Siirry pääsisältöön

Jenni Kokander: Yksi miljoonasta

Mikael on tarkka ajasta, koska hän tietää mitä myöhästyminen voi maksaa. Hän on tarkka kaikesta. Hän laittoi jo illalla valmiiksi puhtaat vaatteet tuolin karmille ja pakkasi repun. Läksyt hän oli tehnyt perjantaina, etteivät ne unohtuisi viikonlopun aikana. Hiukset on harjattu ja hampaat pesty. Hänellä on kumisaappaatkin, opettajalla ei pitäisi nyt olla mitään motkottamista. Hän oli löytänyt äidin vanhat saappaat, jotka ovat aivan sopivat, kun kärkeen sulloo vähän sanomalehteä.

Jenni Kokander: Yksi miljoonasta
Tammi 2022
kansi Sanna Mander
252 sivua
äänikirjan kertoja Jenni Kokander
kesto 6 t 52 min

Näyttelijä ja kolumnisti Jenni Kokanderin toisinkoinen Yksi miljoonasta kertoo kustantajan esittelyn mukaan elämän sattumanvaraisuudesta. Siitä todellakin on kysymys: romaanissa risteävät ihmiskohtalot ja tarinat, joita sivaltaa elämä.

Tarinassa ei päästä pitkälle, kun 8-vuotias Mikael löytää asuintalonsa pyöräkellarista jotain hirvittävää. Pian talossa asuville selviää, että lentoemäntä Orvokki on kuollut ja Mikael kadonnut. Mikä tapahtumien yhteys on?

Vyyhtiä alkaa selvittää poliisivoimat vahvistuksenaan kriminaalipsykologi Kaisa Halla. Kaisa haluaa erityisesti löytää pojan, jonka kotona ei kaikki tunnu olevan aivan kunnossa. Entä mitä löytyy Orvokin taustalta? Ja minkälaisia taakkoja kantaakaan mukanaan Kaisa Halla, joka ehti tavata Orvokin ohimennen vain hetki ennen tämän menehtymistä?

Yksi miljoonasta on kiehtova tarina, jonka pohjavireestä aistin melankoliaa. Se muistuttaa, että elämä tosiaankin on sattumanvaraista eikä mistään voi olla varma. Siitä huolimatta elämää ei voi elää valmistautumalla pahimpaan.

On järjetöntä pelätä, että lentokone putoaa. Ei se, että on puristanut rystyset valkoisina penkkiä pelasta, jos kone syttyy tuleen. Ei suruun ja menetykseenkään voi valmistautua. Yhtä järjetöntä on sanoa, että todennäköisyydet ovat puolellamme. Joku on kuitenkin se yksi miljoonasta.

Tarina etenee takaumin. Kun nykyhetkessä Mikael on kadoksissa ja Orvokki kuollut, on enimmän aikaa Orvokki hyvin vahvasti elossa. Menneen avulla kerrotaan, mitä hänelle tapahtui ja miksi juuri hänen traaginen kohtalonsa on todennäköisyyksien vastainen – siis sattumanvarainen. Samankaltaisessa sattumien turbulenssissa on moni muukin, ja väistämättä tarinan edetessä ajautuu pohtimaan, kuinka paljon todellisuudessa elämää on mahdollista hallita.

Kerronta toimii hyvin ja romaanin kieli on kaunista. Ihailen vertauksia, joissa on raikkautta, ja ihailen tarinasta välittyvää hyväksyntää. Tämän toisinkoisen perusteella alkaa kiinnostaa myös Kokanderin esikoinen, Sukupuuttoon kuolleiden planeetta.

Helmet 2022: 46. Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...