Siirry pääsisältöön

Tim Marshall: Maapallo hallussa

Maa, jonka päällä elämme, on aina muovannut meitä. Se on vaikuttanut sotiin, politiikkaan ja yhteiskuntiin kaikkialla maailmassa. Tämä pitää paikkansa yhtä lailla nyt kuin menneinä aikoina, jolloin muinaisten kansojen johtajat etsivät ylänköpaikkoja pystyäkseen paremmin puolustautumaan. Joet, vuoret, aavikot ja valtameret rajoittavat toisinaan hallitusten, valtionjohtajien ja yhteiskuntien vaihtoehtoja. Voitaisiin sanoa, että valtiot ovat usein maantieteensä vankeja: niitä sitovat vuorijonojen sijainti tai pääsy kaupankäyntiin soveltuville joille.
Tim Marshalla: Maapallo hallussa – karttoja,
jotka kertovat kaiken meistä ja maailmasta
Kuvittaneet Grace Easton ja Jessica Smith
Atena 2020
Alkuteoksen Maapallon vangit ovat toimittaneet
kuvakirjaksi Emily Hawkins ja Pippa Crane
Suomentanut Jaana Iso-Markku
78 sivua 

Maapallo hallussa – karttoja, jotka kertovat kaiken meistä ja maailmasta on kiehtova lapsille suunnattu kuvitettu tietokirja, jossa kerrotaan napakasti ja tiivistettynä eri maanosista ja eräistä maailman valtioista erityispiirteineen. Erityisesti kirjasta nousee esille se, miten vahvasti maantiede vaikuttaa elämään maapallolla: esimerkiksi vuoristo saattaa tarjota jollekin valtiolle luontaista suojaa, kun taas viidakon vaikeakulkuisuus saattaa vaikeuttaa yhteydenpitoa ja kaupankäyntiä muiden maiden kanssa.

Tästä lähtökohdasta Maapallo hallussa vie lukijansa Venäjälle, Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Eurooppaan, Afrikkaan, Lähi-itään, Intiaan ja Pakistaniin, Koreaan ja Japaniin, Latinalaiseen Amerikkaan, Australiaan ja arktiselle alueelle. Lopuksi kurkistetaan myös tulevaisuuteen: mikä meitä mahtaakaan odottaa ja minkälaisia haasteita meidän olisi voitettava?

Kaikista alueista esitellään kiinnostavia faktatietoja, jotka ovat antoisia aikuislukijallekin. Ihan pienten lasten kirja Maapallo hallussa ei välttämättä ole, sillä sisältö ja sanasto ovat paikoin melko vaativia. Toisaalta meidän kuusivuotiaamme piti kirjasta paljon, vaikkei kaikkea vielä ymmärtänytkään – kirjasta onkin varmasti iloa vielä vuosien kuluttua, kun tietämys ja ymmärrys kasvavat.

Maapallo hallussa on elävästi kirjoitettu ja kiinnostavasti kuvitettu teos, jota voi lämpimästi suositella kouluikäisille lapsille. Vanhemmillekin lukijoille tarjolla on varmasti tietoa, joka yllättää tai on vaipunut aikojen saatossa unholaan.

Kirjasta muualla: Lastenkirjavuosi, Sivuhenkilö ja Kirjavinkit.

Helmet 2020: 19. Kirja, jota luet yhdessä jonkun toisen kanssa. Lapsen kanssa luimme kirjaa yhdessä ja saimme hyviä keskustelunaiheita kirjan tarjoamista tiedoista.

Tietokirjabingo: Kirjassa pohditaan tulevaisuutta.


Edit: lisätty 28.5. tarkennus, että kirja on tarkoitettu lapsille.

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen teos, joka lienee lapsille tarkkoitettu, tervetullut versio Marshallin teoksesta "Jaettu maapallo"? Minkä-ikäisille arvelisit olevan sopiva?

    Kyseinen kirja kannatti lukea jo yleissivistyksenkin vuoksi, ja se jäi kutkuttelemaan ajatusratoja ja auttoi lisäämään ymmärrystä siitä, mitä Telluksellamme on tapahtunut ja par'aikaa tapahtuu. Avattuaan useita visioita sen suhteen, mitä tulevaisuudessa on odotettavissa Marshall jätti syviin mietteisiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä luettiin tätä yhdessä kuusivuotiaan kanssa, joka oli kyllä kiinnostunut kirjasta mutta totesi, että asioita oli välillä vähän vaikea ymmärtää. Sanastonkin perusteella arvelisin, että kovin pienille kirja voi olla vielä turhan haastava. Arvioisin, että tämä sopisi hyvin noin 10-vuotiaille ja siitä ylöspäin.

      Poista
    2. Kiitos Jonna! Tietty yksilökysymys, mutta tuo ikähaarukkaa auttaa arviointia sopivuudesta:)

      Poista
    3. Kyllä, paljolti yksilökysymys. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...