Siirry pääsisältöön

Noora Vallinkoski: Koneen pelko

Lapsena norkoilin isän ja Jeren mukana jäähallilla. Siellä opin arvostamaan ratkaisijoita. Ymmärsin, että vaikka olisi muuten hävinnyt elämässä, sai vastustajan päihittämisen jälkeen kokea, miltä kanttiinista ostettu makkara maistui voittajan suussa.

Noora Vallinkoski: Koneen pelko
Atena 2022
kansi Jussi Karjalainen
359 sivua

Noora Vallinkosken romaani Koneen pelko on järisyttävän hyvä romaani luokan kysymyksestä. Romaanin päähenkilö Johanna on oppinut, että opiskelu ei kannata mutta kannattaa olla "hyvä jätkä". Hän seuraa vierestä työläisisänsä ja veljensä ponnisteluja maailmassa, jossa ei oikein tunnu olevan tilaa perusduunareille.

Maailma muuttuu ja teknologinen kehitys ei kysy, kuka pysyy junan vauhdissa ja kuka ei. Ei kai ole ihme, että jotkut päätyvät katsomaan sivusta, miten toiset istuvat junan ykkösluokassa ja tuntuvat tietävän suuntansa.

Johanna pyristelee pois. Hän haluaa muuta kuin lähiöelämää Aukossa. Kun Jere-veli sekoilee ja pyristelee työttömänä elämässä eteenpäin, isä työskentelee viimeisiä vuosiaan raksalla. Elämässä on karuutta ja rujoutta, ja siitä kaikesta Johanna haluaa irti. Hän hakeutuu muualle ja asettuu vuokra-asuntoon, joka ei todellakaan ole mitään esittelymateriaalia. Se on kuitenkin ensimmäinen irtautuminen lapsuuden lähiöstä.

Samaan aikaan siinä, miten perheen miehet arkeaan rakentavat, on jotain koskettavaa. Kun Johannalle valkenee, miten heikko kirjoittaja Jere on, tulee lukijana miettineeksi, miten vähän todellisia vaihtoehtoja nuorella miehellä lopulta on. Jokainen on oman onnensa seppä -sanonta asettuu hieman ironiseen valoon.

Romaani on rakenteeltaan sirpalemainen, hajanaiseksi ehti joku väittämään. Kerronta on kuitenkin eheää, taitavaa ja intensiivistä, että katkelmallisuus ei minua häirinnyt. Koneen pelko imaisi alusta lähtien mukaansa ja imu piti loppuun saakka. Matkan varrella tuli lähinnä mietittyä romaanin ohella sitä, miten hienosti romaani kuvaa luokkaeroja, työläistaustaisuutta ja ulkopuolisuutta. 

Vaikutuin ja myös kosketuin. Noora Vallinkosken romaani kohoaa tämän kirjavuoden parhaimpien lukukokemusten joukkoon, ilman muuta.


Kommentit

  1. Luokkaeroista kertovat kirjat ovat lähtökohtaisesti kiinnostavia. Hyvä vinkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat! Samalla tuntuu, että niitä ei kotimaisessa kirjallisuudessa liikaa kuvata.

      Poista
  2. Tämä oli mennyt minulta ihan ohi, mutta nyt lukulista taas piteni, joten kiitos tästä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä esittelystä!
    Mulla on ollut hatara käsitys tämän kirjan sisällöstä ja kansi on niin kovin luotaantyöntävä, mutta nyt kyllä lisään tämän käyttämäni äänikirjasovelluksen listalle.
    Kuulostaa nimittäin juuri minun mieleiseltä nykypäivän romaanilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kansi ei varsinaisesti huuda luokseen mutta minusta se sopii lopulta todella hyvin kuvastamaan romaanin maailmaa. Olisikin kiva tietää, miten tämä äänikirjana toimii. Alkuun piti vähän totutella katkelmallisuuteen mutta toisaalta intensiivinen kerronta veti heti puoleensa.

      Poista
  4. Minäkin olen nähnyt tämän kannen moneen kertaan ja sen perusteella luullut ihan toisenlaiseksi kirjaksi, ehkä populaariksi tietokirjaksi tms. Olipa hyvä, että väärinkäsitys tuli nyt oikaistuksi! Vaikuttaa kyllä todella mielenkiintoiselta tämä luokka-teema. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kiinnostuit! Tälle kannattaa antaa mahdollisuus.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...