Siirry pääsisältöön

Affinity Konar: Elävien kirja

"Tarhan parakit olivat entisiä hevostalleja, mutta nyt niihin oli koottu kaikki meidän kaltaisemme: kaksoset, kolmoset, viitoset. Meitä oli satoja ja kaikki pakattu sänkyihin, jotka eivät olleet sänkyjä vaan tulitikkuaskeja, pieniä rakoja, joihin ihmiset sullottiin; meitä oli päällekkäin lattiasta kattoon, pakotettuina pienenpieniin laatikoihin kolme tai neljä kerrallaan niin, että tyttönen hädin tuskin tiesi, mihin hän päättyi ja mistä toinen alkoi."
Affinity Konar: Elävien kirja
(WSOY 2017)
Alkuteos Mischling 2016
Suomentanut Hanna Tarkka
462 sivua
Ihan en kesälukemiseksi Elävien kirjaa välttämättä suosittelisi, sen verran kylmäävä tarina on kysymyksessä. Silti kirjan lukemista suosittelen, sillä romaani tuo holokaustista kertovaan kirjallisuuteen oman tärkeän lisänsä: keskiössä ovat lapset, joita tohtori Mengele tutkii periaatteella tarkoitus pyhittää keinot. Tarhaan valikoiduilla on hieman paremmat olot kuin muilla keskitysleirivangeilla, mutta kärsimys on läsnä jatkuvasti.

Romaanin minäkertojina toimivat kaksossiskot Pearl ja Stasha, jotka 12-vuotiaina joutuvat Auschwitziin. Tytöt ovat olleet aina yhdessä, ja niin he ovat myös keskitysleirillä - kunnes Pearl katoaa. Kun venäläiset vapauttavat leirin, on Stashalla kaksi päämäärää: kostaa Josef Mengelelle ja löytää sisar.

Kostoon ei tarvitse kauan syitä etsiä. Epäinhilliset ja julmat kokeet, joita tohtori lapsille teki tutkiakseen elämää; sisarusten erottaminen toisistaan; monen elämän tuhoaminen; manipulointi - lista on loputon. Elämä leirillä on arvaamatonta ja pelottavaa, täynnä tummia varjoja.
Sillä niin kuin sanoin itselleni, tässä paikassa oli väärin, että rupeaisin liian inhimilliseksi ketään toista kohtaan, että yrittäisin jättää jälkeni kenenkään muistoihin, ja mikä uhkaavinta, sallisin itselleni ensirakkauden josta voisi piankin tulla viimeiseni.
Kauheuksia romaanissa riittää, mutta tasapainoa tuo kauneus, jota sitäkin löytyy jopa silloin, kun maailma näyttää hyvin mustalta. Julmuutta kehystää kerronnan tuoma vapahdus: pahuudella ei mässäillä vaan paljon jätetään lukijan oman mielikuvituksen varaan, onneksi. Silti on pakko tarinan päätyttyä jäädä miettimään, miten mittaamatonta voi pahuus olla. Samalla saa miettiä myös sitä, miten vahva on halu elää jopa silloin, kun minkäänlaista valoa ei näytä olevan.

Vaikuttavasti Konar nivoo yhteen monenlaisia teemoja. Syyllisyys, luottamus, julmuus, rakkaus, pahuus ja elämänusko ainakin ovat rakennusaineksina tarinassa, joka jää voimakkaasti mieleen.

Kirja Adlibriksen* valikoimissa.

Blogeissa: Kirjabrunssi, UsvaRakkaudesta kirjoihin, Kirsin kirjanurkka ja Kirjaluotsi.

Helmet 2017: 21. Sankaritarina.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...