Siirry pääsisältöön

Anneli Kanto: Rottien pyhimys (naistenviikko)

Mutta ei se sitten niin helppoa ollutkaan kun piti laittaa sabluuna oikeaan kohtaan ja oikein päin etteivät kuviot tule ylösalaisin tai katso väärään suuntaan ja kuvioiden väki pitää mitata että se on sama. Ennen värin laittamista pitää seinä sivellä kalkkivedellä märäksi. Äkkiä minä sen opin kun ystävällinen maalari neuvoi niin kuin mestari Rutger että laitapa näin ja katsopa tästä eikä huutanut ollenkaan tai läimäyttänyt takaraivoon vaan näytti kuinka käteen otetaan pehmeäksi vanutettu vuohennahka ja siitä tehdään tuppo jota kastetaan maaliin ja töpötetään sabluunan reikään.

Anneli Kanto: Rottien pyhimys
Gummerus 2021
kannen kuvat Antti Kanto
409 sivua

Kirjabloggaajat, -vloggaajat ja -grammaajat valitsivat Anneli Kannon Rottien pyhimys -romaanin vuoden 2021 parhaaksi kotimaiseksi kirjaksi. Sain teoksen kirjailijan omistuskirjoituksella itselleni viime vuonna Kirjan ja ruusun päivänä, kun Anneli Kannolle ojennettiin kunniakirja ja ruusu Blogistanian Finlandia -palkinnon johdosta. Romaani vain jäi lukupinoon odottamaan sopivaa hetkeä yli vuodeksi.

Tiivistettynä Rottien pyhimys kertoo siitä, miten Hattulan Pyhän Ristin kirkkoa koristetaan kuvin. Maalaajilla on valtavasti työtä, ja niinpä miesten työtoveriksi pestataan Pelliina, jota pidetään aika erikoisena. Erikoisuus kuitenkin sivuutetaan, sillä Pelliina osaa piirtää, ja niinpä hän tulee osaksi ryhmää joidenkin ylenkatseesta huolimatta.

Myönnän, että alkuun en oikein hurmaantunut romaanista. Osasyy oli varmasti se, että odotukseni olivat suuret, suorastaan epärealistiset: ajattelin, että kertomus vie mukanaan niin, että hiukset hulmuavat ja sivut kääntyvät vinhaa vauhtia.

Aivan niin ei käynyt vaan kaiken käynnistyminen vei aikaa. Piti tutustua keskeisiin henkilöihin, kylään ja tietenkin kirkkoon, jonka sisäseiniä ryhdyttiin maalaamaan. Tutustuminen kannattaa, sillä se kantaa ja antaa hyvät lähtökohdat vetävälle juonelle. 

Maalausurakan aloittaminen vie aikaa, niin kuin tietysti koko työkin. Työskentelyn aikana tulevat tutuksi niin Pelliina kuin muutkin maalaajat mutta myös kirkon työntekijät ja tietenkin 1500-lukulainen maailma.

Ja minkälaisen maailman kirjailija onkaan teokseensa luonut! Se tuntuu hyvin mahdolliselta ja todelta, historiallinen miljöö on huolella pohdittu yksityiskohtia myöten. Henkilöt ovat eläviä ja kiinnostavia, ennen kaikkea Pelliina – ei ihan tavallinen naishahmo vaan hyvin mieleenpainuva ja omanlaisensa. Viimeisen silauksen romaanille antaa kieli, joka on rikasta ja kerrassaan toimivaa. Erityisesti ihailen sitä, miten Pelliinan ääni eroaa muista näkökulmista, ja ovathan keskiaikaiset haukkumasanatkin aivan hervottomia!

Rottien pyhimys on hieno historiallinen romaani, joka saa haaveilemaan retkestä Hattulan kirkkoon. Ei olekaan ihme, että se on nykyään kovin suosittu matkailukohde.

Nyt on käynnissä jo yhdeksäs naistenviikkohaaste, jota Tuija jälleen luotsaa!

Helmet 2023 -lukuhaaste: 4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna.

Kommentit

  1. Minä suorastaan hurmaannuin kirjan historiasta ja tarinasta. Ja pitihän siellä Hattulan kirkossakin käydä. Vau mikä historian havina siellä tuli vastaan.

    VastaaPoista
  2. Tätä kirjaa on kehuttu kovasti, mutta aihio - joukko ihmisiä maalaamassa kirkkoa - on niin ikävystyttävän kuuloinen, etten ole kirjaan tarttunut. Ehkä joskus ja toisaalta jostain päästä on luettavia karsittava, kun ei kaikkea kuitenkaan ehdi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niinpä, kaikkea ei vain ehdi lukea vaikka kuinka haluaisi. jos ei lähtökohtaisesti kiinnostaa, voi olla hyvä jättää väliin.

      Poista
  3. Kirja valloitti minutkin, kuten niin monet muut. Ja tästä on moneksi: Musiikkiteatteri Kapsäkki Helsingissä toi ensimmäisen näyttämöversion (erinomainen!), toinen on tulossa syksyllä 2023 Hämeenlinnan teatteriin.
    Minna /KBC

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olisipa kiva nähdä tuo Hämeenlinnan näyttämöversio. Kiitos vinkistä, Minna!

      Poista
  4. Minäkin ihastuin tähän kovasti! Kirkko on vielä vierailematta, mutta kyllä tuli kova kyty päästä katsomaan autenttisia paikkoja 😁

    VastaaPoista
  5. Totta, kirja ei käynnisty ihan salamavauhdilla, vaan maailmaan pitää ensin päästä sisään. Ajelin pari viikkoa sitten Huittisissa ja hetkellisesti minulla meni paikkakunnat sekaisin. En ihan ehtinyt kirkon pihalle kuitenkaan, ennen kuin tajusin, että tapahtumat sijoittuvat Hattulan, ei Huittisten kirkkoon 😂 joskus pitää kyllä käydä Hattulassakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huittinen, Hattula, mitä näitä nyt on 😁

      Poista
  6. Olen lukenut Kannolta Pyövelin ja pidin siitä todella paljon! Silti ei ole tullut tartuttua muihin kirjailijan romaaneihin. Tämä Rottien pyhimus kyllä kiinnostaa ja plussaa juuri historiallisuudesta ja sijainnista. Kirjan nimikin on jotenkin todella houkutteleva erikoisuudessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan nimi muuten avautuu hienosti kertomuksen aikana.
      minä olen lukenut Kannolta aiemmin Lahtarit, siitä en suuresti innostunut. Mutta tästä pidin paljon, samoin pidän paljon kirjailijan tavasta kertoa kirjoistaan. olisipa kivaa muuten nähdä hänet taas jossain esiintymässä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...