Siirry pääsisältöön

Maja Lunde: Lumisisko

Lähdin kotiin juoksujalkaa. Matka oli pitkä, sillä Heta asui toisella puolella kaupunkia. Villa Kuistin lämpö tuntui minussa vieläkin. Ajatella, hän asui sellaisessa talossa, ja ajatella, heillä oli jo kaikki joulukoristeet valmiina! Meillä kotona ei ollut vielä edes yhden yhtä pientä joulutähteä. Äiti ja isä eivät varmaan olleet vielä huomanneet, että jouluun oli enää vain viikko.

Maja Lunde: Lumisisko
S&S 2019
alkuteos Snösystern 2018
suomentanut Katriina Huttunen
kuvitus Lisa Aisato
192 sivua

Maja Lunden Lumisiskoon olen törmännyt sosiaalisessa mediassa useita kertoja, ja kun kirja tuli vastaan Helsingin kirjamessuille, oli se suorastaan pakko ostaa omaksi. Onneksi ostin. Saimme 8-vuotiaan lukukaverini kanssa ihanan tarinan joulun alla luettavaksi.

Lumisiskon päähenkilö on kymmenenvuotias Aatto, joka odottaa joulua. Jouluna hän täyttää 11 vuotta ja muutenkin talvinen juhla on hänelle tärkeä. Tänä vuonna vaikuttaa kuitenkin siltä, että joulua ei tule. On kuin isä ja äiti olisivat unohtaneet sen. He eivät koristele kotia vaan ovat poissaolevia ja surullisia.

Kun yleensä ajattelin jotakin hyvää, ajattelin jouluaattoa. Nyt siitä ei ollut apua. Joulu oli ilmeisesti peruttu.

Suruun on syynsä. Aaton isosisko Suvi on kuollut kesällä, ja vanhempien on vaikea käsitellä suruaan. Aatto ja hänen pikkusiskonsa Vilja vetäytyvät sivuun, kun vanhemmat surevat.

Aatto tapaa uimahallireissullaan Hetan, joka on täynnä Aaton kotoa puuttuvaa iloa ja elämää. Heta hymyilee leveästi ja puhua pulputtaa. Hän tuo Aaton arkeen kaivattua eloa, ja hänen kotinsa on täynnä joulun tunnelmaa. Jokin on kuitenkin vinossa. Kuka on synkkä mies, joka hiippailee Hetan kodin lähistöllä? Miksi Hetan kotona ei ole koskaan muita?

Lumisisko sijoittuu joulunalusaikaan ja on jaettu 24 lukuun. Siten se sopii hyvin luettavaksi joulukalenterikirjana. Ainakaan kovin herkille lapsille en suosittele kirjaa yksin luettavaksi, sillä se käsittelee raskasta aihetta, surusta selviytymistä.

Luimme kirjaa yhdessä kahdeksanvuotiaan kanssa. Lapsessa tarina herätti monenlaisia tunteita pelosta iloon ja haikeudesta toivoon. Samaa voi sanoa aikuisesta – joinakin hetkinä Lumisiskoa piti lukea hieman nieleskellen.

Kirjassa on Lisa Aisaton upea kuvitus, joka tekee teoksesta varsinaisen taideteoksen. Kuvia pysähdyimme ihastelemaan moneen kertaan, ja lukukaverini mielestä ne ovat niin hienoja, että niistä voisi tehdä tauluja seinälle. Olen samaa mieltä.

Lumisisko on ihastuttava, sydämestä paikkansa ottava tarina. Siinä on joulun lumoa ja suurta murhetta; se on yhtä aikaa kaunis, suloinen ja haikea. Tarinassa kuvataan koskettavasti menetyksiä ja surua, mutta murheen keskelle löytyy myös toivoa.

Lumisisko muualla: Kirjapöllön huhuiluja, Kirjahullun päiväkirja, Bibbidi Bobbidi Book, Kirja vieköön!, Luetaanko tämä?, Kirjakaapin avain ja Unelmien aika.

Kommentit


  1. "Lumisisko", on mitä parhain tapa astua satujen iättömään ja ajattomaan, lumoavaan maailmaan. Ei joulua ilman saduntaikaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulenpa, että tästä tulee joulun vakiolukemistoa juuri mainitsemistasi syistä <3

      Poista
  2. Tämän haluaisin kyllä lukea, varsinainen taideteos!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...