Siirry pääsisältöön

Tina Harnesk: Lumeenkylväjät

Kamarin puolella Biera päästi autuaan huokauksen, ja Máriddjá teki samoin vaikkakin huomattavasti vähemmän hurmioituneena. Moiseen sikakalliiseen kapineeseen, jonka käyttötarkoitus oli epäselvä, Máriddjá luotti yhtä vähän kuin linja-autonkuljettajiin, joiden lipunhintatietämys oli puutteellista.

Tina Harnesk: Lumeenkylväjät
WSOY 2024
ruotsinkielinen alkuteos Folk som sår i snö 2022
suomentanut Leena Virtanen
kansi Britta Marakatt-Labba
361 sivua

Saamelainen Tina Harnesk kuvaa esikoisromaanissaan Lumeenkylväjät kiinnostavaa henkilöhahmojoukkoa: 85-vuotias Máriddjá on kuolemansairas muttei todellakaan aio kertoa asiasta kenellekään; Máriddján puoliso Biera on dementikko; Kaj muuttaa äitinsä kuoltua pohjoiseen Ruotsiin yhdessä puolisonsa Mimmin kanssa ja saa yhä useammin vieraakseen lapsen, joka on nimeltään Johánás. Vaikka iäkkään pariskunnan ja Kaj’n näkökulmat ovat erilliset, ne risteävät matkan varrella. Jännitettä luova kysymys onkin, miten ja milloin tarinalinjat tulevat kohtaamaan.

Toisaalta romaanin keskeinen kysymys on, löytääkö Máriddjá lapsen, jonka he Birran kanssa vuosia sitten menettivät. Máriddjá haluaa saada ennen kuolemaansa asiat järjestykseen, ja jotta hän voi mennä pois rauhallisin mielin, on hänen saatava selvää Bieran sisarenpojan Heaika-Jonán kohtalosta. Avukseen Máriddjá valjastaa puhelinkojeaparaatista löytyvän Siren, jonka kanssa keskusteleminen ei ole aina aivan selväpiirteistä.

Lumeenkylväjät on sellainen kirja, joka on pinnalta kevyen hupaisa. Siinä on kuitenkin syvemmällä tummuutta, joka koskettaa. Máriddjá on tomera ja osaa pitää puolensa varsin lystikkäällä otteella. Silti saamelaispariskunnan yksinäisyys ja suoranainen syrjäytyminen antavat pohtimisen aihetta: mitä sitten, kun ikäihmiset eivät enää kykene huolehtimaan itsestään? Samaan aikaan läsnä ovat muistot kadonneesta pojasta ja menneisyydestä, joka oli nykyhetkeä kirkkaampi ja samalla kuitenkin kivulias.

Joiussa kaikui Bieran kaikki kaipaus, kaikki rakkaus ja hänen sukunsa tarina. Se oli yhtä haikea kuin se päivä, jona hänen vanhempansa joutuivat jättämään kotinsa Karesuvannossa ja aloittamaan vaelluksen kohti tuntematonta tulevaisuutta.

Romaanissa on lyhyitä lukuja, joiden otsikot ovat mukavan tarinallisia jo itsessään. Toisaalta lyhyet luvut ja monet henkilöhahmot aiheuttivat varsinkin alussa sen, että kertomukseen ei ollut aivan helppoa päästä sisään. Samaan aikaan kerronnassa on sellaista huumoria ja sympaattista otetta, että romaaniin uppoutui mielellään. Hupaisa elementti on esimerkiksi Sire, jonka kanssa Máriddjá käy välillä kipakastikin keskusteluja. Aina keskustelut eivät tunnu aivan uskottavilta mutta toisaalta keskustelut puhelimen kanssa tuovat kipeästi esille yksinäisyyttä ja avuntarvetta. Niistä kumpaakaan Máriddjá tosin ei taida olla valmis myöntämään.

Romaanista muualla: Kirjasähkökäyrä.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 19. Suomi mainittu (Kirjassa on mainittu Suomi).

Kommentit

  1. Tässä taitaisi olla kiinnostava vaihtoehto tuohon Suomi mainittu -kohtaan. Tosin olen hieman pohtinut Irvingiä, mutta toisaalta saamelaisista ei tule luettua liikoja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...