Siirry pääsisältöön

Emma Puikkonen: Musta peili

Jos kiipeäisi kaiteen yli ja päästäisi irti, katoaisi Pohjanmerelle. Lentäisi tuulen pyörteissä ja läiskähtäisi mereen jossain, missä vettä on sata tai kaksisataa metriä. Pyörisi ja kieppuisi ja vetäisi keuhkoihinsa vettä. Ei tarvitsisi välittää sulavista jäätiköistä tai katoavista hauraissta perhoslajeista, voisi vain lentää, lopettaa kauhun omalta kohdaltaan. Hetken aikaa ajatus tuntuu Astridista houkuttelevalta.

Emma Puikkonen: Musta peili
WSOY 2021
kansi Martti Ruokonen
287 sivua

Emma Puikkonen on tullut tutuksi ajankohtaisista aiheistaan. Eurooppalaisista unista lähtien olen ihaillut Puikkosen taitavaa tekemistä, ja ilahduinkin suuresti, kun huomasin Mustan peilin ilmestyneen. 

Romaanin keskeisenä tekijänä on öljy, joka yhdistää eri aikakausilla eläviä naisia. Ida Tarbell elää lapsuuttaan 1860-luvulla Rousevillessa, missä mustan kullan löytyminen saa ihmiset liikkeelle. 1970-luvulla Amsterdamissa lapsuuttaan elää Lotte Teer. Kaupungissa on hämmentävän hiljaista, ja Lotte tajuaa pian, miten vahvasti öljy pyörittää maailmaa. Lähitulevaisuudessa, vuonna 2028, Astrid Fuglesang toteuttaa haaveensa ja nousee öljylautalle.

Henkilöistä ensin mainittu, Ida Tarbell, on todellinen. Hän oli maailman ensimmäisiä tutkivia journalisteja ja toi laajassa artikkelisarjassaan esille Rockefellerin öljybisnekseen liittyviä epäkohtia. Näihin tapahtumiin viitataan myös Mustassa peilissä. Romaanissa kerrotaan myös siitä, miten öljy ja siihen kytkeytyvä hurmio voivat aiheuttaa yksilöissä suurta iloa mutta myös suuria pettymyksiä, suoranaisia tragedioita.

Lotte Teer puolestaan elää lapsuuttaan öljykriisin keskellä ja näkee konkreettisesti, miten öljyn puute pysäyttää kaiken. Hänestä tulee Shellin ilmastoviestinnästä vastaava ja lobbari, jonka tehtävänä on luoda öljymyönteistä ilmapiiriä. Lotte matkustaa ympäri maailmaa hienosta hotellista toiseen ja pakenee samalla vaikeaa perhesuhdettaan.

Astrid Fuglesang taas on aatemaailmaltaan hyvin etäällä Lotesta. Astrid ymmärtää, minkälaista tuhoa kohti maailma on menossa ja haluaa tehdä osansa luonnon pelastamiseksi. Hän on lapsesta saakka ihaillut öljylauttoja mutta ymmärtänyt sittemmin, minkälaista tuhoa ne aiheuttavat.

Tästä kaikesta syntyy kokonaisuus, jonka ympärillä öljy kiemurtelee, läikkyy ja palaa – ja toimii yhtenä tarinan kertojana. Olennaista on se, miten merkittävä osa kaikkien elämää – ja koko maailmaa – musta kulta on. Miten se pyörittääkään maailmaa ja tekee myös tuhoa?

Musta peili on tiukasti ajassa kiinni ja äärimmäisen vaikuttava romaani. Sitä lukiessa ei voi olla miettimättä, minkälaisessa ajassa me elämme ja miten esimerkiksi Elokapinan toimet rinnastuvat romaanin maailmaan. Tarinan henkilöt ovat syvästi inhimillisiä ja jokainen heistä kiinnostaa.

Puikkosen romaanin kerronta on sopivasti jännitteistä ja samalla tunteisiin vetoavaa. Teemoiltaankin Musta peili on sellainen, että toivoisin sen päätyvän mahdollisimman monen lukijan käsiin. Järisyttävä romaani, ehdottomasti yksi tämän syksyn parhaita lukuelämyksiä.

Muualla: Kirjaluotsi, Kulttuuri kukoistaa ja Tuijata.

Kommentit

  1. Vau, tähänhän täytyy tarttua! Kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Minustakin kirja oli tämän syksyn parhaimmistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Et ole tainnut vielä postata tästä? Pitääpä seurailla, milloin postaat.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...