Siirry pääsisältöön

Helmi Kekkonen: LIV!

Liv pudistaa päätään, he molemmat naurahtavat, ampiainen lennähtää Ellenin ohi ja Liv tuntee ajatustensa karkaavan takaisin kalliolle, mieheen, tämän ääneen ja puhtaalta tuoksuvaan paitaan, käteen, joka oli hipaissut hänen säärtään, ja miten siinä, juuri silloin, epävarmuus oli väistynyt halun tieltä. 

Helmi Kekkonen: LIV!
Siltala 2024
182 sivua

Liv on perheen pienimmäinen, on ollut aina, mutta hän ei halua ”kuulla siskojensa järkeviä mielipiteitä tai varoituksia, hän ei tarvitse niitä, ei enää”. Miksi tarvitsisikaan, onhan hän aikuinen jo, ja nuoren aikuisen lailla hän viettää viimeistä lomaviikkoaan ilman suuria velvoitteita, hitaissa kesäpäivissä lojuen.

Eräänä loma-aamuna Liv kohtaa rannalla miehen, jossa on samaan aikaan jotain häiritsevää ja kiehtovaa. Kohtaaminen synnyttää Livin sisällä ihmeellisen keveyden, eikä hän halua kertoa miehestä siskoilleen, vaikka yleensä he tietävät toisistaan niin paljon. Hän haluaa pitää miehen ja mahdollisen tulevankin kohtaamisen vain itsellään.

Eivätkä siskot tai äiti tiedä, että Liv lähtee kesäpaikasta kohdatakseen miehen uudestaan. Jokainen on omassa maailmassaan sillä hetkellä, kun jokin nytkähtää pois paikaltaan.

Asioilla on aina ollut Liviin sellainen vaikutus. Ne ottavat kiinni, tarrautuvat ja pysyvät.

Helmi Kekkosen LIV! on romaani, joka imee mukaansa heti alusta lähtien. Henkilöt, joiden näkökulmasta nimihenkilö Livin tarinaa kerrotaan, vaihtelevat. Se ei haittaa lainkaan, sillä ensi sivuilta saakka romaanissa vallitsee outo lumo, joka vetää luokseen vastustamattomalla voimalla. Kekkonen rakentaa kertomukseen jännitettä taitavasti antamalla vihjeitä ja samalla lukijalle tilaa tehdä omia päätelmiä, ja koko ajan läsnä on pakko saada tietää lisää, saada lukea lisää.

LIV! on romaani, joka ottaa saarnaamatta mutta painavasti kantaa väkivaltaan ja erityisesti siihen, kuka on – ja kenen pitäisi olla – vastuussa silloin, kun on tehty väärin. Sen äärellä tulee miettineeksi myös sitä, miten väkivalta jättää jälkensä useisiin ihmisiin. Kiinnostavaa on sekin, millä tavoin odottamattoman äärellä kukin toimii. Livin läheiset suhtautuvat kukin eri tavoin, ja väistämättä sitä ajautuu pohtimaan, miten itse toimisi. Sillä tavalla sopivasti ilmaa romaaniin jää, että lukijalla on tilaa arvioida eri ratkaisutapoja ilman musta-valkoisia raameja.

Olen aiemminkin suorastaan lumoutunut Helmi Kekkosen romaaneista, ja niin kävi tälläkin kertaa. LIV!  on hieno, kokoaan suurempi romaani, jonka lukeminen oli minulle elämys.

Muualla: Mitä luimme kerran.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 13. Kirjan tapahtumapaikka on suljettu tai rajattu.


Kommentit

  1. Kekkonen oli Ylen Kulttuuricocktail Kirjat -ohjelmassa vähän aikaa sitten. Heräsi kyllä kiinnostus tähän romaaniin, vaikka aihe kyllä huolettaakin raskaudellaan.

    VastaaPoista
  2. Minulle tämä kirja oli ensimmäinen Helmi Kekkosen tuotannosta. Pidin valtavasti saaristoon sijoittuvista kesäpäivistä. Loppu oli sitten kurja.

    VastaaPoista
  3. No nyt heräsi kiinnostus. Olen tästä romaanista ollut tietoinen, mutta lähinnä nimitasolla. Kirjoituksesi perusteella tämä voisi olla minulle sopivaa luettavaa eli lisäänpä Suomi-lukulistalle.

    VastaaPoista
  4. Tämä kiinnostaa minua. Taidan säästellä kesälukemiseksi.
    Kansikin on muuten hyvin kaunis!

    VastaaPoista
  5. Liv! vaikuttaa esittelysi perusteella erittäin kiinnostavalta. Nythän en tiedä, mutta tekstisi perusteella aavistelen, että Liville käy miehen seurassa jotain. Nämä tarinat ovat tärkeitä.

    VastaaPoista
  6. Muistan, että mulla oli Vieraat lainassa kun se ilmestyi (näköjään 8 v sitten), mutta se palautui lukematta kirjastoon, enkä ole siis mitään Kekkoselta vielä lukenut. Tämän olen kyllä tallettanut äänikirjasovelluksen listalle. Sillä on muuten järkyttävät vähän päälle 700 kirjaa 🙈

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...