Siirry pääsisältöön

Annastiina Storm: Teräsmiespoika ja muita lentäviä asioita

Eevert istuutui ruokapöytään ja katsoi äitiään odottavasti kulmiensa alta. Viimeistään siitä katseesta Olga oli aina ennen ymmärtänyt pojan kaipaavan kuuntelijaa. Mutta nyt Olga ei huomannut lastaan lainkaan. Silloin kun hänen katseensa ei ollut kiisselissä, vilkuili hän tyytyväisenä heijastustaan kattilankannesta.

Annastiina Storm: Teräsmiespoika ja muita lentäviä asioita
S&S 2022
kuvitus Sari Airola
240 sivua

Kymmenvuotiaan Eevertin kesästä muodostuu varsin erikoinen. Ensinnäkin hänelle selviää, että hänelläkin on isä. Isä on aikoinaan jättänyt jälkeensä vain lentäjänlakkinsa, ja se on ainoa johtolanka isän löytämiseen. Eevert päättääkin laatia kesää varteen kolmen tehtävän listan: hänen täytyy paitsi löytää isä, opetella lentämään ja pelastaa kaupunki – viimeinen kohta tosin on siinä mielessä hankala, että kaupungissa ei varsinaisesti ole pelastettavaa.

Vaan pian tilanne muuttuu. Eevertin kotikaupunkiin muuttaa lumoava Buberin perhe, joka kietoo kaikki tähtipölyyn. Sen seurauksena tuntuu, että erityisesti aikuiset muuttuvat kummallisiksi. Heitä kiinnostaa vain tähtipuuteri ja se, mitä Buberit käskevät tekemään. Eevert näkee ja tuntee, että asiat ovat pahasti vinossa, jaa hän päättää ryhtyä toimiin kaupungin ja kaupunkilaisten pelastamiseksi.

Luimme Teräsmiespoika ja muita lentäviä asioita -kirjaa yhdessä kolmasluokkalaisen kanssa. Hän piti kertomuksesta paljon. Jännitystä oli kuulemma riittävästi ja oli kiinnostavaa tietää, oppiiko Eevert lentämään ja löytääkö hän isänsä. Lapsi moitti hieman kirjan pituutta, tiivistämisen varaa olisi hänen mielestään ollut, mutta toisaalta hän piti paljon kertomuksen fantasiaelementeistä. Esimerkiksi myrskyn sulkeminen pulloon mietitytti häntä paljon. Sari Airolan kuvituksesta kolmasluokkalainen piti myös, joskin hän olisi toivonut kuvien olevan värillisiä.

Minä puolestani pidin siitä, miten monikerroksinen kertomus on. Teos rikkoo vivahteikkaasti stereotypioita ja tuo koskettavasti esille sitä, miten vaikea lapsen on ymmärtää aikuisen muuttumista  oudoksi ja välinpitämättömäksi – rinnastuksia löytyy todellisesta maailmasta runsaasti.

Kertojana tarinassa toimii toivari, jonka tehtävänä on huolehtia asiakkaidensa toiveiden täyttymisestä. Idea on ihastuttava, sillä se tuo hyvin esille sen, miten toiveet voivat vaikuttaa ongelmallisilta mutta miten niitä ei parane mennä sorkkimaan. Lapsen näkökulmasta kertoja jäi kuitenkin hieman irralliseksi.

Ihastelin myös ilmeikästä ja monipuolista kieltä. Aivan aina ilmaukset eivät avautuneet lukukaverilleni, mutta niitä olikin hyvä pysähtyä yhdessä pohtimaan. Sanavarasto taisi taas kasvaa mukavasti.

Muualla: Lue meille äitikulta ja Siniset helmet

Kommentit

  1. Kuulostaapa tosi hyvältä lastekirjalta! Tuntuu että tuota stereotyyppien rikkomista tehdään nykyään paljon enemmän kuin omassa lapsuudessani 90-luvulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se, ettei nojata vakiintuneisiin stereotypioihin, on minusta todella tervetullutta. Erityisen mukavaa on, jos vakiintuneita ajatuksia rikotaan alleviivaamatta. Tässä se on luonteva osa kertomusta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...