Siirry pääsisältöön

Tommi Kinnunen: Pimeät kuut

 Ei minua pois voi ajaa, kun asiat on sovittu ja opettaja kouluun soudettu. Ja minkäs tuo muutenkaan tekisi, kun pätevistä opettajista on kiljuva pula koko maassa. Sota vei miehet ja surkea palkka karkotti naiset. Miksi kärvistellä kutsumusammatissa, kun joka puolella on työntekijöistä pulaa? Johtokunta saa kiittää itseään, kun sai seminaarin käyneen opettajan, eikä tarvinnut houkutella kirkonkylästä ketä tahansa työtä vailla olevaa pojankloppia. Isännät tietävät koulutetun opettajan hinnan, mutteivät ymmärrä arvoa. Eivät kokemattomat klopit saa lapsia lukemaan kuin korkeintaan kolmannella luokalla. Sen tuo mies tietää ja siksi ei sano mitään. Ja samalla jo arvaan, ettei kevään jälkeen jatkoa tule, vaan vuoden pestiksi tämäkin jää.

Tommi Kinnunen: Pimeät kuut
WSOY 2022
kansi Martti Ruokonen
287 sivua
äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
kesto 6 t 21 min

Tommi Kinnusen Pimeät kuut -romaanissa seurataan yhden vuodenkierron ajan Elna Suorajärveä, kuusikymppistä opettajaa, joka on kertomuksen alussa uuden edessä – jälleen kerran. Pieni koulu itäisessä Suomessa odottaa opettajaa, joka saa huomata saapuneensa työskentelemään tilassa, joka on ennemmin parakki kuin koulurakennus. Vuosi 1947 vaihtuu seuraavaan yksinäisyydessä ja sairauden vaivaamana.

Toisaalta Elnalla ei ole juuri valinnanvaraa. Kotia hänellä ei enää ole, välit sisaren kanssa ovat huonot eikä vointikaan ole järin hyvä. Jotain on kuitenkin hengen pitimiksi tehtävä, vaikka sitten opettaa kuuden eri luokan lapsia yhtä aikaa tiettömien taipaleiden takana. Kuukausi kuukaudelta romaanissa seurataan Elnan elämää siihen saakka, kunnes on jälleen aika siirtyä toisaalle. Taustalla on sodista toipuva Suomi arpineen ja kipeine muistoineen mutta myös tulevaisuuteen katsovine lapsineen.

Pimeät kuut on hieno romaani. Olen kertakaikkisen vaikuttunut siitä, miten syvästi inhimillinen romaanin päähenkilö Elna on kaikessa väsymyksessään ja pettymyksissään. Hän suhtautuu työhönsä asiaankuuluvalla ammattiylpeydellä vaikkei varsinaisesti lapsista pidäkään. Hän haluaa rajata työtään edes jollain tapaa, vaikka koulu on sekä koti että työpaikka. Selvää on, että hän olisi valmis työstään jo luopumaan, jos se mitenkään olisi mahdollista. Mutta kun ei ole, on vain jaksettava vuosi kerrallaan – jos hengissä pysyy – siihen saakka, että eläkeajat koittavat.

Olen vaikuttunut myös siitä, miten upeasti romaani kuvaa koulumaailmaa. Vaikka tapahtuma-aika on kaukana historiassa, lähes sadan vuoden takana, ovat monet Elnan kritisoimat epäkohdat esillä nykyaikanakin: opettajan työhön puuttuvat ne, jotka eivät varsinaisesti ole asiantuntijoita mutta luulevat omien koulumuistojensa vuoksi olevansa; kouluille sysätään vastuita, jotka eivät niille kuulu. 

Kaiken kruunaa kaunis kerronta viisaine ajatuksineen. Pimeät kuut jää mieleen ja sen luokse tekee mieli palata uudelleen.

Ei tästä elämästä kukaan selviä ehjänä. Ainoa mistä voi yllättyä, on se, millä tavalla kukakin menee rikki.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 35. Kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua.

Kommentit

  1. Järkyttävää ajankuvausta. Opettajan piti olla opetushommissa, vaikka sairasvuoteelta käsin. Oppilaat vuorostaan tulivat kuka mistäkin, kenties maahan kaivetuista poteroista, sillä kodit oli poltettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhteiskuntamme on ottanut hurjia kehitysaskelia, kun miettii, minkälaista elämä oli sotien jälkeen. Silti romaanissa on myös nykyajassa tunnistettavia elementtejä. Hieno teos.

      Poista
  2. Kinnunen osaa kirjoittaa koskettavasti. Tätä en ole vielä lukenut, mutta lukulistalla toki on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin hän tosiaan osaa. Hienosti tavoittaa erilaisten ihmisten sielunmaisemaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...