Siirry pääsisältöön

Jhumpa Lahiri: Missä milloinkin

Yleensä lounastan trattoriassa muutaman askeleen päässä kotoa. Ruokapaikka on pieni, sinne pitää tulla keskipäivään mennessä, muuten siellä ei ole enää tilaa ja joutuu odottamaan yli kahteen. Syön yksin muiden yksinäisten tuntemattomien ihmisten kanssa, mutta näen siellä usein tuttuja kasvoja.

Jhumpa Lahiri: Missä milloinkin
Tammi 2020
alkuteos Dove mi trovo 2018
suomentanut Helinä Kangas
148 sivua

Missä milloinkin -pienoisromaanin myötä Jhumpa Lahiri nousee niiden harvojen kirjailijoiden joukkoon, jotka ovat pystyneet luomaan kaunokirjallisuutta muillakin kielillä kuin äidinkielellään. Intialaistaustainen ja Yhdysvalloissa elänyt Lahiri muutti vuonna 2013 perheineen Roomaan oppiakseen italian kielen paremmin. Tavoite on mitä ilmeisemmin toteutunut, sillä Missä milloinkin on julkaistu alun perin italiaksi nimellä Dove mi trovo.

Kielen vaihtamisesta huolimatta ilmaisu romaanissa ei ole kömpelöä tai yksinkertaista. Ilmaisu on erilaista kuin Lahirin aiemmissa teoksissa: jossain määrin ehkä pelkistetympää, ytimekkäämpää. Kerronta toimii hyvin.

Romaanin päähenkilö on yksinäinen nainen, jonka nimeä ei kerrota. Hän elää italialaisessa kaupungissa melko tavanomaista, arkista elämää. Kovin paljon eivät päivät eroa toisistaan, mikä toisaalta antaa tilaa muistoille ja tarkoille havainnoille. Nainen katselee ympärilleen ja huomaa kenties enemmän kuin moni kiireesti ohitse kulkeva. Romaani koostuukin ohimenevistä hetkistä, välähdyksistä.

Noiden ohimenevien hetkien kautta hahmottuu mielikuva naisesta, joka on yksin ja ulkopuolinen. Hän on saapunut italialaiskaupunkiin muualta eikä tunne oloaan aivan niin kotoisaksi kuin paljasjalkaiset kaupunkilaiset ehkä tuntevat. Auttaako siirtyminen muualle vaan onko naisen kohtalona olla kaikkialla jossain määrin irrallaan, erillinen?

En pysy paikoillani vaan olen alituisessa liikkeessä, odottamassa perillepääsyä, palaamista, pois lähtemistä. Jalkojen juuressa pieni matkalaukku pakattavana, purettavana, sylissä kassi, jossa vähän rahaa ja kirja. Onko olemassa paikkaa, jossa emme olisi vain ohikulkumatkalla?

Missä milloinkin on kiehtova pienoisromaani, joka on nopeasti luettavissa. Kiehtovan romaanista tekee se, että pienestä koostaan huolimatta tarina herättää ajatuksia ja ajaa tutkimaan rivien välejä. 

Lahirin romaanista puhutaan myös esimerkiksi Kirjavinkeissä ja Kirjaluotsissa.

Kommentit

  1. Uudenlaista ja tuoretta Lahiria!
    Pohdiskelevaa, ilmavaa ja tilaa antavaa, melankolistakin vaan ei luovuttamaan taipuvaa sekä ytimekästä ilmaisua, jota ei voi eikä halua kuin ihailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Takkutukka – tiivistät taas mainiosti tämänkin kirjan ydintä. Tosiaankin uudenlaista ja tuoretta Lahiria, minä pidin.

      Poista
  2. Todella aneemista tekstiä. Kirja ei herättänyt mitään intohimoja.

    VastaaPoista
  3. Minulle tämä jäi melko etäiseksi, jotenkin olen ihan toisenlaiseen Lahiriin ihastunut aiemmissa teoksissa. Mutta hattua on nostettava, kun kirjailija pystyy uudistamaan itseään näin suuresti!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...