Siirry pääsisältöön

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

 Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani.

Shelley Read: Minne virta kuljettaa
Otava 2023
alkuteos Go as a river
suomentanut Jaakko Kankaanpää
äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen
kesto 10 t 37 min

1940-luvun lopulla Coloradossa kohti aikuisuutta kurottava Victoria kohtaa Wilson Moonin, salaperäisen ja kiehtovan miehen, jonka Victorian isä ja veli määrittelevät ”meksikolaiseksi sälliksi”. Itse asiassa Wilson on Amerikan alkuperäiskansaa: Victorialle asia ei ole merkityksellinen mutta lähiyhteisö ei suhtaudu suopeasti nuorten yhdessäoloon.

Kiihkeä suhde päättyy ennen aikojaan, kun Wilson katoaa. Katoamisen jälkeen Victorialle selviää jotain tärkeää, ja hänen on tehtävä yksin suuri päätös tulevaisuudestaan. Eikä tämä yksi suuri päätös jää ainoaksi vaan Victoria joutuu myöhemminkin ratkomaan elämän valtavia kysymyksiä täysin vailla läheistensä tukea.

Lukija pääsee seuraamaan Victorian dramaattista kasvutarinaa 1940-luvulta 1970-luvulle saakka. Victorian tarinaan nivoutuu rasismia ja epätasa-arvoa sekä koko yhteisöön vaikuttavia päätöksiä: hänen kotikaupunkinsa tyhjennetään jättipadon tieltä. Yksi keskeinen elementti romaanissa onkin luonto, jota ei suojella vaan riistetään.

Minne virta kuljettaa -romaania on verrattu Delia Owensin Suon villiin lauluun, ja yhtymäkohtia onkin helppo löytää. Minä en jälkimmäisestä oikein innostunut, Shelley Readin esikoisteoksesta viehätyin enemmän varmaankin osin siksi, että päähenkilö tuntui tässä Owensin Kyaa uskottavammalta. Erityisesti alkupuolen tunnelma ja tapahtumat tuntuivat vaikuttavilta, mutta loppua kohden intoni hieman laantui.

Silti Minne virta kuljettaa on kiinnostava ja paikoin koskettavakin kertomus siitä, miten erakkomainen nuori nainen ponnistelee eteenpäin maailmassa, jossa vaihtoehtoja on lopulta kovin vähän. Ravistelevaa on erityisesti se, miten paljon sukupuoli ja etninen tausta vaikuttavat ihmisen mahdollisuuksiin.

Kommentit

  1. Pidin kovasti Suon villistä laulusta, ja sen verran jo luin tätäkin kirjaa, että taidan tykätä tästäkin.

    VastaaPoista
  2. Minulle Suon villi laulu oli huikea elämys, joten siinä mielessä voisin tästäkin pitää. Toisaalta, Suon villin laulun kokemusta on vaikea ylittää… olen viime aikoina lukenut todella paljon kotimaista kirjallisuutta, joten kaikki vinkit käännösromaaneista ovat tervetulleita!

    VastaaPoista
  3. Olen tätä selaillut, mutten vielä ottanut lukuun. Ehkä vähän liikaakin tullut niitä Suon villi laulun viboja. Sekin, että tuo mieleen toisen kirjan, voi olla hyvä tai huono juttu, ja sekin jopa fiiliksestä riippuen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle Suon villi laulu oli vähän plääh, joten välttämättä rinnastus siihen ei ollut mikään innoittaja. Olen kuitenkin tyytyväinen, että siitä huolimatta tartuin tähän. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...