Siirry pääsisältöön

Jouni Laaksonen ja Päivi Mattila: Pitkät vaellukset – Kuukausiksi retkille

Kävellen, meloen tai hiihtäen liikkuu ihmisen kokoista vauhtia, ympäristön kokoista vauhtia.Ehtii huomata oranssinkeltaisen jäkälän kiven harjalla, kastepisarat violeteilla juolukanlehdillä ja maahan pudonneen riekonsulan. Näkee pisaran putoavan melankärjestä tyyneen järvenpintaan tai merikotkan leijailevan korkealla taivaan sinessä. Pääsee ihastelemaan saukon mahaliukujälkeä lumella ja tunturikoivun oksankärkiin huurtuneita kimmeltäviä taideteoksia. Kuulee ja haistaa haavikon havinan, malttaa pysähtyä sattumalta löytämänsä lähteen äärelle juomaan raikasta pohjavettä.

Jouni Laaksonen ja Päivi Mattila: Pitkät vaellukset
– Kuukausiksi retkille
SKS Kirjat 2024
ulkoasu Emmi Kyytsönen
240 sivua

Jouni Laaksonen ja Päivi Mattila ovat molemmat paitsi tietokirjailijoita ja retkeilytoimittajia myös kokeneita luonnossa liikkujia. Pitkät vaellukset -kirjaa tehdessään he ovat yhdistäneet voimansa ja koonneet tuhdin tietopaketin pitkistä vaelluksista kiinnostuneille.

Pitkällä vaelluksella ei tässä tapauksessa tarkoita niinkään muutaman yön reissuja Lapin erämaahan tai edes parin viikon vaelluksia Alpeilla tai Pohjois-Norjassa. Ennemminkin fokus on retkissä, jotka kestävät useita viikkoja tai kuukausia – onpa mukana esimerkiksi kertomus kokonaisesta vaellusvuodestakin.

Pitkät vaellukset on hyvin kiinnostava tietokirja, jos mielessä kangastelee haave vaikkapa patikkamatkasta Suomen päästä päähän (noin 1600 km) tai vaikkapa taivaltaminen länsinaapurissamme Kungsleden-reitillä (reilut 400 km). Kirja on toki kiinnostava myös lukijalle, joka ei niinkään haaveile kulkevansa jalkapatikassa satoja kilometrejä mutta kuulee mielellään muiden retkistä. Itse taidan lukeutua jälkimmäiseen joukkoon – tosin kirjaa lukiessa saattaa viritä levottomia unelmia.

Teos on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäisessä esillä ovat mahdollisuudet tehdä pitkiä retkiä Suomessa ja toisessa suunnataan maailmalle. Kolmannessa osassa taas annetaan käytännön vinkkejä siihen, miten on hyvä varautua niin ennen matkaa kuin sen aikana ja myös jälkeen. Jokaista osaa elävöittävät haastatteluihin pohjautuvat kertomukset esimerkiksi melontavaelluksesta Suomen rannikkoa pitkin ja pyöräilystä Norjassa.

Alkuun minua hieman mietitytti kirjan rakenne, sillä teoksessa on runsaasti viitteitä kirjan muille sivuille. Pohdin myös sitä, miten paljon teoksessa on muiden lähteiden referointia. Ehkäpä odotin hieman toisenlaista lähestymistapaa, mutta kun kirjan idea tuli tutummaksi, alkoi se tuntua kokonaisuutena vallan toimivalta. Käsikirjana teos toimii erinomaisesti, sillä siitä löytyy helposti vinkkejä erilaisiin tilanteisiin ja haastatteluosuuksiin on mukavaa paneutua silloin, kun haluaa vain fiilistellä muiden retkeilijöiden kokemusten äärellä.

Loppujen lopuksi Pitkät vaellukset on onnistunut tietolähde aiheesta kiinnostuneille. Sujuvasanaista tekstiä lukee mielellään ja kuvat sekä elävöittävät että havainnollistavat asiasisältöä hienosti.

Kommentit

  1. Kaunista luontokuvailua tuo lainaus!
    Kieltämättä ajattelen, että jos joku kertoo lähtevänsä pitkälle vaellukselle, hän tarkoittaa paria viikkoa! Mutta matka mikä matka, hienoa että pääsee irrottautumaan arjesta ja on mahdollisuus pitkiin lomiin. Me ollaan käyty monena syksynä 6-8 vk omalla autolla Euroopassa, ja se on ollut jotain mitä on odottanut koko pitkän talven samalla kun on fiilistellyt vielä edellisellä koettua. Tänä vuonna ei valitettavasti ole ihan tuollaista irroittautumis, mutta toivottavasti taas ensi vuonna ❤️

    VastaaPoista
  2. Minä en ole koskaan ollut "oikealla" vaelluksella. Mieli tekisi, mutta jotenkin olen niin kovin mukavuudenhaluinen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii