie identiteetiltä lyyrisyyden. Identiteetin aistivoimainen tarkastelu saa sen näyttäytymään yhteisenä, kaikkien omistamana. Nyt maailmasta on tullut paikka, jossa termit musta ja valkoinen tai nainen ja mies merkitsevät tiettyjä ominaisuuksia. Miten niihin on mahdollista valaa eri merkityksiä, merkityksiä jotka voisivat avata rajaamisen asemesta? Identiteetti ei ole yhdenkään henkilön tai ryhmän omistettavissa. Se on yhteinen ominaisuus, joka mahdollistaa ihmisten tarvitsemat ihmissuhteet. Jos sosiaaliset suhteet muuttuvat, yhteiskunta muuttuu, koska se rakentuu sosiaalisista suhteista.

Minna Salami: Aistien viisaus –
mustan feminismin näkökulma kaikille
S&S 2020
alkuteos Sensuous Knowledge 2019
suomentanut Sini Linteri
240 sivua
äänikirjan lukija Anniina Piiparinen
kesto 7 t 5 min

Minna Salamin teos Aistien viisaus sysää ajatuksia liikkeelle jo heti nimellään, joka yhdistää aistit ja viisauden, siis tuntemukset ja järjen. Ajatus on kiehtova lukijalle, joka on kasvanut olettamukseen, jonka mukaan järki ja tunteet ovat erillisiä ja niiden tuleekin pysytellä erillään. Ja kirjassaan Salami haastaakin vakiintuneen ajatuksen siitä, mitä tieto ja tietäminen on. Mitä on europatriarkaalinen tieto? Mitä on tiede? 

Ja miksi europatriarkaalinen tieto on "kenties suurin este maapallon ja sen asukkaiden hyvinvoinnille"?

Minna Salami kyseenalaistaa länsimaisen yhteiskunnan tavan ihannoida järkeä ja tietoa. Hän nostaa järjen rinnalle henkisyyttä ja kehollisuutta ja osoittaa, miten ihmisen juuret ovat muualla kuin huipputieteessä ja miten tilaa tulee olla myös tuntemiselle, aisteille ja taiteelle.

Tiedon ja tieteen lisäksi suomalais-nigerialainen kirjailija tarkastelee teoksessaan vapautumista, dekolonisaatiota, identiteettiä, mustaa, naiseutta, sisaruutta, valtaa ja kauneutta. Esseet ponnistavat mustasta feminismistä mutta eivät sulkien pois vaan avaten ajatusta yhtenäisyydestä ja sisaruudesta. Ennen kaikkea esseet avaavat silmiä ja avartavat ajattelua: että noin voi nähdä!

Aistien viisaus on elämys, jonka äärelle haluan palata uudelleen. Minna Salami murtaa lukijan ympäriltä rakenteita, joiden olemassaoloa on vaikea tiedostaa, niin vakiintuneita ne ovat. Perustellen ja vakuuttavasti hän osoittaa, että maailman voi nähdä toisin kuin mihin europatriarkaatin lävistämässä länsimaisessa ajattelutavassa on totuttu. Se ravistelee.

Aistien viisaudesta ansiokas ja paneutunut kirjoitus Mitä luimme kerran -blogissa

Keski-kirjastot 2021: 17. Kirja, jolla on kiinnostava nimi.

Helmet 2021 -lukuhaaste: 28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä.

Kommentit

  1. Tämän kirjan haluan ehdottomasti lukea. Vaikuttaa tosi hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todella hyvä ja ehdottomasti sellainen, että haluan lukea tämän jossain vaiheessa uudelleen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...