Siirry pääsisältöön

Sanmao: Tarinoita Saharasta

Tuuli kantoi korviini leikkivien pikkutyttöjen naurua. Tuumin, että missä ikinä olikin ihmisiä, siellä oli myös eloa ja iloa. Myös tällaisessa autiossa, köyhässä paikassa elämä kasvoi ja kukoisti. Elämä ei ollut ensinkään kituliasta, vaan aavikon kansoille koko elämän kaari kaikkine syntymän ja kuoleman välisine vaiheineen oli täällä täysin luonnollinen. Katselin savupylväitä, jotka kohosivat taivasta kohti. Sahrawien levollisessa elämäntavassa oli jotakin hirmuisen kaunista. Täällä ihmiset ovat vapaita, ajattelin. Minusta se jos mikä merkitsi sielun sivistyneisyyttä.

Sanmao: Tarinoita Saharasta
Aula & Co 2023
kiinankielinen alkuteos 撒哈拉歲月 1976
suomentanut Rauno Sainio
äänikirjan lukija Hannamaija Nikander
kesto 11 t 55 min
400 sivua

Taiwanilaiskirjailija Sanmaon Tarinoita Saharasta on alkujaan ollut kokoelma kirjailijan matkakertomuksia, joita julkaistiin hänen kotimaassaan. Vuonna 1976 kertomukset koottiin kirjaksi, ja nyt ne on saatu suomen kieltä lukevien ulottuville Rauno Sainion hienon ja merkittävän suomennoksen myötä.

Tarinoita Saharasta on nimensä mukaisesti kokoelma tarinoita. Episodimaisuudesta huolimatta kokoelma on yllättävän ehyt ja kerrontaa on miellyttävää seurata. Kertomuksiin sisältyy tavallista arkea hupaisine sattumuksineen: kesken arkiaskareiden kotiin saattaa tupsahtaa vuohi. Toisaalta elämä ei aina ole myöskään helppoa vaan uuteen ympäristöön totutteleminen vaatii perehtymistä paikallisiin tapoihin ja myös omien rajojen vetämistä.

Enpä ole tainnut koskaan lukea Saharaan sijoittuvaa teosta. Yksi tärkeä osa teoksen kuuntelua olikin kokemus kokonaan uudenlaiseen maailmaan sukeltamista: Sanmaon kerronnasta välittyy hänen rakkautensa aavikkomaisemaa kohtaan tavalla, joka tuntuu samaan aikaan vieraalta ja tutulta. Vieraalta siksi, että en osaa kuvitella aavikkoa sielunmaisemakseni, mutta samalla tuntuu mahdolliselta kiintyä ja kiinnittyä johonkin paikkaan kirjailijan tavoin.

Ylipäätään koko teoksen äärellä koen niin tuttuutta kuin vierautta. Pidän teoksesta välittyvästä itseironiasta mutta aina huumori ei kolahda. Pidän siitä, miten elävästi Sanmao lähiympäristöään kuvaa, mutta paikoin kerronnasta kalskahtaa jotain tunkkaista siitäkin huolimatta, että Sanmao suhtautuu lähimmäisiinsä huomattavasti avarakatseisemmin kuin moni muu aikalainen.

Ehkä tämän teoksen äärellä haasteena onkin se, että lukija on väärässä ajassa ja väärässä kulttuurissa. Sanmao on ilmeisesti ollut monelle taiwanilais- ja kiinalaisnaiselle tärkeä esikuva, joka on rikkonut konservatiivisia normeja. Etuoikeutettuna suomalaisnaisena en koe tätä ulottuvuutta niin merkittäväksi kuin varmasti moni muu lukija on kokenut.

Joka tapauksessa Tarinoita Saharasta oli kiinnostava ja silmiä avaava kuuntelukokemus. Lapin hangilla hiihdellessä ja Sanmaon kerrontaa kuunnellessa kontrasti oli melkoinen ja samalla tajusin hyvin, miten vähän tiedän Saharan alueesta ja historiasta. Kiinnostukseni heräsikin aiempaa vahvemmin niin Saharaa kuin myös taiwanilaista kirjallisuutta kohtaan – ehkä jälkimmäistä on nyt mahdollista saada aiempaa enemmänkin suomeksi.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 6. Kirjan kansikuvassa on vaate tai kirjan nimessä on jokin vaate.

Sadan vuoden lukuhaasteessa Sanmaon teos sijoittuu 1970-luvulle.

Kommentit

  1. Kulttuurien kohtaaminen oli tässä hyvin kuvattu. Lisäksi kirja sai minut googlailemaan Saharan länsilaidan historiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se minuakin alkoi kiinnostaa! Tajusin, että ylipäätään minulla on hyvin hatara tietämys Saharan alueesta, sen historiasta puhumattakaan.

      Poista
  2. Suomentaja kiittää arviosta! Suomennan tämän vuoden aikana (ainakin) kaksi taiwanilaista romaania, joten lisää on tulossa vuonna 2024! :)

    VastaaPoista
  3. Tämä teos on herättänyt huomioni, joten se meni ainakin ehkä-lukulistalle. Uusiin kulttuureihin tutustuminen kiinnostaa, ja tässähän pääsisi kurkistamaan niin taiwanilaiseen sielunmaisemaan kuin Saharaankin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä mutinoistani huolimatta innostunut juuri siitä, miten tässä pääsee tutustumaan entuudestaan vieraisiin maailmoihin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...