Siirry pääsisältöön

Markus Ahonen: Anna pahan kiertää

Samaan aikaan tekijä varmasti kulki pitkin pimeitä katuja. Vetäytyi kotinsa pimeyteen ja avasi television. Makasi aamuun asti eikä välttämättä edes katunut tekoaan. Ei ehkä sittenkään, kun lehdissä etsittiin vinkkejä tekijöistä ja poliisi kertoisi julkisuudessa tietoja raa'asta teosta ja iltapäivälehdet rahastaisivat omaisten surulla.

Markus Ahonen: Anna pahan kiertää
WSOY 2021
kansi Sanna-Reeta Meilahti
407 sivua

Markus Ahosen Isaksson -dekkarisarja on saanut jatkoa. Sarjan kuudennessa osassa Helsinkiä kiertää rikollisjoukko, joka pahoinpitelee vastaantulijoita. Uhrit tuntuvat valikoituvan sattumanvaraisesti, ja pelko leviää.

Tutkintaa johtaa rikosylikonstaapeli Markku Isaksson, joka yrittää selvittää myös, kuka ampui kollegaa ja saattoi tämän puhumattomuuden tilaan. Entä mitä ammuttu Tapio Räihä oli juuri ennen ampumista yrittänyt Isakssonille viestittää?

Panokset kovenevat ja tunnelma kiristyy entisestään, kun väkivallan kohteeksi joutuu Isakssonin oma poika. Arkea rytmittävät sairaalavierailut ja rikostutkinta, joka tuntuu junnaavan paikoillaan.

Anna pahan kiertää on runsas. Henkilöitä on paljon ja aina ei ole selvää, kuka milloinkin on äänessä. Aivan helposti sulava dekkari tässä ei siis ole kyseessä, mutta pureskeltavaa tarina tarjoaa paljonkin. Erityisesti mietityttää se, mistä pahan kierre kumpuaa ja voiko sitä katkaista. Minkälaisessa todellisuudessa lähiöissä eletään ja minkälaiset tekijät synnyttävät niin syvää katkeruutta, että vastaantulijoista muodostuu potentiaalisia silmittömän väkivallan kohteita? Mitä on yhteiskunnan sivupoluille päätymisen taustalla?

Tätä kaikkea Markus Ahonen tarkastelee dekkarissaan kiinnostavasti ja monesta kulmasta. Hän osoittaa, että syitä pahan kierteeseen on monenlaisia mutta että pahuuteen voi myös puuttua. Pienikin kokemus nähdyksi tulemisesta voi muuttaa suuntaa.

Anna pahan kiertää ei siis keskity pintapuolisesti rikoksiin ja niiden selvittämiseen vaan antautuu pohtimaan taustoja ja juurisyitä. Syvyyttä on myös henkilöissä: Meduusasta tuttu hahmo on varsin kiehtova yhdistelmä katkeruutta ja pyrkimystä hyvään, kaduilla mellastavan Hapan raivo on vakuuttavasti perusteltu ja Markku Isaksson on miellyttävän tavallinen tutkija vailla kliseisiä ja valtavia henkilökohtaisia traumoja.

Erityisesti kuitenkin yhteiskunnallinen näkökulma on se, jonka vuoksi tälle teokselle kannattaa antaa mahdollisuus. Väkivaltauutisoinnin perusteella Anna pahan kiertää ei todellakaan ole irrallaan todellisuudesta, päinvastoin.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...