Siirry pääsisältöön

Elina Annola: Kaikki lokakuun taivaat

Siipiparien valmistuttua hahmottelin oranssille ja keltaiselle pahville erilaisia nokkia. Niiden piirtäminen olisi lapsille liian haastavaa, puhumattakaan siroina kiertyvien viivojen ja terävien kärkien leikkaamisesta. Lyijykynän jälki pinttyy pahviin tummana ja  sotkuisena, nokat katkeilevat ennen aikojaan. Pettymyksiä ja uusia yrityksiä, pettymyksiä.

Elina Annola: Kaikki lokakuun taivaat
Bazar 2022
kansi Satu Kontinen
400 sivua
äänikirjan lukija Annu Valonen 
kesto 16 t 3 min

Pidin kovasti Elina Annolan esikoisteoksesta Kunnes kukkivat puut (Bazar 2022), joten tämä kirjailijan vain muutama kuukausi esikoista myöhemmin ilmestynyt toisinkoinen meni ilman muuta lukulistalleni. Ja se kannatti.

Romaani sijoittuu esikoisen tavoin nykyaikaan, ja samoin kuin esikoisteoksessa, on tässäkin läsnä myös menneisyys. Mutta kun Kunnes kukkivat puut keskittyi kolmekymppisen Emilian maailmaan, on tässä uudessa romaanissa useita näkökulmahenkilöitä. Kaikki lokakuun taivaat sijoittuu nykyaikaiseen koulumiljööseen, jossa läsnä ovat moninaiset perheet moninaisine tarpeineen, jatkuvasti kasvavat vaatimukset ja kollegat, joilta ei kiitosta kovin helposti heru varsinkaan Kaisulle, joka haluaa tehdä parhaansa.

Vaikka näkökulmahenkilöitä on monta, nousee Kaisu erityisesti esille. Hän on kokenut ja paljon nähnyt opettaja, joka on valmis taipumaan moneen. Hän ymmärtää oppilaitaan ja huolehtii heistä, joskus myös oppilaiden vanhemmista. Kaisun luokalla ovat esimerkiksi Mikael, Alina ja Sagal, ja jokainen heistä katsoo arkea – ja Kaisua – omasta vinkkelistään. Yksi romaanin kiehtova elementti onkin se, miten eri tavoin eri henkilöt voivat samoja tilanteita nähdä ja ymmärtää. Väärinymmärrykset ovat tahattomia ja inhimillisiä, ja lempeästi ne muistuttavat siitä, miten vaikea muiden ihmisten syvimpiä ajatuksia onkaan tavoittaa.

Kiehtovaa romaanissa on myös sen sijoittuminen kouluun. Nykyaikaan peilautuvat Kaisun muistot siitä, minkälaista oli olla kiltti ja nöyrä oppilas vuosikymmeniä aikaisemmin. Aikatasot muistuttavat siitä, miten paljon koulumaailma on muuttunut. Ajattelenkin, että Kaikki lokakuun taivaat voi olla varsin avartavaa luettavaa heille, jotka arvioivat nykykoulua omien – ehkä vuosikymmenten takaisten – kokemustensa kautta. Niin asiantuntevasti ja realistisesti sitä tässä romaanissa kuvataan.

Elina Annolan teos on psykologisesti oivaltava. Välttämättä henkilöt eivät herätä ihastuksen huudahduksia mutta se ei liene tarkoituskaan. He ovat inhimillisiä olentoja omine toiveineen ja kömpelyyksineen, ja juuri se tekee romaanista hyvin elämänmakuisen. Romaanissa myös riittää pohdittavaa vaikka toisellekin lukukerralle, niin monia kerroksia siinä on. Kaiken kruunaa kaunis kerronta: kielenkäyttö on taidokasta ja viehättävää.

Helmet-lukuhaaste: 47.–48. Kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun. Elina Annolan on Johanna Annolan sisar.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...