Siirry pääsisältöön

John Irving: Garpin maailma

Jos Garp olisi saanut toteuttaa yhden suuren ja lapsellisen toiveensa, hän olisi tehnyt maailman turvalliseksi paikaksi niin lapsille kuin aikuisille. Garpista maailma oli tarpeettoman vaarallinen molemmille.
John Irving: Garpin maailma
Tammi 1980
Alkuteos The World According to Garp 1978
Suomentanut Kristiina Rikman
560 sivua
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 23 t 21 min

Garpin maailma on monen mielestä John Irvingin paras teos. Toisaalta vaikuttaa myös siltä, että romaani jakaa vahvasti mielipiteitä: toiset eivät pidä lainkaan, toiset rakastavat.

Romaanin päähenkilö on T. S. Garp, jonka elämä tarinassa kuvataan kronologisesti edeten. Ja samalla kovasti rönsyillen – siinä lienee yksi tekijä, joka saa mielipiteet Garpin maailman kohdalla jakautumaan. Garpin ja hänen äitinsä elämäntarinoista rakentuu monipolvinen ja yksityiskohtia runsaasti viljelevä kuvaus, jonka sisään sirotellaan vielä Garpin kirjoittamia novelleja.

Kaikessa runsaudessaan romaania voisi mielestäni verrata kirjavaan räsymattoon, joka jo itsessään on kooste monenlaisista elämän palasista ja johon on vuosien varrella kertynyt muitakin elämän merkkejä. Jos räsymatto osaisi puhua, se voisi hyvinkin kertoa yhtä runsaan tarinan kuin minkälainen Garpin maailman sivujen väliin asettuu: Täyttä elämää, rosoja ja rakkautta, onnea ja onnettomuutta. Monenlaisia ihmisiä omine tarinoineen ja omituisuuksineen, kummallisia sattumuksia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Kuuntelin Garpin maailman Jukka Pitkäsen lukemana äänikirjana ja viihdyin satiirisen tarinan parissa. Aika näyttää, kuinka suuren muistijäljen romaani minuun jätti, mutta uskon, että jotain tästä mieleen jää. Sisällön runsaudesta huolimatta kokonaisuus pysyy hyvin koossa, herättää tunteita ja synnyttää ajatuksia ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Jotain koskettavaa Garpin maailmassa ehdottomasti on.

Avaan tällä romaanilla osallistumiseni Jokken kirjanurkan haasteeseen, jossa tarkoituksena on lukea kirjoja Keskisuomalaisen sadan kirjan listalta.

Kirjasta muualla: Jokken kirjanurkka, Korkeintaan kolme lausetta, Hyllyn täydeltä1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, Kirjavaras Rere, 100 kirjaa, Narseskan kirjanurkkausTässä kaupungissa tuulee aina, Kirjojen keskellä, Maailman ääreen ja Kuuntelussa.

Helmet 2020: 42. Kirjassa on isovanhempia.

Kommentit

  1. Minä kuuntelin hiljattain Irvingin Kaikki isäni hotellit niin ikään Pitkäsen lukemana ja ai että se oli nannaa kuunnella! Helppo siis uskoa, että Garpin maailmakin on :) Pitkänen on kirkkaasti suosikkilukijani, olen kuunnellut häneltä myös Kazuo Ishiguron Pitkän päivän illan, loistava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki isäni hotellit taisi olla ensimmäinen Irving, jonka luin, ja pidin siitäkin paljon. Tässä on paljon samaa, karnevalistista ja runsasta meininkiä. :)

      Poista
  2. Mainio postaus ja vertaus räsymattoon, sillä juuri sellaistahan tämä itse elämä rosoineen ja rakkauksineen on!
    Pidin kyllä tästäkin, mutta sen edelle asetan tuon Kaikki isäni hotellit, joka vetosi ja loi kontaktipintaa tuolloin labbiksen emäntänä jo koiransa nimeltä Suru vuoksi. Irving on laadukas kirjailija:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä minullakin ykköseksi asettuu kuitenkin tuo Kaikki isäni hotellit, vaikka paljon pidin myös tästä. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...