Siirry pääsisältöön

Meg Mason: Murhe ja autuus

Olin hetken hiljaa kuin olisin joutunut pohtimaan asiaa. "Että en oikein osaa olla ihminen. Eläminen tuntuu olevan minulle hankalampaa kuin muille."

Meg Mason: Murhe ja autuus
Otava 2022
alkuteos Sorrow and Bliss 2020
suomentanut Maria Lyytinen
346 sivua

Meg Masonin Murhe ja autuus on niitä kirjoja, jotka listasin jo varhain mukaan tulevaan kirjapinooni. Kirjan kuvaus vetosi eikä Sally Rooney -vertauskaan varsinaisesti haitaksi ollut.

Niinpä hämmennykseni olikin melkoinen, kun sain romaanin käsiini. Minun on pakko sanoa, että alkuun ihmettelin, miksi kirja on kirjoitettu. En saanut oikein kiinni mistään, en Marthasta, nelikymppisestä päähenkilöstä, tai hänen puolisostaan Patrickista, joka on kuin lapsuudenkodin sohva: "Se vain yksinkertaisesti oli aina siinä. Ei sitä koskaan miettinyt, mistä se siihen oli ilmestynyt – –."

En saanut otetta oikein myöskään Marthan vanhemmista tai sisaresta, puhumattakaan hänen ensimmäisestä puolisostaan Jonathanista. Lyhyt avioliitto on sotkuinen ja epämääräinen ja jokseenkin luotaantyöntävä.

Ilman kirjasomea olisin jättänyt todennäköisesti tämän romaanin kesken. Bongasin kuitenkin somesta samankaltaista hämmennystä kuin mitä itse koin mutta myös kannustusta lukea kirja loppuun. Tapojeni vastaisesti päätin siis antaa kertomukselle mahdollisuuden ja jatkoin sitkeästi eteenpäin. Se kannatti.

Jossain kohtaa nimittäin kävi niin, että sekamelska alkoi järjestyä mielessäni ymmärrettäväksi. Aloin löytää Marthasta jotain tunnistettavaa siinä määrin, että loppujen lopuksi hän sai sympatiani täysin puolelleen ja minut jopa liikuttumaan. Kuva Marthan perheestä, sukulaisista ja avioliitosta alkoi muotoutua jollain tapaa järjelliseksi ja lopulta löysin romaanista paljonkin itua. 

"Avioliitoissa tapahtuu asioita, vääryyksiä, jotka ovat niin mittavia, ettei niitä voi edes pyytää anteeksi. Sen sijaan, kun katsoo sohvalla televisiota ja syö päivällistä, jonka toinen on valmistanut sillä aikaa kun on itse käynyt sairaalan jäljiltä suihkussa, sitä sanoo: Patrick?
Niin.
Tämä kastike on hyvää."

Kaiken keskellä on mielenterveys. Martha on nuoruudestaan lähtien kärsinyt jaksoista, jolloin hänen on mahdotonta päästä liikkeelle. Oman huonon olonsa hän verhoilee piikittelyyn ja erityisesti tilanteesta kärsii Patrick, joka rakastaa vaimoaan mutta ei löydä keinoja auttaa tätä. Eiväthän keinoja löydä edes asiantuntijat, jotka diagnosoivat ja lääkitsevät väärin ja saavat Marthan jopa uskomaan, että äitiys ei ole häntä varten. Se on yksi Marthan elämän suurimpia murheita.

Murhe ja autuus on romaani, jossa kepeys ja vakavuus yhdistyvät hyvällä tavalla. Siinä on surumielisyyttä, paljonkin, mutta myös arjen komiikkaa, joka keventää kokonaisuutta sopivasti. Romaani avaa vaikuttavasti mielenterveyden tematiikkaa ja erityisesti pidän siitä, että Marthan diagnoosia ei nimetä. Jälkisanoissa kirjailija vieläpä huomauttaa: "Romaanissa kuvaillut sairauden oireet eivät vastaa mitään oikeaa mielenterveyden häiriötä." Olennaista ei olekaan diagnoosi vaan se, mitä mielenterveyden horjuminen aiheuttaa sekä sairaalle että hänen läheisilleen.

Helmet 2022: 18. Kirjan on kirjoittanut toimittaja.

Kommentit

  1. Samanlaisin tuntemuksin: Teoksen esittelyssä oli paljon elementtejä, jotka sinänsä eivät varsinaisiin kiinnostuksen kohteisiini lukeudu eivätkä tähän aikaan istuneet.
    Marthan mielenmaisemia pyöriteltiin sen verran, että bonus oli diagnoosin jääminen nimeämättä, kuten toeat.
    Ei mukaansatempaava, mutta mukavaa ja osin valoisat hetkensäkin löytävää kerrontaa. Jatko näyttää löytääkö Meg Mason tyylinsä ja paikkansa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukaansa tämä ei tosiaan varsinkaan alussa temmannut mutta myöhemmin kertomuksella oli kyllä hetkensä. En tiedä, kuinka paljon Mason on kirjoittanut kirjoja, mutta ehkä ote tarkentuu, kun matka etenee.

      Poista
  2. Tämä alkoi kyllä vähän kiinnostaa. Joskus tosiaan lukiessa sitkeys palkitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin palkitaan. Onneksi löysin somesta jatkamaan kannustavia kommentteja, muuten olisin jättänyt kesken.

      Poista
  3. Yleensä lopetan aika herkästi kesken lukemisen, jos kirja on kuvaamasi sekamelskan oloinen tai kirja on minulle liian tylsä. Tässä kirjassa kiehtoo tuo Marthan sairaus ja se mitä se tekee parisuhteelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin – en kovin pitkälle jatka, jos teksti ei vain tunnu omalta. Marthan mielenmaiseman kuvaus on tässä kiinnostavaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...