Siirry pääsisältöön

Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät

Juri ja Boris ovat myös tulleet pöytään. Jakavat yhden jakkaran. He katsovat Mihaa yhtä ihastunein ja lumoutunein katsein kuin tytöt. Maria tietää, että pikkuveli rakastaa musiikkia. Juri seuraa paikaltaan näiden nuorten aikuisten, sodan vuosina melkein vanhuksiksi muuttuneiden arasti sädehtivää, pikkuhiljaa yhä vahvemmin roihuavaa elämänjanoa. Se näkyy heidän naurussaan, suurissa eleissään ja keskusteluissaan, joissa puhutaan kaikesta muusta paitsi sodasta, pelosta ja kärsimyksestä.

Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät
Atena 2020
244 sivua

Anna Soudakovan Mitä männyt näkevät pohjautuu esikoiskirjailijan isoisän elämäntarinaan. Ja se tarina onkin kertomisen arvoinen: Juri elää Neuvostoliiton kuohuvaa 1900-lukua ja näkee niin sorron vuodet kuin 1990-luvun mullistuksen. Romaanin sivuilta hahmottuu matka Stalinin vallan alta kohti turkulaista lähiökerrostaloa.

Romaanin käynnistää prologi, joka sijoittuu 2010-luvulle Turkuun. Ollaan nykyajassa, romaanin kertojan Marian ukki on väsyneenä sairaalassa. Elämä on selvästi ehtoopuolella, paljon elettyä elämää on takana. Sairaalasta siirrytään menneisyyteen, aina vuoteen 1936 saakka. Tuolloin Marian ukki, Juri, on lapsi vasta, ja kaikki on edessä, niin ilot kuin surut.

Suruja, niitä Jurin elämässä riittää. Romaanin alkuosassa yksi henkilö toisensa jälkeen katoaa Jurin elämästä, ja kurjuutta on muutoinkin tarjolla. Melkeinpä liikaa, ja alkua luenkin syvään hengitellen. Välillä kirja on pakko laskea pois käsistä, sillä tarina tuntuu kovin raskaalta.

Jurin ja hänen läheistensä kohtalot kietoutuvat osaksi Neuvostoliiton historiaa, jonka käänteet eivät tietenkään ole uusia. Jurin tarina ei kuitenkaan tunnu kuluneelta tai entuudestaan tutulta vaan vie mukanaan siitä huolimatta, että tarinassa on synkkiä varjoja.

Vaikeuksista ja murheista huolimatta Juri kasvaa kohti aikuisuutta ja rakentaa elämäänsä niissä puitteissa, jotka tarjolla ovat. Elämään tulee valonpilkahduksia, kun rinnalle löytyy puoliso ja on aika perustaa oma perhe. Valoa tuo myös se, kun menneet epäoikeudenmukaisuudet tuodaan päivänvaloon ja viimein pahoittelujen kera – toisaalta epilogi muistuttaa jäätävällä tavalla siitä, miten historiaa voidaan tulkita monin tavoin. Kirjan loppu on ajatuksia herättävä kannanotto, jonka esille tuominen on rohkeaa.

Tarina on rakenteeltaan sirpalemainen: tarina etenee harppauksittain 1930-luvulta 2000-luvulle saakka. Rakenneratkaisu toimii hyvin ja kokonaisuudesta muodostuu ehyt tarina, jonka keskiössä on lapsesta aikuiseksi kasvava Juri. Hän kantaa mukanaan suurvaltion ja eritoten sukunsa tarinaa. Mitä männyt näkevät tuo kauniilla ja koskettavalla tavalla esille sen, miten historiaa on tärkeää tuntea. 

Kerronta on suoraviivaista, paikoin hyvin toteavaa ja kursailematonta. Vähäeleisyys sopii hyvin tarinaan, jonka tapahtumat ravistelevat ja koskettavat. Romaani on tärkeä osa kirjallisuutta, joka kuvaa suuren itänaapurimme ja samalla myös meidän historiaamme yksilöiden kautta, lukijaa koskettaen.

Anna Soudakovan esikoisromaanista muualla: Kirsin Book Club, Kirjavinkit, Kirjasta kirjaan, Kirjarouvan elämääElämä on ihanaaKulttuuri kukoistaaTuijata ja Kirjojen kuisketta.

Kommentit

  1. Todella hieno kirja. Koskettava tarina ja kaunis kaunis teksti.

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että sinäkin olet tykännyt tästä. Minulle tämä oli todella upea ja koskettava lukukokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuosa kosketti niin, että lukeminen tuntui jopa vaikealta. Upea lukukokemus kokonaisuudessaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...