Siirry pääsisältöön

Mika Lietzen: Pnuk

On vuosi 1986. Vanha kaupunki on ollut jo vuosia hylätty. Sen ovat hylänneet kaikki paitsi ne, joilla ei ole muuta paikkaa minne mennä. Täällä rakennukset ovat enää vain tyhjiä kuoria. 

Mika Lietzen: Pnuk
Asema Kustannus 2024
120 sivua

Sarjakuvia tulee luettua turhan harvoin, mutta jostain – en enää muista, mistä, pahoittelut – sain vinkin Mika Lietzenin teoksesta Pnuk. Se vie taaksepäin vuoteen 1986, vaihtoehtoiseen dystopiseen menneisyyteen. 

Sarjakuvan päähenkilö elää rauniokaupungissa, joka on jäänyt uuden ja upean moottoritien alle. Sieltä ovat lähteneet pois lähes kaikki. Jäljelle ovat jääneet ne, jotka eivät halua vastata yhteiskunnan tehokkuusvaatimuksiin, ne jotka haluavat elää omanlaistaan elämää vaikka sitten raunioiden keskellä.

Päähenkilö kiertää ottamassa valokuvia rakennuksista, jotka ovat kauniita ja samalla ränsistyviä. Hän tallentaa kaupunkikuvaa, joka on katoamassa ja muuttumassa arkkitehtuuriksi, joka ennemmin lannistaa kuin ihastuttaa.

Vanhaan kaupunkiin saapuu henkilö, ”Louie”, joka nitkauttaa tutut asiat sijoiltaan. Kun hän katoaa, päähenkilö lähtee hänen peräänsä vaellukselle, joka ei suinkaan vie avariin tunturimaisemiin. Muuttuuko kaikki lopullisesti?

Pnuk on kiehtova teos, jonka kuvitus on selkeää ja pääosin harmahtavaa mutta paikoin väreillä kirkastettua. Melankoliaan sekoittuu ripaus toivoa ja tarinan päätös on kiehtova.

Kommentit

  1. Sama juttu eli sarjakuvia ei oikein tule luettua (lapsena luin paljonkin), tänä vuonna luin vain yhden. Tässä Pnukissa on kyllä kiehtova idea ja plussat saa kotimaisuudesta. Ehdottomasti laitan lukulistalle, että jospa ensi kesänä saisi Suomessa kätösiin tämän!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...