Siirry pääsisältöön

Sylvain Ricard & James: Järjen veit

"En minä mennyt naimisiin vahingossa. Valitsin aviomieheni. Päätin elää elämäni hänen kanssaan. Ja niin oudolta kuin se ehkä kuulostaakin, minä rakastan häntä yhä. Ei hän sentään koko ajan minua hakkaa."


Sylvain Ricard & James: Järjen veit (WSOY 2012)
Ranskankielinen alkuteos …á la folie
Suomentaja Saara Pääkkönen
Sivuja 143

Sylvain Ricardin käsikirjoittama ja Jamesin piirtämä sarjakuvateos kertoo parisuhdeväkivallasta. Tarina on se tavallinen: nainen ja mies rakastuvat, menevät naimisiin, kaikki on kaunista ja ihanaa - kunnes mies lyö ensimmäisen kerran, sitten toisen ja niin edelleen… Mutta vaikka tarina on tavallinen, on se tärkeää kertoa yhä uudelleen. Tässä tehtävässä sarjakuva onnistuu mielestäni hienosti.

Sarjakuvan aviopari kertoo tarinaa omasta näkökulmastaan. Pari istuu sohvalla ja puhuu rakkaudestaan ja avioliitostaan tuoden esille kaksi eri näkemystä. Tapa on tehokas.

Teoksessa tuodaan esille myös se, miten eri osapuolet suhtautuvat perheväkivaltaan. On nainen, uhri, joka puolustaa ja yrittää selittää kaiken taas hyväksi: "Hänen stressinsietokykynsä ei ole parhaasta päästä, sen myönnän, mutta toivon, että tilanne rauhoittuu ennen pitkää." On mies, väkivallan tekijä, joka vähättelee tekojaan: "Myönnän, että olen antanut hänelle pari korvatillikkaa… Mutta kukapa ei olisi, mitä?" On ystävä, joka on tilanteesta huolissaan: "Vain sinä voit tehdä asialle jotain. Laki suojelee sinua." Sitten on vielä läheinen, joka vähättelee ongelmaa ja jonka mielestä ainakaan avioero ei ole ratkaisu: "Tiedäthän, että kaikki miehet ovat vähän väkivaltaisia. Johtuu hormoneista." "Ja kuvittele, mikä skandaali siitä syntyisi, jos sinä eroaisit! Mitä ihmiset sanoisivat?" Lisäksi sarjakuvassa tavataan muita hahmoja, kuten lääkäri ja miehen esimies.

Sarjakuvan kuvitus on yksinkertaista ja jättää hyvin tilaa tarinalle. Ihmisten sijaan sarjakuvan hahmot ovat eläimiä, mikä toimii sopivasti etäännyttävänä tekijänä. Silti tarina koskettaa ja tulee iholle: on kauheaa esimerkiksi lukea siitä, miten nainen pelkää omassa kodissaan ja millaisiin varotoimenpiteisiin hän turvautuu, jotta mies ei satuttaisi.

Järjen veit on varsin pessimistinen kuvaus erittäin tärkeästä aiheesta. Valitettavasti se kuvaa hyvin realistisesti sitä arkea, jossa moni tälläkin hetkellä elää. Teos herättää myös suuria kysymyksiä: Mitä kaikkea voi selittää rakkaudella? Mihin saakka rakkaus riittää? Miksi uhri jää suhteeseen, jossa tulee satutetuksi? Mitä olisi tehtävissä?

Järjen veit -sarjakuvaa ovat blogeissaan arvioineet myös NorkkuKatri ja Susa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...