Siirry pääsisältöön

Luetuimmat lastenkirjamme


Metsän eläinten konsertti ja Virtasta ei väsytä
kuuluvat perheemme suosikkikirjoihin.
Blogien lastenkirjaviikon merkeissä päätin listata perheemme luetuimmat lastenkirjat viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Mitenkään paremmuusjärjestyksessä kirjat eivät ole, mutta tässä on Top 5 -listamme:
  1. Katti Hoflin ja Bo Rosander: Virtasta ei väsytä. Suomentanut Teemu Saarinen. WSOY 2004.
  2. Fiona Watt: Metsän eläinten konsertti, kuvitus Elisa Squillace ja musiikki Anthony Marks. Suomentanut Mika Siimes. Nemo 2012.
  3. Mari Kujanpää: Minä ja Muro. Kuvittanut Aino-Maija Metsola. Otava 2009.
  4. H. C. Andersen: Pieni merenneito ja muita satuja. Kuvittanut Svend Otto S. Suomentajat Maila Talvio, Eeva-Liisa Manner ja Minna Vuorinen. Kolibri 1997.
  5. Werner Holtzwarth ja Wolf Erlbruch: Pikkumyyrä joka tahtoi tietää kuka kehtasi kakkia kikkaran suoraan hänen päähänsä. Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen. Nemo 2005.
Virtasta ei väsytä oli isompien lasteni suosikki, kun he olivat hieman alle kouluikäisiä. Kirja kertoo Kuunosta, joka haluaa mieluummin olla Virtanen ja jota ei väsytä lainkaan, vaikka on nukkumaanmenoaika. Tarina tarjoaa samaistumispintaa niin vanhemmalle kuin lapselle: lasta ei väsytä, kun taas äiti haluaisi jo kovasti nukkumaan ja hermostuu. Virtasen äiti haluaa olla tuhma ja toivoo, että joku joskus peittelisi hänet. Äidin ja lapsen roolit kääntyvät päälaelleen, mutta tarinassa on onnellinen loppu.

Metsän eläinten konsertti on juuri viiden kuukauden ikään ehtineen vauvamme suosikki. On ihanaa huomata, miten hän innostuu, kun kirja otetaan esille! Tarinassa metsän eläimet pitävät konsertin, ja kirjassa on painikkeita, joiden avulla saa kuulumaan musiikkia.


Minä ja Muro voitti vuoden 2009 Finlandia Junior -palkinnon ja nousi lukemaan oppineiden lasteni suosikkikirjaksi. Kirja kertoo yhdeksänvuotiaasta Lauhasta, jonka paras ystävä on leikkikarhu Muro. Muuten Lauha on yksinäinen. Tarina on rankka mutta silti se oli lapsilleni tärkeä muutama vuosi sitten.

Kuva ladattu kustantajan sivuilta.
Pieni merenneito ja muita satuja sisältää Tanskan satusetä Andersenin klassikkosatuja, jotka tuntuvat vetoavan sukupolvesta toiseen. Erityisesti lapsiani miellyttivät kaikkien tuntemat tarinat Pieni tulitikkutyttö ja Pieni merenneito.

Huikean suosittu kirja perheessämme oli jossain vaiheessa kuvakirja Pikkumyyrä joka tahtoi tietää kuka kehtasi kakkia kikkaran suoraan hänen päähänsä. Kirjaa ei ole koskaan löytynyt omasta hyllystämme, vaan lainasimme sen kirjastosta yhä uudelleen ja uudelleen (siksi kansikuva on ladattu kustantajan sivuilta). Lasteni mielestä tarina "rikosta" selvittävästä pikkumyyrästä oli ihan hulvattoman hauska. Ja täytyy myöntää, että nauratti se äitiäkin!

Kommentit

  1. Virtasen kirjat ovat hauskoja! Olen esitellyt musitaakseni yhden blogissani, toivottavasti!
    Ja tulipa hyviä vinkkejä, voi nämä pitäisi muistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan aina, miten lapset osasivat sanoa oikeassa kohtaa Virtasen sanat: "Ei minua väsytä." :)
      Kiva, jos vinkeistä on iloa!

      Poista
  2. Nämä olivat nyt minulle ihan outoja paitsi ei H.C.Andersen, joka oli kuopuksemme suosikki Lindgrenin ohella. Pikumyyrä kakkahatulla varmaan naurattaa lapsia;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andersen ja Lindgren ovat kestosuosikkeja vuodesta toiseen. Tuohon listaan olisi voinut lisätä esimerkiksi Ronja ryövärintyttären, jota keskimmäinen lapseni luki jossain vaiheessa aina vain uudelleen.

      Poista
  3. Pikkumyyrä näyttää mainiolta lastenkirjalta! Minä ja Muro on mennyt meiltä täysin ohi... Täytynee etsiä se käsiinsä. Tutut, rakkaimmat kirjat, joihin ei koskaan väsytä - paitsi äiti joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko myöntää, että jossain vaiheessa teki mieli "kadottaa" esimerkiksi Virtanen, jota piti lukea aina vain uudelleen. Mutta nyt muistot kirjoista, joihin lapset eivät koskaan väsyneet, ovat vain ihania. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...