Siirry pääsisältöön

Noora Vaarala: Sarviini puhkeaa lehti

Reidarilla oli kova tahto, ja tahdolla oli selvä suunta. Yritykset pysäyttää hänet valuivat hiekkaan. Hänen vanhempansa ymmärsivät varhain, että tähän lapseen oli paras suhtautua luonnonvoimana. Sellaisena Reidar myös itsensä koki: hän oli voimaa, jonka alkuperä oli luonnossa. Se ei ollut ylivoimaista vaan mitä suurimmissa määrin luonnollista. Hän ilmaisi siitä maalaamalla, pääsi siten kosketuksiin sen kanssa.

Noora Vaarala: Sarviini puhkeaa lehti
– ihmeellinen Reidar Särestöniemi
Gummerus 2025
äänikirjan lukija Toni Kamula
kesto 8 t 57 min

Tämä vuosi on taiteilija Reidar Särestöniemen (1925–1981) juhlavuosi: "Lapin shamaanin" syntymästä on kulunut sata vuotta, ja merkkivuotta on juhlittu ja juhlitaan monin tavoin. On hienoa, että taiteilijasta on tehty myös uusi elämäkerta, joka katselee aikansa julkkista ja taidepiirien hyljeksimää Särestöniemeä erityisesti sateenkaarinäkökulmasta: Vaarala pohtii teoksessaan erityisesti sitä, miksi taidemaalarin homoseksuaalisuutta ei ole haluttu tuoda esille ja miksi hänen teoksiaan ei ole tulkittu niiden seksuaalisia viittauksia huomioiden.

Samalla, kun Vaarala pohtii suhtautumista Särestöniemeen homoseksuaalina, tarkastelee hän myös suomalaista yhteiskuntaa ja mediaa. Elämäkerrasta hahmottuvat ajankuvat ovat kiinnostavia. Muun muassa median toiminta ennen sosiaalisen median ja klikkiotsikoiden aikakautta saa miettimään, oliko ennen sittenkään niin paljon paremmin kuin usein väitetään. 

Sarviini puhkeaa lehti avaa lappilaistaiteilijan elämää nimenomaan homoseksuaalisuuden näkökulmasta, ja sille on toki tarvetta: elihän Särestöniemi aikana, jolloin homoutta ei useinkaan voinut tuoda julkisesti esille, eikä aihetta ole myöhemminkään tuotu esille ennen kuin nyt. Särestöniemen ja runoilija Yrjö Kaijärven intiimi kirjeenvaihto on ollut kirjailijalle merkityksellinen tutkimuskohde, ja samalla sateenkaarinäkökulma laajenee koskettamaan yleisemminkin taidetta, kulttuuria ja yhteiskuntaa.

Teoksessa tulee sateenkaarevuuden ohella esille muitakin näkökulmia taidemaalarista, joka nousi suosituksi elinaikanaan ja oli näkyvä hahmo julkisuudessa. Ajatuksia herättävää oli esimerkiksi se, miten vaikeaksi Särestöniemen suhde Etelä-Suomen taidepiirien kanssa muotoutui. Vaarala saa teoksessaan piirrettyä näkyviin kuvan ihmisestä, joka on kohuttu "Lapin shamaani" ja tyyliltään erottuva intohimoinen taiteentekijä mutta samalla myös herkkä luonnonystävä, jonka luovuus elää ennen kaikkea Lapissa. Erityisesti minua puhuttelikin Särestöniemen luontosuhde, joka sai syntyä ja kasvaa Kittilän Kaukosissa.

Minulla oli onnekseni aikaa käydä tutustumassa Helsingissä Didrichsenin Maailmanranta – Reidar Särestöniemi 100 vuotta -näyttelyyn sen jälkeen, kun olin kuunnellut Noora Vaaralan kirjoittaman elämäkerran. Luulen, että näyttely olisi jäänyt vaisummaksi kokemukseksi ilman kirjaa, tai vähintäänkin se olisi ollut erilainen. 

Muualla: Kirjavinkit

Helmet 2025 -lukuhaaste: 26. Kirjassa on itse valittu perhe.

Kommentit

  1. Minulta on mennyt tällainen taiteilija ihan ohi, joten oli kiinnostavaa kuulla ja lukea hänestä. Homoushan oli Suomessa rikos vielä 70-luvulle asti ja sitä pidettiin sairautena vielä senkin jälkeen. Ei ihme, että siitä on ollut vaikea puhua ja käsitellä aikanaan. Onneksi tässä asiassa on edetty hurjasti.

    Särestöniemen elämä alkoi kiinnostaa ihan aikakautensakin takia. Täytyypä laitella tämä teos suomilistalle, vaikka luulen etten varmaan saa sitä lainaksi vielä täsä kesänä, kun on niin uusi (eli on ehkä paljon varauksia siitä kirjastossa). Mutta katsotaan miten käy!

    VastaaPoista
  2. Tämä on minulla lukulistalla. Ehkäpä se olisikin nyt pride-kuukauteen sopivaa lukemista. Vaikka toisaalta vähän yritän vastustaakin sitä, että queer-asioita pidetään esillä vain yhden kuukauden ajan ja muuten on hiljaista. Mutta siis, joka tapauksessa tärkeä teos, menee lukuun jossakin vaiheessa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...