Siirry pääsisältöön

Liane Moriarty: Sulje silmäsi ja laske kymmeneen

Tuntui oudolta nähdä heidät marketissa muutama päivä sitten. En seurannut heitä. Minä vain osuin sinne. Se oli sattuma. Tavallaan. Olin heidän kotinurkillaan, koska olin ajanut sitä kautta kotiin, ja päätin käydä samalla kaupassa. En edes ajatellut Patrickia ja Elleniä, mikä on harvinaista herkkua. Olin etsimässä kaurahiutaleita.

Liane Moriarty: Sulje silmäsi ja laske kymmeneen
WSOY 2020
alkuteos The Hypnotist's Love Story
suomentanut Helene Bützow
471 sivua

Liane Moriartyn uusin suomennettu romaani Sulje silmäsi ja laske kymmeneen sukeltaa stalkkauksen ja hypnotisoinnin maailmaan. Hypnoterapeuttina työskentelevä Ellen tapaa mukavan miehen, maanmittari Patrickin, joka on kaikkea, mitä nelikymppinen nainen voi toimia. Ellen ei hätkähdä lainkaan sitä, että Patrickin ex, Saskia, stalkkaa miestä jatkuvasti. Ennemminkin Ellen kiinnostuu naisesta ja tämän tarkoitusperistä: mitä Saskia oikein vainoamisellaan tavoittelee ja miksi?

Ellen alkaa lähestyä pelottavaa 40 vuoden rajapyykkiä ja tuntee, että epäonnistuneiden parisuhteiden jälkeen olisi vihdoin aika saavuttaa jotain pysyvää. Patrick taas on jäänyt vuosia aiemmin leskeksi ja elää kahdestaan poikansa Jackin kanssa. Elämää tosin häiritsee jatkuvasti Saskia, joka lähettelee kirjeitä ja ilmaantuu liian usein sinne, missä Patrick milloinkin sattuu olemaan.

Tästä asetelmasta käynnistyy kahden aikuisen parisuhde, johon liittyvät sekä Jack että Saskia ja lisäksi muut pariskunnan osapuolten läheiset. Unohtaa ei sovi myöskään Patrickin kuollutta vaimoa, Colleenia, joka tuntuu nousevan miehen puheissa lähestulkoon pyhimyksen asemaan. Kun kuvioon yhdistetään Ellenin työn aiheuttamat paineet sekä nopeasti etenevä liitto, joka vaatii aikuisia ihmisiä sovittamaan tekemisiään ja olemisiaan toistensa mukaan, ei kuvio ole helppo.

Tarina rakentuu Ellenin ja Saskian näkökulmista. Kiehtova ratkaisu on se, että kun Ellenin näkökulmaa avataan ulkopuolisen kertojan avulla, esiintyy Saskia tarinassa minäkertojana. Sitä kautta Saskia – tuo omituinen stalkkeri – tulee lukijaa lähemmäksi kuin ennakolta osaa odottaa. Hänestäkin kasvaa moniulotteinen hahmo, jonka ajatusten kautta avautuu käsitys siitä, minkälaisia ajatuskehiä pakkomielteisesti toimiva ihminen voi päässään pyöritellä. Toisaalta Saskian kautta avautuu hyvin myös se, minkälaiset tekijät voivat ajaa ihmisen ripustautumaan suhteeseen, joka on katkennut.

Moriartylle tuttuun tapaan tämäkin romaani on vetävästi kirjoitettu ja tempaisee mukaansa. Vaikka trillerimäinen vivahde jää kevyeksi, on tarinassa jännitteitä, jotka saavat pohtimaan henkilöiden motiiveja ja epäilemään välillä melkein kaikkia. Sulje silmäsi ja laske kymmeneen välttää onnistuneesti odotustenmukaiset latteudet ja muistuttaa, että ihmiset ovat ihmisiä omine salaisuuksineen ja pulmineen. 

Sulje silmäsi ja laske kymmeneen on luettu myös ainakin näissä blogeissa: Kirjarikas elämäni, Luetut.net, Kirjan jos toisenkin ja Kulttuuri kukoistaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...