Siirry pääsisältöön

Emma Puikkonen: Musta peili

Jos kiipeäisi kaiteen yli ja päästäisi irti, katoaisi Pohjanmerelle. Lentäisi tuulen pyörteissä ja läiskähtäisi mereen jossain, missä vettä on sata tai kaksisataa metriä. Pyörisi ja kieppuisi ja vetäisi keuhkoihinsa vettä. Ei tarvitsisi välittää sulavista jäätiköistä tai katoavista hauraissta perhoslajeista, voisi vain lentää, lopettaa kauhun omalta kohdaltaan. Hetken aikaa ajatus tuntuu Astridista houkuttelevalta.

Emma Puikkonen: Musta peili
WSOY 2021
kansi Martti Ruokonen
287 sivua

Emma Puikkonen on tullut tutuksi ajankohtaisista aiheistaan. Eurooppalaisista unista lähtien olen ihaillut Puikkosen taitavaa tekemistä, ja ilahduinkin suuresti, kun huomasin Mustan peilin ilmestyneen. 

Romaanin keskeisenä tekijänä on öljy, joka yhdistää eri aikakausilla eläviä naisia. Ida Tarbell elää lapsuuttaan 1860-luvulla Rousevillessa, missä mustan kullan löytyminen saa ihmiset liikkeelle. 1970-luvulla Amsterdamissa lapsuuttaan elää Lotte Teer. Kaupungissa on hämmentävän hiljaista, ja Lotte tajuaa pian, miten vahvasti öljy pyörittää maailmaa. Lähitulevaisuudessa, vuonna 2028, Astrid Fuglesang toteuttaa haaveensa ja nousee öljylautalle.

Henkilöistä ensin mainittu, Ida Tarbell, on todellinen. Hän oli maailman ensimmäisiä tutkivia journalisteja ja toi laajassa artikkelisarjassaan esille Rockefellerin öljybisnekseen liittyviä epäkohtia. Näihin tapahtumiin viitataan myös Mustassa peilissä. Romaanissa kerrotaan myös siitä, miten öljy ja siihen kytkeytyvä hurmio voivat aiheuttaa yksilöissä suurta iloa mutta myös suuria pettymyksiä, suoranaisia tragedioita.

Lotte Teer puolestaan elää lapsuuttaan öljykriisin keskellä ja näkee konkreettisesti, miten öljyn puute pysäyttää kaiken. Hänestä tulee Shellin ilmastoviestinnästä vastaava ja lobbari, jonka tehtävänä on luoda öljymyönteistä ilmapiiriä. Lotte matkustaa ympäri maailmaa hienosta hotellista toiseen ja pakenee samalla vaikeaa perhesuhdettaan.

Astrid Fuglesang taas on aatemaailmaltaan hyvin etäällä Lotesta. Astrid ymmärtää, minkälaista tuhoa kohti maailma on menossa ja haluaa tehdä osansa luonnon pelastamiseksi. Hän on lapsesta saakka ihaillut öljylauttoja mutta ymmärtänyt sittemmin, minkälaista tuhoa ne aiheuttavat.

Tästä kaikesta syntyy kokonaisuus, jonka ympärillä öljy kiemurtelee, läikkyy ja palaa – ja toimii yhtenä tarinan kertojana. Olennaista on se, miten merkittävä osa kaikkien elämää – ja koko maailmaa – musta kulta on. Miten se pyörittääkään maailmaa ja tekee myös tuhoa?

Musta peili on tiukasti ajassa kiinni ja äärimmäisen vaikuttava romaani. Sitä lukiessa ei voi olla miettimättä, minkälaisessa ajassa me elämme ja miten esimerkiksi Elokapinan toimet rinnastuvat romaanin maailmaan. Tarinan henkilöt ovat syvästi inhimillisiä ja jokainen heistä kiinnostaa.

Puikkosen romaanin kerronta on sopivasti jännitteistä ja samalla tunteisiin vetoavaa. Teemoiltaankin Musta peili on sellainen, että toivoisin sen päätyvän mahdollisimman monen lukijan käsiin. Järisyttävä romaani, ehdottomasti yksi tämän syksyn parhaita lukuelämyksiä.

Muualla: Kirjaluotsi, Kulttuuri kukoistaa ja Tuijata.

Kommentit

  1. Vau, tähänhän täytyy tarttua! Kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Minustakin kirja oli tämän syksyn parhaimmistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Et ole tainnut vielä postata tästä? Pitääpä seurailla, milloin postaat.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...